Tips voor het gebruik van iTunes 9

Door: Redactie Computer!Totaal | 25 februari 2010 12:09

Nieuws

Veel mensen zullen hun iPhone tevens als iPod ­gebruiken. Maar daarmee zijn de mogelijkheden in combinatie met de meest recente versie van iTunes nog lang niet uitgeput!

Tip1: Thuisdeling

Een van de leukste nieuwe mogelijkheden is Thuisdeling. Je kon al langer je volledige muziekcollectie delen, maar bij grote verzamelingen was dat geen succes omdat alles in één lijst werd gepresenteerd. Met Thuisdeling krijg je toegang tot de iTunes-bibliotheek van een andere computer op hetzelfde netwerk, inclusief alle afspeellijsten. Ook kun je een eigen kopie van de gedeelde muziek maken. In plaats van de muziek af te spelen vanaf de andere computer, kopieer je de nummers naar die van jezelf. Een iTunes Store-account is een vereiste.

Tip2: iTunes Store

In versie 9 heeft Apple de iTunes Store onder handen genomen. De programma's voor de iPhone hebben nu eindelijk hun eigen stek. Een gemiste kans is echter wel dat films en video's in Nederland nog steeds niet beschikbaar zijn. Waar Amerikanen voor weinig geld vrijwel iedere blockbuster en zelfs complete televisieseries kunnen kopen, moeten wij het al sinds 2007 doen met de belofte van Apple dat die films 'echt binnenkort' gaan komen. Gelukkig is er in de podcastsectie veel interessants te vinden... en nog gratis ook.

Tip3: Genius

De Genius-functie is ten opzichte van de vorige iTunes-versie flink uitgebreid. Genius is in staat om afspeellijsten te maken op basis van een gekozen nummer. iTunes zoekt dan 25 of meer vergelijkbare liedjes, en presenteert die in een nieuwe afspeellijst. De nummers zijn op elkaar afgestemd, zodat ballads niet worden afgewisseld met hardrock. Deze virtuele dj stuurt informatie over je voorkeuren - naar verluidt anoniem - naar Apple. Door de informatie van alle gebruikers te combineren, leert Genius de weg in jouw muziekverzameling.

Tip4: Synchronisatie

Synchronisatie is onder handen genomen. Applicaties plaatsen is makkelijker geworden, en ook op het muziekfront is het gebruiksgemak opgekrikt. Zo kun je bijvoorbeeld afspeellijsten met het werk van een bepaalde artiest of een bepaald genre combineren. Veel meer dan aanklikken en toepassen omvat dit niet. Je hoeft geen aparte afspeellijsten meer te maken voor verschillende apparaten, ook synchroniseren van films is een kwestie van aanvinken. Helaas staan de vele tabbladen haaks op de overzichtelijkheid.

Tip5: Installatie

iTunes en de iPhone zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Surf naar www.apple.nl en klik op iPod + iTunes om naar de downloadpagina voor iTunes te gaan. Haal de vinkjes weg voor de nieuwsbrieven, zodat je je e-mailadres niet hoeft prijs te geven. Als de website niet de juiste versie heeft gedetecteerd, vind je onderaan op het scherm alternatieve versies. Let tijdens de installatie goed op, want iTunes bombardeert zichzelf ongevraagd tot het standaardprogramma voor het afspelen van muziek!Haal het vinkje weg als dat ongewenst is.

Tip6: Muziek toevoegen

Zorg voor muziekbestanden met goede id3-informatie! De meeste cd-rip-programma's vullen die automatisch in. Zonder informatie verschijnen er witte vlakken in iTunes. Je kunt die gaten handmatig vullen, maar doorgaans heb je sneller een andere versie te pakken met de juiste informatie aan boord. Importeren is simpel. Klik op Bestand / Archief en kies Toevoegen aan bibliotheek. Als je de gewenste nummers of mappen toevoegt, zal iTunes op de achtergrond de bestanden kopiëren. Klik op de afspeellijst Onlangs toegevoegd om de nummers te zien.

Tip7: CD's importeren

Wil je je cd-collectie importeren in iTunes? Plaats een cd en start het programma. De cd verschijnt onder Apparaten. iTunes gaat zelf op zoek naar cd-informatie en vult die alvast voor je in. Door een klik op Importeer CD voeg je de cd aan je verzameling toe. Klik op Instellingen om bestandsformaat en kwaliteit te bepalen. Apple gebruikt standaard het aac-formaat, dat m4a-bestanden oplevert. Die indeling is niet zo universeel als mp3, maar voor het afspelen maakt dat weinig uit. Tijdens het importeren kan de computer trager werken.

Tip8: Formaatconversies

iTunes kan met 'lossless' formaten overweg. Goed voor de geluidskwaliteit, slecht voor de schijfruimte. Op een computer geen ramp, maar je iPhone loopt snel vol als je muzieknummers gemiddeld 35 MB groot zijn. Onder de rechtermuisknop zit een conversiemogelijkheid. Bij de importinstellingen bepaal je onder Voorkeuren het muziekformaat. Selecteer de om te zetten bestanden en kies voor een aac- of mp3-versie. Het origineel blijft behouden. Zet liever geen reeds gecomprimeerde bestanden om, want dat komt de kwaliteit niet ten goede.

Tip9: Afspeellijsten

Een gemiddelde muziekcollectie is al snel veel te groot om van begin tot eind af te spelen. Met afspeellijsten kun je je muziek groeperen. Klik op Bestand / Archief om een lijst aan te maken, en vul die door de gewenste nummers ernaartoe te slepen. Je kunt ook slimme afspeellijsten maken op basis van jouw eigen criteria. Bijvoorbeeld alleen maar popmuziek of uitsluitend nummers met de maximale waardering. Standaard zijn er al enkele aangemaakt. Klik er met rechts op en kies Bewerken om de opbouw te zien.

Tip10: Synchroniseren

Uiteraard kun je ook met je iPhone van al die muziek, films en programma's genieten! Koppel je iPhone aan en wacht tot hij zichtbaar is geworden in iTunes. Klik dan op het apparaat. Vervolgens kun je precies aangeven welke muziek, films, foto's en andere bestanden je naar je iPhone wilt kopiëren. Houd wel rekening met de beperkte opslagcapaciteit van de telefoon! Synchroniseren kan handmatig, door op de knop onderin te drukken, maar dit gebeurt daarna ook automatisch zodra de iPhone wordt aangesloten.

0 Reactie(s) op: Tips voor het gebruik van iTunes 9

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.