Tips voor het gebruik van de iTunes Store

Door: Redactie Computer!Totaal | 05 maart 2010 13:02

Nieuws

Veel mensen zullen hun iPhone tevens als iPod ­gebruiken. Maar daarmee zijn de mogelijkheden in combinatie met de meest recente versie van iTunes nog lang niet uitgeput! Daarom hier wat Tips&trucs voor het gebruik van de iTunes Store.

Tip 1: iTunes Store

Uit verkoopcijfers blijkt dat de iTunes Store erg populair is. Om er digitale zaken aan te schaffen, heb je een e-mailadres en een creditcard nodig, of (als je geen creditcard hebt) een bank waarbij automatisch overschrijven via Click and Buy mogelijk is. Kies in het menu van de Store voor Account maken en doorloop de wizard om jezelf aan te melden. Er wordt pas geld afgeschreven op het moment dat je daadwerkelijk iets koopt. De koppeling met een creditcard of bankrekening is vervelend, maar het is de enige manier om gebruik te kunnen maken van de iTunes Store en van functies als Genius.

Tip 2: Muziek kopen

De iTunes Store is een vast onderdeel binnen iTunes. Klik erop om de winkel binnen te gaan. In versie 9 zijn muziek en applicaties gescheiden. Klik bovenin op Muziek om naar de startpagina voor deze categorie te gaan. Gebruik het zoekveld in de rechterbovenhoek om direct naar een artiest of cd te springen, of klik op het driehoekje achter Muziek om naar een bepaald genre te gaan. Veel meer dan klikken op de Koop-knop hoef je verder niet te doen. De muziek wordt direct gedownload en afgerekend. Maak meteen een reservekopie, want je kunt muziek niet opnieuw downloaden zonder betaling.

Tip 3: Fairplay

Apple gebruikte vroeger Fairplay als kopieerbeveiliging (drm) voor muziek in de iTunes Store. Veel last had je daar niet van, want deze muziek kon op vijf computers worden gebruikt. Desgewenst kun je eerder gekochte muziek mét beveiliging 'upgraden'. Voor 30 eurocent per nummer of dertig procent van de albumprijs krijg je een drm-vrije versie in een kwaliteit van 256 kbps (in plaats van de 128 kbps van de beveiligde versie). Klik in de iTunes Store aan de rechterkant op iTunes Plus voor een aanbod op maat. De oude nummers worden vervangen, maar je krijgt wel de kans om ze eerst veilig te stellen.

Tip 4: Machtigingen

Wie zijn muziekcollectie niet drm-vrij wil maken, krijgt te maken met machtigingen. Kopiëren kan, al dan niet met de mogelijkheid tot 'thuisdeling'. Maar voordat beveiligde nummers kunnen worden afgespeeld, moet je in het Store Menu kiezen voor Computer machtigen. Trek de machtiging in als je die niet meer gebruikt of als je het besturingssysteem opnieuw wilt installeren. Eens per jaar kun je alle machtigingen intrekken. Ga naar de iTunes Store, log in, klik op het driehoekje achter je inlognaam en kies Account. Trek alle machtigingen in het eerste vak in en autoriseer dan de gewenste computers.

Tip 5: Genius activeren

Voor het eerder besproken Genius heb je een iTunes-account nodig. Volg de tips om een account aan te maken, klik daarna op Store in de menubalk en kies voor het aanzetten van Genius. Je wordt vervolgens meegenomen naar een scherm waar je je Apple ID en wachtwoord moet invullen. Ga akkoord met de voorwaarden en laat iTunes zijn werk doen. Genius zal een analyse maken van je muziekbibliotheek en deze vervolgens naar Apple sturen. iTunes zal Genius periodiek bijwerken, maar via het Storemenu kun je dit ook handmatig doen. In hetzelfde menuonderdeel kun je deze functie ook weer uitschakelen.

Tip 6: Genius mixen

Nieuw in versie 9 zijn de Genius-mixen. Daarvoor is een flinke muziekbibliotheek vereist met voldoende nummers die bij elkaar passen. Door aan de linkerkant op Genius mixen te klikken, krijg je maximaal twaalf afspeellijsten in verschillende categorieën op je scherm. Minpunt is dat je geen inzicht hebt in de inhoud van de mixen. Je kunt de afspeellijsten synchroniseren naar je iPhone via het tabblad Muziek. Kantel je apparaat om naar Coverflow over te schakelen, zodat de inhoud van een afspeellijst zichtbaar wordt. Dat kan alleen op de iPhone; op je computer is de Coverflow-optie namelijk niet beschikbaar.

Tip 7: Thuisdeling activeren

Klik in het menu op Geavanceerd en kies voor het inschakelen van Thuisdeling. Vervolgens moet je jezelf aanmelden met je iTunes Store-account. Klik op Thuisdeling instellen en vervolgens op Gereed om het delen te activeren. Ga nu naar de andere computer waarmee je muziek wilt delen en installeer ook daar iTunes 9. Na het starten zal onder het kopje Gedeeld in de linkerkolom de computer verschijnen met de gedeelde muziek. Klik op het kleine driehoekje om de inhoud te zien. Alle gedeelde onderdelen worden nu zichtbaar, inclusief podcasts, applicaties en afspeellijsten.

Tip 8: Dubbele nummers

De kopieerfunctie van Thuisdeling kent een zwak punt: er wordt niet gecontroleerd of het nummer al aanwezig is, wat de kans op doublures vergroot. Klik op je eigen muziekcollectie en kies in het menuonderdeel Bestand / Archief voor Toon dubbele. Je kunt het beste sorteren op muzieknummers door op de kolom Naam te klikken. Let erop dat iTunes geen onderscheid maakt tussen verschillende uitvoeringen van hetzelfde nummer, dus wees voorzichtig met verwijderen! Onderin zie je de melding dat alleen dubbele nummers worden getoond. Met een klik op Toon alles keer je terug naar de normale weergave.

0 Reactie(s) op: Tips voor het gebruik van de iTunes Store

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.