Via de menubalk kun je allerlei commando’s geven, taken uitvoeren en de status van je Mac controleren. Hier geven we een aantal tips om het meeste uit de menubalk te halen.

De menubalk is handig omdat je vanuit dit menu direct van alles kunt doen, zoals bijvoorbeeld veelgebruikte onderdelen laden, software bijwerken, de Systeemvoorkeuren openen, je Mac uitschakelen, menu’s openen van openstaande programma’s, en functies van je Mac in- of uitschakelen, zoals bijvoorbeeld de speakers, wifi en Bluetooth. Hier geven we een aantal tips voor het gebruik van de menubalk.

Menubalk verbergen

Niet iedereen vindt het echter handig om de menubalk constant in beeld te hebben. Vanaf OS X El Capitan is het mogelijk om de menubalk te verbergen, net zoals dat al heel lang kan met het Dock.

Hiervoor moet je in Systeemvoorkeuren > Algemeen onder Weergave de een vinkje zetten bij de instelling Toon/verberg de menubalk automatisch om de menubalk alleen zichtbaar te maken wanneer er met de muis overheen bewogen wordt.

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Je kunt vanaf OS X El Capitan ook de verborgen menubalk automatisch weergeven met een toetsencombinatie. Als je Ctrl + Fn + F2 tegelijk ingedrukt houdt, verschijnt de menubalk weer in beeld.

Resterende batterijduur weergeven

Vanaf macOS Sierra update 10.12.2 wordt de resterende batterijduur van je Mac niet meer automatisch in de menubalk weergegeven. Voor veel mensen is dit onhandig en vervelend, maar Apple heeft er een goede reden voor. De tijdsindicatie was namelijk verwarrend, omdat deze steeds werd aangepast op basis van de taken die op dat moment uitgevoerd werden. Hierdoor was het de ene keer veel langer dan de andere.

Met de Battery Monitor app kun je de standaard batterij-indicator in de menubalk vervangen door een indicator die ook de resterende tijd weergeeft. De app geeft ook andere informatie over je batterij weer, zoals het aantal cycli en de conditie, en toont als je dat wilt meldingen over je batterij in het berichtencentrum.

De klok aanpassen

In macOS Sierra is het mogelijk om de weergave van de klok in de menubalk aan te passen. Ga naar Systeemvoorkeuren > Datum en tijd en open het tabblad Klok. Hier moet je zorgen dat Toon datum en tijd in menubalk is aangevinkt. Kies vervolgens onder Tijdopties of de klok digitaal of analoog moet worden weergegeven.

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Je kunt tevens kiezen of je seconden te zien wilt krijgen en of je een 12-uurs of 24-uurs notatie wilt gebruiken. Onder Datumopties kun je ook de dag van de week laten weergeven of de volledige datum.

Extra opties toevoegen

Sommige instellingen kunnen aan de menubalk vastgemaakt worden, zodat je ze extra snel kunt benaderen. Veel van deze instellingen, zoals de volumeregelaar, beeldscherm en Bluetooth, kunnen vanuit de Systeemvoorkeuren aan de menubalk worden toegevoegd.

Er zijn echter andere instellingen die je aan de menubalk kunt koppelen die niet in de Systeemvoorkeuren worden weergegeven. Je kunt deze raadplegen door in de Finder in de menubalk op Ga te klikken en Ga naar map… te kiezen. Vul het pad dat hieronder vermeld staat in, en klik daarna op Ga.

/Systeem/Library/CoreServices/Menu Extras

Je komt nu in een map terecht met bestanden die aan de menubalk kunnen worden toegevoegd. Je kunt dit doen door op een bestand te dubbelklikken. De bestanden hebben een relevante naam, zoals RemoteDesktop.menu en TimeMachine.menu.

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

De bijbehorende instelling wordt na het dubbelklikken direct in de menubalk geplaatst. Om deze weer te verwijderen, hoe je alleen maar de Command-toets ingedrukt te houden en het item naar de Prullenmand te verslepen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten