10 Mac OS X tips voor gevorderden

Door: jelle-peterse | 20 januari 2016 11:11

How To

Over de basics van Mac OS X is genoeg te vinden. Daarom focussen we hier op wat geavanceerdere tips voor je Mac, zoals toetsenbord-shortcuts uit Linux en het gebruik van Terminal om je Mac niet te laten sluimeren. Zo haal je alles uit OS X.

In dit artikel gaan we ervan uit dat je de basics van je Mac onder de knie hebt. We zullen standaard acties als kopiëren en plakken daarom ook niet uitleggen. Vind je jezelf een echte Mac Power User? Of wil je er graag een worden? Dan gaan deze tips je zeker helpen. Lees ook: 9 tips om je Mac volledig te beveiligen.

Tip 1: Muziek en video's automatisch aan iTunes toevoegen

Wanneer je software van derden gebruikt voor het rippen of downloaden van audio- of videobestanden, kan het toevoegen aan iTunes lang duren. Je moet iTunes starten, de juiste bestanden in Finder zoeken, en ze vervolgens naar iTunes slepen om ze toe te voegen. Dit kan een stuk eenvoudiger.

In Finder bevind zich een verborgen map die je kunt gebruiken om deze bestanden direct aan iTunes toe te voegen. Als je deze map als opslaan-locatie gebruikt bij het rippen of downloaden van je media, worden deze bestanden direct aan iTunes toegevoegd. Zelfs als iTunes niet geopend is.

Om de map te vinden, open je Finder en gebruik je Shift + Command + G om naar de map te zoeken. Vul nu ~/Music/iTunes/iTunes Media in en klik op Ga. In de map die je nu ziet staan, staat een map met de naam Voeg automatisch toe aan iTunes. Zoals de naam suggereert, wordt alles in deze map automatisch aan iTunes toegevoegd (er vanuit gaande dat iTunes voor het grootste deel de standaard instellingen heeft behouden).

Je kunt een snelkoppeling van de map op bijvoorbeeld je Bureaublad plaatsen om snel toegang te krijgen tot de map. Hou hiervoor Alt(Option) + Command ingedrukt wanneer je de map naar je bureaublad sleept. Als je bestanden naar deze snelkoppeling sleept, worden ze ook automatisch aan iTunes toegevoegd.

Als de map leeg is kan dat kloppen, want bestanden die al aan iTunes zijn toegevoegd worden automatisch uit de map gehaald.

Tip 2: Een alternatieve sneltoets voor knippen en plakken

Gebruikers van Unix/Linux zijn er misschien wel mee bekend: knippen en plakken met Control + K en Control + Y. In Mac OS X werken deze sneltoetsen ook. Let op: het gaat hier om Control, en dus niet om Command zoals de standaard is in OS X.

Deze sneltoetsen zijn handig, omdat ze alleen kale tekst knippen en plakken. Alle mogelijk opmaak, zoals italic en bold, gaat verloren. Als je Control + K gebruikt om te knippen, wordt de tekst opgeslagen op een alternatief klembord. Dat wil zeggen dat dat deze alternatieve sneltoetsen geen invloed hebben op de normale manier van knippen en plakken via de Command-toets.

In de meeste apps werkt deze alternatieve manier prima, alleen merkten we op dat het lastig is om tekst tussen apps uit te wisselen. Iedere app lijkt een apart alternatief klembord te hebben waar de tekst wordt opgeslagen. De enige manier om erachter te komen welke apps met elkaar werken, is door het uit te proberen.

Tip 3: Links naar apps aan een Mailtje toevoegen

Hoe je een link naar een wegpagina kunt toevoegen aan een mailtje is bekend: via Wijzig > Voeg koppeling toe kun je een stuk tekst naar een bepaalde url laten linken. Met http:// kun je linken naar een website. http://macworld.nl opent macworld.nl in je browser. Maar wist je dat je ook naar bepaalde apps of zelfs acties kunt linken?

Deze links voeg je op dezelfde manier toe. Met imessage:// kun je een gesprek in iMessage beginnen met een bepaald mailadres of telefoonnummer. Bijvoorbeeld, als je imessage://0612345678 gebruikt (geen spaties en speciale tekens), opent iMessage een nieuw bericht aan 0612345678 en kun je meteen beginnen met typen. Als je Handoff hebt ingesteld, kun je zelfs een SMS versturen. Je kunt ook IM handles specificeren als je iMessage hebt geconfigureerd met je Yahoo account. Zo kun je bijvoorbeeld imessage://johnsmith gebruiken om een bericht naar John Smith te sturen.

facetime:// start een FaceTime gesprek in de FaceTime app. Door facetime://johnsmith@tardis.com te gebruiken, wordt er een FaceTime gesprek gestart met johnsmith@tardis.com. Omdat FaceTime ook werkt met telefoonnummers, kun je deze ook invullen na facetime://.

Ook het woordenboek is zo te gebruiken. Met dict:// zoek je een bepaald woord op in het woordenboek. Zo zoekt dict://gallifrey bijvoorbeeld het woord Gallifrey op in het woordenboek, op dezelfde manier als wanneer dit in de zoekbalk was ingevuld.

Je kunt ook je scherm delen door vnc:// te gebruiken. Na het klikken op de link moet de gebruiker de sessie nog wel accepteren. vnc://macbook zal een schermdeel-sessie starten met de computer die macbook heet.

x-man-page:// opent de man-page van een bepaalde term in Terminal. Bijvoorbeeld, x-man-page://sharing opent de man-page voor het sharing commando.

Je kunt de links ook gebruiken zonder een specificatie. Dat wil zeggen: imessage:// in plaats van imessage://0612345678. Dan opent de app, maar gebeurt er verder niets.

Wat bekendere URL's die ook werken op websites, zoals mailto:// (om een nieuwe mail te beginnen), ssh:// en telnet://, zijn ook gewoon te gebruiken.

Tip 4: Laat je Mac niet sluimeren of het beeldscherm dimmen met Terminal

Als je je Mac een tijdje alleen achter moet laten, maar niet wilt dat hij slaapmodus (stand-by) inschakelt of het beeldscherm dimt, kun je een Terminal venster openen en caffeinate -di invullen en op Enter te tikken. Zo lang het Terminal venster geopend is, zal je Mac volledig actief blijven.

Je kunt ook een tijdslimiet specificeren, waarna de fucntie zich automatisch uitschakelt. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat je Mac twee uur actief blijft. Je moet hier wel het aantal seconden weten, dus dat moeten we even uitrekenen. 2 uur x 60 minuten x 60 seconden geeft 7200 seconden. Dit vullen we in: caffeinate -dt 7200.

Uiteraard kun je je dit command ten alle tijden stoppen door simpelweg het Terminal venster te sluiten.

Tip 5: Bewaar stukken tekst voor later

Als je een stuk tekst wilt bewaren, kun je dit natuurlijk kopiëren naar Notities of een document in Pages of Word. Wat wellicht handiger is, is om de tekst op te slaan op je bureaublad. Als je, bijvoorbeeld in Safari, een stuk tekst selecteert, kun je dit slepen naar je Bureaublad (of een andere willekeurige map in Finder). Hier slaat je Mac deze tekst nu op als een bestandje. Deze bestanden heten text clippings, en baseren hun naam op de eerste paar woorden van de geselecteerde tekst.

Als de tekst is opgemaakt, met italic of bold bijvoorbeeld, blijft dit ook bewaard. Je kunt de opgeslagen tekst heel eenvoudig zien, door het bestand simpelweg te openen of op de spatiebalk te drukken als je het bestand hebt geselecteerd. De tekst in bijvoorbeeld een document plakken gaat helemaal eenvoudig; hiervoor hoef je het bestand niet eens te openen. Zet je cursor op de plek waar je de tekst wilt hebben en sleep het bestand naar de tekstverwerker waar je op dat moment je document in maakt. De tekst zal nu geplakt worden op de plek waar je je cursor had gezet.

Text clippings zijn stukjes tekst die je hebt opgeslagen als bestand.

Als je de text clippings gebruikt hebt, worden ze niet verwijderd. Je kunt ze dus gewoon blijven gebruiken.

Tip 6: Neem het scherm van je iPhone of iPad op

Sinds OS X Yosemite kun je het scherm van een iPhone, iPad of iPod Touch opnemen met Quicktime. Er is dus geen gedoe meer met software van derden en AirPlay.

Sluit je device aan met de USB kabel en open Quicktime. Ga naar Archief > Nieuwe filmopname. Quicktime opent nu waarschijnlijk een venster om op te nemen met je iSight camera, maar naast de rode opneem-knop die je een pijltje naar beneden; klik hierop. Selecteer nu bij Camera de naam van je apparaat, in mijn geval is dit iPhone van Jelle.

Nu kun je door op de rode opneem-knop te klikken het scherm van je iDevice opnemen. Je kunt ook nog kiezen welke microfoon je wilt gebruiken, en hoe hoog je de kwaliteit van de video wilt hebben.

Tip 7: Verander je Facetime- en meldingstoon

Vanaf OS X Yosemite kunnen gesprekken die binnenkomen op je iPhone doorgestuurd worden naar je Mac. De ringtone die je hoort kun je heel eenvoudig veranderen, net als het geluid dat je hoort wanneer je meldingen krijgt.

Open hiervoor FaceTime en ga naar FaceTime > Voorkeuren... > Instellingen. Onderaan het venster vind je de optie Beltoon. Hier kun je elke ringtone kiezen die ook in iOS zit.

Om de meldingstoon aan te passen, open je Berichten en ga je naar Berichten > Voorkeuren... > Algemeen. Bij Geluid voor nieuw bericht kun je je meldingstoon aanpassen. Alle tonen die ook in iOS zitten.

Tip 8: Onderteken documenten met je Trackpad

Voor het ondertekenen van een document op je Mac heb je maar twee dingen nodig: een trackpad en een vinger. Als je beide hebt, kun je PFD bestanden ondertekenen in Voorvertoning. Toegegeven, de handtekening is wellicht slechts een representatie van het origineel, maar het is wellicht genoeg.

Open de PDF in Voorvertoning en open de toolbar door op het gereedschapskistje links van het zoekveld te klikken. Nu zie je bovenaan het document een handtekening staan (de zesde optie van links).

Klik op Trackpad en dan op Klik hier om te beginnen. Teken nu je handtekening op het trackpad, zoals je dat in het echt ook zou doen. Je hoeft het trackpad niet in te drukken, je vinger eroverheen laten gaan is genoeg. Als je klaar bent, druk dan een willekeurige toets op je toetsenbord in.

Als je het wat professioneler aan wilt pakken kun je altijd een stylus gebruiken, zo kun je meer precies tekenen.

Tip 9: Verbinding maken met andere Mac's of Windows pc's

Een tip voor iedereen die een Mac gebruikt die een netwerk deelt met een Windows pc, of met andere Mac's bestanden uit kan wisselen (Systeemvoorkeuren > Delen).

Sinds OS X Yosemite, Finder gaat er vanuit dat je bestanden wilt delen met Windows pc's. Met andere woorden: alles wat je hoeft te doen om gedeelde bestanden van een andere computer te bekijken, is Finder openen en Command + K in te toetsen. Typ hier het serveradres in en klik op Verbind.

In tegenstelling tot vroeger, hoef je nu dus niet meer te beginnen met smb:// (als je een AFP verbinding wilt maken, begin je het adres simpelweg met afp://).

Tip 10: Overschakelen naar Donkere Modus met een sneltoets

Donkere Modus maakt je menubalk en je Dock donker, zodat je je wellicht beter kunt focussen op wat je aan het doen bent. Om de donkere modus aan te zetten moet je naar Systeemvoorkeuren > Algemeen > Gebruik donkere menubalk en donker Dock. Dit kan veel makkelijker en sneller.

Open Terminal, voeg de volgende zin in en druk op Enter:

defaults write -g _HIEnableThemeSwitchHotKey 1

Log jezelf nu uit ( > Log [naam] uit) en weer in. Nu kun je switchen tussen de normale- en donkere modus door Control + Alt(Option) + Command + T te gebruiken.

Mocht je dit willen uitzetten, open dan Terminal weer, vul de volgende zin in en druk op enter: defaults delete -g _HIEnableThemeSwitchHotKey. Log jezelf nu uit en weer in. De sneltoets zou nu niet meer moeten werken.

We hebben de tips gebaseerd op OS X 10.11 El Capitan. Heb je zelf tips om productiever te werk te gaan op je Mac? Laat het weten in een reactie! We updaten dit artikel regelmatig.

1 Reactie(s) op: 10 Mac OS X tips voor gevorderden

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 2 januari 2016 11:12 etri
    Handige tips! Ook als ervaren Apple gebruiker stonden er toch weer twee tips in die ik niet kende… :-)
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.