Tim Cook gaat gesprek aan met Chinese overheid over problemen

Door: Wouter Hoeffnagel | 27 maart 2012 21:02

iPad

Tim Cook blijkt naar China te zijn afgereisd om in gesprek te gaan met een aantal overheidsfunctionarissen. Meerdere problemen waar Apple in China mee te kampen heeft zouden aan bod komen.

Dat Tim Cook momenteel op bezoek is in China werd gisteren bekend nadat een foto van een bezoek van de Apple-CEO aan een Chinese Apple Store op internet verscheen. Nu is dus ook duidelijk waarom Apple naar het land is afgereisd. Onder andere de juridische strijd met Proview over de Chinese rechten op de merknaam 'iPad' zouden aan bod komen.

Proview

Apple kocht in 2006 via het bedrijf 'IP Application Development' (IPAD) een pakket met rechten op de merknaam 'iPad' van Proview Electronics. De advocaat van Proview stelt echter dat de Chinese rechten geen onderdeel waren van de verkoop, aangezien deze eigendom waren zouden zijn geweest van Proview Technology. Proview heeft Apple daarom aangeklaagd voor het gebruik van de merknaam in China.

De rechtszaak loopt loopt sinds oktober 2010. Xie Xianghui, een advocaat van Proview, liet eerder weten dat het bedrijf een schikking wil treffen met Apple om de rechtszaak tot een einde te brengen. Tot nu toe zijn er echter geen aanwijzingen dat Apple op het aanbod is ingegaan.

Werkomstandigheden

Daarnaast gaat Cook in gesprek over de positie van werknemers in China. Apple kreeg de afgelopen maanden veel kritiek op de werkomstandigheden in fabrieken van zijn leveranciers. Als reactie hierop laat Apple onder andere de werkomstandigheden onderzoeken door de Fair Labor Association, een onafhankelijke organisatie die opkomt voor de rechten van werknemers.

Tim Cook op bezoek in de Chinese Apple Store

Over de werkomstandigheden verscheen in januari een radiouitzending over het bezoek van de Amerikaanse journalist Mike Daisey van 'This American Life' aan een fabriek van Foxconn. De journalist stelde aan het eind van iedere werkdag kinderen uit de poort lopen. Daarnaast vertelde de journalist over een ontmoeting met een mans wiens hand verminkt zou zijn geraakt bij de assemblage van een iPad.

Niet kloppende feiten

This American Life trok de uitzending deze maand echter in, aangezien feiten niet bleken te kloppen. Daisey heeft inmiddels toegegeven dat zijn verhaal is aangedikt en stelt nu dat het verhaal is gebaseerd op zowel feiten als fictie.

0 Reactie(s) op: Tim Cook gaat gesprek aan met Chinese overheid over problemen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.