Test: 6 high-end tablets

Door: Jeroen Boer Boer | 14 december 2011 12:57

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5

In juli zagen we eindelijk 'echte' concurrentie voor de iPad 2, in de vorm van de Android3.x-tablets. Inmiddels zijn we een half jaar verder en zijn er een paar interessante Honeycomb-tablets naar de redactie gestuurd, waaronder de tablets van Samsung, Sony en ASUS die we in ons vorige artikel al even aanhaalden. Tijd dus voor een update van de tablettest, we zien een aantal interessante ideeën langskomen.

Lang had Apple het rijk eigenlijk alleen in tabletland. Er waren wel andere tablets, maar die draaiden op bijvoorbeeld Android 1.6 en waren geen partij voor de iPad. Ook Android 2.x heeft ons op de tablet nooit kunnen overtuigen. Een paar maanden geleden veranderde het tabletlandschap met de eerste Android3.x-tablets, die zowel softwarematig als hardwarematig eindelijk op het niveau van de iPad zaten. Onze eerdere Android3.x-test waarin tablets getest werden van Acer, Packard Bell, Samsung, Motorola en ASUS vindt u terug op onze website in onze eerdere tablettest. In dat artikel worden de Android3.x-tablets ook vergeleken met de iPad 2.

Stand van zaken

Even leek het erop dat HP met WebOS nog een interessant alternatief zou gaan vormen, maar HP heeft WebOS inmiddels afgeserveerd wegens tegenvallende verkoopresultaten van de HP TouchPad. Ook MeeGo is totaal niet van de grond gekomen. Dan blijft als enige echte alternatief uit de eerdere test RIM over met zijn BlackBerry PlayBook, een tablet die op het moment van schrijven vooral zakelijk bruikbaar is. We hebben de PlayBook voor dit artikel wel uitgebreid kunnen bekijken. Voorlopig is de high-end tabletmarkt echter nog steeds een iOS- en Android-feestje, maar Windows 8 ziet er veelbelovend uit voor tablets. Qua marktaandeel is Apple veruit de grootste speler, het bedrijf heeft in tabletverkopen een marktaandeel van ergens tussen de zestig en zeventig procent. De rest van de markt is voornamelijk voor Android3.x-tablets, die uiteraard door meerdere fabrikanten gemaakt worden. In Nederland doen vooral ASUS en Samsung het goed. In dit artikel bekijken we nieuwe Android-tablets van ASUS, Samsung, Sony, Toshiba en Medialine. Bij de in dit artikel vermelde prijzen staat tussen haakjes voor welke geheugencapaciteit deze prijs geldt en of dit met 3G is.

Android Ice Cream Sandwich

Googles stapt af van de gescheiden 2.x- en 3.x-takken voor respectievelijk smartphones en tablets, en geeft beide apparaten met Android 4.0 één Android-versie. De codenaam van Android 4.0 is Ice Cream Sandwich. Ice Cream Sandwich is een belangrijke stap voor Android en app-ontwikkelaars. App-ontwikkelaars kunnen namelijk één schaalbare app maken voor smartphones én tablets. Qua interface ligt Ice Cream Sandwich dichter tegen Android 3.2 aan dan tegen Android 2.3. Momenteel is alleen de Samsung Galaxy Nexus uit met Android 4.0, andere apparaten krijgen wellicht een update. Het is onduidelijk of alle huidige Honeycomb-tablets een update krijgen naar 4.0. We verwachten pas ergens in februari de eerste updates naar Ice Cream Sandwich te zien.

Android 3.1 & 3.2

Op het moment van schrijven is Android 3.2 de meest recente versie voor tablets die in het wild gebruikt wordt. Ten opzichte van Android 3.1 is er weinig verschil, het belangrijkste is dat er nu ook ondersteuning is voor tablets met afwijkende schermformaten zoals 7 inch. Android 3.1 is wel een belangrijke update voor Honeycomb. Zo had Android 3.0 een bug in de rendering van afbeeldingen, waardoor foto's in een fotoviewer er niet optimaal uitzagen. Verder zijn de bureaubladwidgets Android 3.1 te wijzigen van formaat, waardoor bijvoorbeeld de e-mailwidget veel handiger wordt. Het wijzigen van het formaat is simpel: u houdt de widget ingedrukt, waarna er een blauw vierkant verschijnt waaraan u kunt slepen om de widget groter te maken. Verder is de browser flink verbeterd en kunnen webpagina's opgeslagen worden om ze offline te lezen. Tevens is de zoekfunctionaliteit in de contactenlijst verbeterd. Nieuw is dat in Android 3.1 usb-hostfuncties officieel geïntegreerd zijn, zodat usb-sticks, toetsenborden en muizen gebruikt kunnen worden. Uw tablet moet dan natuurlijk wel een usb-hostpoort hebben. Sommige tablets ondersteunen overigens een adapter van micro-usb naar usb-hostpoort. Al met al maakt het niet zoveel uit of een tablet Android 3.1 of 3.2 draait, maar de nieuwste versie is natuurlijk altijd fijner. Belangrijk is ook of de fabrikant van de tablet tweaks heeft uitgevoerd in Android. We willen u overigens nogmaals meegeven dat we geen tablet zouden kopen met Android 2.x. Deze versies van Android zijn prima voor smartphones, maar op tablets zijn we niet onder de indruk. Alleen als u echt weinig geld wilt besteden kan het interessant zijn, let er dan wel op dat u er een met een capacitief aanraakscherm kiest.

0 Reactie(s) op: Test: 6 high-end tablets

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.