Teleurstelling over Apple's goede verkoop

Door: rene-schoemaker | 19 oktober 2011 11:23

iPad

Apple heeft 17,1 miljoen iPhones verkocht in de afgelopen drie maanden. Daarnaast zijn er 11,12 miljoen iPads over de toonbank gegaan. De verkoopcijfers zijn teleurstellend volgens analisten.

De financieel analisten van zakenbanken in de Verenigde Staten hadden namelijk meer verwacht. Zij hebben de verkoop van iPhones op zeker 20 miljoen ingeschat. Niettemin is de verkoop van de Apple-smartphones in een jaar tijd met 21 procent gestegen. De verkoop van iPads is sterk gegroeid: met 166 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar terug.

'iPhone 5-effect'

De volgens analisten tegenvallende verkoopcijfers zijn veroorzaakt door de afwachtende houding van de consument in aanloop naar de introductie van het nieuwe model. Deze uitleg geeft de nieuwe Apple-ceo Tim Cook zelf, die het stokje heeft overgenomen van de overleden Steve Jobs. Cook vertelt over dit 'iPhone 5-effect' in een conference call na de presentatie van de kwartaalcijfers.

“We zijn zeer zeker dat we een all-time record neerzetten in de komende feestmaanden wat betreft de verkoop van iPhones", citeert de Wall Street Journal de Apple-ceo. Daarmee toont Cook zich optimistisch wat betreft het succes van de iPhone 4S. Dat nieuwe toestel is tijdens het eerste weekeinde van zijn beschikbaarheid al 4 miljoen keer over de toonbank is gegaan.

Einde iPod?

De populariteit van de iPhone en iPad straalt nog steeds sterk af op Apple's computerproducten. In het afgelopen kwartaal zijn er 4,9 miljoen Macs verkocht, meer dan ooit. Daarentegen lijkt het met de iPod gedaan. De verkoop van die MP3-speler is met 27 procent gedaald vergeleken met een jaar geleden.

Apple heeft in het nu afgesloten kwartaal een omzet behaald van 28,27 miljard dollar. Dat is 39 procent meer dan over dezelfde periode vorig jaar. Maar analisten waren mede teleurgesteld omdat in het kwartaal hiervoor nog een omzetgroei van 82 procent is gehaald. De winst is gegroeid naar 6,6 miljard dollar. Voor het profijtelijke laatste kwartaal van dit jaar verwacht Apple een omzet van 37 miljard dollar te halen.

Niet meer waardevolste bedrijf

De presentatie van de kwartaalcijfers is vannacht gedaan, na sluiting van de Amerikaanse beurs. De virtuele aandelenkoers van Apple is direct gedaald. Daardoor is de iPhone-maker op papier niet meer het meest waardevolle bedrijf ter wereld meer is. Dat is nu weer oliemaatschappij ExxonMobil.

0 Reactie(s) op: Teleurstelling over Apple's goede verkoop

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.