Telco's willen geld zien van Google en Apple

Door: rene-schoemaker | 09 december 2010 14:55

Nieuws

Europese telecomconcerns willen dat Google, Apple en Facebook meebetalen aan het vergroten van de mobiele netwerkcapaciteit. Die upgrade is nodig om de grote hoeveelheid dataverkeer aan te kunnen.

De gezamenlijke Europese telecombedrijven, waaronder Vodafone, France Telecom en Telecom Italia, zeggen miljarden nodig te hebben om de mobiele netwerken in staat te stellen ook in de toekomst de enorme groei aan data aan te kunnen. En daar moeten de grootste leveranciers van mobiele content aan meebetalen, vinden ze.

De telecombedrijven hebben dat laten weten op de conferentie Le Web 2010. in Parijs. Volgens de operators vreet de groei aan bandbreedtegebruik aan hun economisch bedrijfsmodel. Ze moeten investeren om hun klanten te behouden, maar krijgen daar nauwelijks iets voor terug.

Data groeit, omzet daalt

Het aantal aansluitingen op mobiele dataverbindingen in Europa zal per jaar gemiddeld groeien met 15 procent, maar de totale omzet daalt met een procent per jaar, zegt analistenbureau IDC. Daar staat tegenover de schatting van onderzoeker Canalys dat de operators tot aan 2014 zeker 3,7 miljard dollar moeten investeren. Dat is 28 procent meer dan dit jaar.

Het geweeklaag over parasiterende internetbedrijven is een terugkerend ritueel geworden. Eerder dit jaar zei de ceo Cesar Alierta van het Spaanse Telefonica al dat bedrijven als Google en Yahoo “onze netwerken gratis gebruiken. Dat is goed nieuws voor hen, maar een tragedie voor ons. Dit kan niet zo doorgaan” Sindsdien wordt er wel over en weer beargumenteerd dat betalen wel of niet goed zou zijn voor de onderlinge verhoudingen (en de consument), maar tot een oplossing kwam dat niet.

Strijd om de eindgebruiker

Volgens analisten is de onenigheid over wie wat moet gaan betalen een onderdeel van een bredere strijd tussen de operators en de contentleveranciers. Beide willen de controle houden over de eindgebruiker, zo zegt Paolo Pescatore van analistenbureau CCS Insight tegen financieel persbureau Bloomberg. “Er is duidelijk een slag om de klant gaande.”

Dat werd in oktober wel duidelijk toen geruchten opdoken dat Apple een soort simkaart wil inbakken in de iPhone, wat de rol van de operator verder zou kunnen uithollen. Apple nuanceerde die plannen overigens direct toen bleek dat de verontwaardigde operators massaal tegenacties aankondigden.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Telco's willen geld zien van Google en Apple

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.