Telco's steunen Samsung tegen Apple

Door: rene-schoemaker | 29 september 2011 14:55

Nieuws

T-Mobile voegt zich naast Verizon aan de zijde van Samsung versus Apple. Zij mengen zich in de Amerikaanse rechtszaak van de iPhone-maker. “Een verkoopverbod voor Samsung is zeer schadelijk."

T-Mobile heeft de rechtbank gevraagd of het een verklaring als amicus curiae (vriend van de rechtbank) mag indienen. Daarmee wil het telecombedrijf voorkomen dat de rechter een voorlopige uitspraak doet in de zaak die Apple heeft aangespannen tegen Samsung.

Verkoopverbod dreigt

De vrees bestaat dat de rechtbank in die tussentijdse uitspraak besluit een (tijdelijke) verkoopstop op te leggen. Die zou dan gelden voor zowel de Galaxy S-smartphones als de Galaxy Tab 10.1 tablet, net vóór het lucratieve Kerstseizoen.

Een dergelijk verbod zou T-Mobile onnodig schaden, zegt het bedrijf in de verklaring aan de rechtbank in Californië. Daarnaast vraagt het telecombedrijf of het mag verschijnen in de hoorzitting op 13 oktober, waarin de rechtbank zal besluiten over een tussentijds vonnis. T-Mobile wil dan spreken in aanvulling op de nu ingeleverde verklaring.

'Te drastische maatregel'

Apple heeft de rechtbank in juli gevraagd om in een tussentijds vonnis een verbod op te leggen aan Samsung voor de verkoop, marketing en import van de eerder genoemde apparaten. Dit omdat Samsung enkele patenten zou schenden van Apple. T-Mobile stelt nu dat iedereen die patenten van een ander schendt, een rechtszaak 'verdient', maar dat “een tussentijds vonnis een te drastische maatregel zou zijn."

T-Mobile zegt dat zijn gehele marketingapparaat al klaarstaat voor de verkoop van de bewuste Samsung-elektronica tijdens de komende Kerstperiode. Ook heeft het bedrijf zijn magazijnen al vol staan met de apparaten. Dergelijke investeringen kunnen niet snel ongedaan worden gemaakt. Consumenten die op Android gebaseerde producten willen kopen en/of van T-Mobile's netwerk gebruik willen maken, kunnen nauwelijks voor andere, vergelijkbare producten elders terecht, zegt het bedrijf.

Terechte vrees

De vrees dat de rechter een (voorlopig) verkoopverbod oplegt, is niet onterecht. In Duitsland heeft de rechter al eerder zo'n verkoopverbod opgelegd en ook in Nederland heeft Apple zo'n poging gedaan bij de rechter. Formeel heeft de iPhone-maker wel een overwinning geboekt doordat de rechter een verbod heeft opgelegd.

In de praktijk blijkt dat een holle overwinning. De rechter heeft Apple slechts op één klein punt in het gelijk gesteld en vervolgens Samsung ruim de tijd gegeven om dat recht te zetten. De daarvoor benodigde update voor de Android-smartphones wordt inmiddels uitgerold, ruim vóór de datum van het verkoopverbod.

Dit Nederlandse vonnis heeft ook impact op de Duitse zaak. Samsung heeft vervolgens in Nederland vorige week een tegenclaim ingediend. Daarin vraagt het de rechter een importverbod op te leggen aan Apple voor iPhones en iPads.

Meer weten over de patentstrijd tussen Apple en Samsung? Ga naar onze dossierpagina.

0 Reactie(s) op: Telco's steunen Samsung tegen Apple

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.