Te sterke iPad kannibaliseert Mac-verkopen

Door: Redactie Computer!Totaal | 13 juli 2012 10:16

Nieuws

Apple gaat het geprognosticeerde aantal Mac-verkopen dit kwartaal niet halen. De beschuldigende vinger wordt richting de iPad gewezen.

Een analist voorspelt dat Apple zijn geprognosticeerde verkoopcijfers van Mac-computers het vierde fiscale kwartaal van 2012 niet gaat halen. Meer kopers dan verwacht verkiezen een nieuwe iPad boven een Macbook.

In een communiqué richting investeerders, geeft BMO-analist Keith Bachman aan dat de laatste twee kwartalen van 2012 lastig zullen voor Apple. Als argument draagt hij niet alleen het lagere aantal verkochte Macs aan, maar ook de verwachte lancering van een nieuwe iPhone, die tot lagere verkoopcijfers van de iPhone 4S leidt omdat klanten op het laatste model wachten.

1,6 miljoen minder Macs

Bachman heeft zijn prognose voor de iPhone-verkopen van komende zes kwartalen met 1,5 miljoen naar boven bij gesteld, terwijl hij voor de iPad in diezelfde periode 3,8 miljoen extra units over de toonbank ziet gaan. Het aantal verkochte Macs in 2013 ziet hij met 1,6 miljoen stuks dalen naar een totaal van iets meer dan 20 miljoen verkopen.

“We denken dat de sterke vraag naar iPads een negatieve impact heeft op de verkoop van Mac-modellen, ondanks de recente herziening van de Macbook”, schrijft Bachman. “Voor de komende zes kwartalen hebben we onze voorspelde Mac-verkopen met veertig procent naar beneden bijgesteld doordat de iPad boven verwachting presteert.”

Bachman drukt de investeerders op het hart dat zij zich niet teveel zorgen moeten maken over deze voorspellingen. “We denken dat investeerders goed op de hoogte zijn van de productcyclus van Apple en niet opkijken van zulke bijstellingen in voorspelde schattingen”, schrijft hij. “Daarnaast denken wij dat de aandelen van Apple op een positieve manier zullen reageren op de aanstaande lancering van de nieuwe iPhone, dus dat is enorm gunstig, kijkende naar het einde van dit jaar.”

iPhone krijgt aanloopperiode cadeau

“Als Apple de nieuwe iPhone in september kan uitbrengen, zullen de werkelijke unitverkopen in september voor de kwartaalcijfers minder belangrijk worden. Investeerders zullen dan vooral gaan kijken naar het momentum dat de nieuwe iPhone gaat hebben”, concludeert hij.

Apple maakt waarschijnlijk op 24 juli de cijfers van zijn derde kwartaal bekend. Q3 werd bij Apple op 30 juni afgesloten. Analisten verwachten dat Apple op 25 juli Mountain Lion zal lanceren.

Kannibalisering hing in de lucht

Redacteuren Tony Bradley en Kristian van Tuil voorspelden eerder dit jaar een negatieve impact op de verkoopcijfers van Mac-computers door de komst van de nieuwe iPad. “Voor een grote groep gebruikers - zowel zakelijke professionals als consumenten - van de pc zorgt de iPad ervoor dat de meeste basisfuncties, zoals e-mail, webbrowsing, productiviteit, gaming, social networking, etc. door de tablet overgenomen kan worden”, schreef Bradley eerder.

Apple zal er geen traan om laten dat de Mac wat terrein moet prijsgeven. “Zij [Apple, red] hebben het achterliggende businessmodel van hun iPhones, iPads maar met name ook apps en iCloud de afgelopen tijd zo volwassen gemaakt, dat zij als een van de weinige traditionele computerfabrikanten de desktop vaarwel kunnen zeggen”, aldus Van Tuil.

0 Reactie(s) op: Te sterke iPad kannibaliseert Mac-verkopen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.