Tablets: geen peil op te trekken

Door: harry-mccracken | 13 april 2011 09:45

iPad

Als er één markt onvoorspelbaar is in IT, dan is het wel de tabletmarkt. Uitspraken over de toekomst van de apparaten zijn puur speculatief en kunnen nooit wetenschappelijk onderbouwd zijn.

Een aantal weken terug schreef ik over de voorspellingen van IDC voor 2015 wat betreft de marktaandelen in de smartphonemarkt. Ik kwam toen tot de conclusie dat de hele exercitie van het voorspellen van toekomstige telefoonverkopen zinloos is – zeker wanneer je een aanpak kiest die ervoor door zou moeten gaan als ‘wetenschappelijk’.

Nu fabriceert IDC-concurrent Gartner ook voorspellingen voor 2015, maar doet dit op het gebied van tablets. In de cijfers kun je zien dat Apple’s marktaandeel onder de 50 procent duikt en Android optrekt naar bijna 40 procent. QNX, WebOS en MeeGo mogen onderling het restant van de taart verdelen.

Zoals journalist Larry Dignan van ZDNet zeer terecht opmerkt, neemt Gartner geen variant van Windows op in de cijfers. Dit betekent klaarblijkelijk dat Microsoft onderdeel uitmaakt van de ‘Overige besturingssystemen’ die tweetiende procent van de markt zullen beslaan. Zelfs een de meest fanatieke Microsoft-haters zullen moeten toegeven dat de club uit Redmond een hoger percentage toebedeeld zou moeten worden. Waarom is het geen drie procent?

Je zou misschien denken dat Microsoft gaat floppen op het gebied van tablets; je zou ook verwachten dat Microsoft hard zal moeten nadenken over de manier waarop het weer een speler in deze markt kan worden. Hoe je ook naar deze cijfers kijkt, feit is dat je gewoon niet weet wat er gaat gebeuren. Dat geldt niet alleen voor Microsoft, maar ook voor elk ander tablet-OS. Zelfs Android heeft momenteel slechts een marginaal aandeel in de huidige markt, dus om te veronderstellen dat zij in 2015 op 38,6 procent zullen uitkomen is puur speculatief en niet wetenschappelijk.

Over die 38,6 procent gesproken, waarom bevatten deze voorspellingen altijd getallen die een cijfer achter de komma hebben? Gartner zegt dat het denkt dat iOS in 2015 47,1 procent van de tabletmarkt zal beslaan, wat zich vertaalt in 138.497.000 verkochte iPads. Hoe kunnen – ongetwijfeld nog slimmere – analisten dat zo precies voorspellen? Ik begrijp dat niet; “ongeveer 50 procent” zou veel beter zijn om deze voorspelling te uiten en ik gok dat dit zelfs ver uit de buurt ligt van het werkelijke cijfer over vier jaar. (Gelukkig zegt Gartner nog niet dat Apple precies 138.497.261 iPads zal verkopen.)

Het is niet mijn bedoeling om Gartner zwart te maken of IDC een hak te zetten. Deze onderzoeksbureaus doen goed werk en leveren in andere categorieën behoorlijk goede resultaten, bijvoorbeeld op gebied van de printermarkt.

Maar tablets zijn andere koek. De hele markt is nog zo onvolwassen dat het praten over 2015 lijkt op de voorspellingen die in 1979 gedaan werden over de pc-markt in 1983. Ik betwijfel of Gartner het toen bij het rechte eind had.

0 Reactie(s) op: Tablets: geen peil op te trekken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.