Tabletoorlog: Android 3.1 vs. iPad 2

© CIDimport

Tabletoorlog: Android 3.1 vs. iPad 2

Geplaatst: 2 augustus 2011 - 10:14

Aangepast: 13 december 2022 - 12:52

Jeroen Boer

Bijna een jaar lang had Apple het rijk vrijwel alleen in high-end-tabletland en nu pas is de echt serieuze concurrentie te koop in de vorm van Android 3.1-tablets. Kunnen deze tablets de concurrentie met de iPad 2 aan?

Het lijkt alsof de tablet altijd al in ons leven is geweest, maar de iPad 1 verscheen pas 23 juli 2010 op de Nederlandse markt, oftewel net iets meer dan een jaar geleden op het moment dat u dit artikel leest. Inmiddels is de iPad 2 alweer enige tijd te koop, terwijl de high-endtablets van de overige fabrikanten die zich echt kunnen meten met de iPad, nu pas in de startblokken staan. Een aantal nu beschikbare tablets worden in dit artikel bekeken en vergeleken.

Lees ook:

Dossier: tablets

De mobiele idioterie

Films kijken op Android

De pc krijgt een trap na

Uiteraard zijn er naast de iPad al een hele tijd Android-tablets te koop. Deze zijn wat ons betreft echter geen serieuze competitie voor de iPad. Dat zit hem voor een groot gedeelte in het besturingsysteem, veelal Android 2.2 of zelfs lager. Deze versies van Android zijn volgens Google bedoeld voor smartphones en daar moeten we Google gelijk in geven. Zelfs een hardwarematig indrukwekkende tablet als de Samsung Galaxy Tab 7, wordt gehinderd door het besturingsysteem en laat zich het best omschrijven als een heel grote smartphone.

Gelukkig zit Google niet stil en heeft het voor tablets Android 3.0 en inmiddels de update 3.1 uitgebracht. Dit besturingsysteem is wel voor tablets bedoeld. Wat qua hardware direct als verschil opvalt tussen de Android-tablets en smartphones, is dat de knoppen om bijvoorbeeld naar het thuisscherm te gaan, verplaatst zijn van de hardware naar de software. Dit heeft als voordeel dat de knoppen in iedere positie waarin u de tablet houdt onder in beeld staan. Ten tijde van het testen van de tablets draaiden de meeste nog op Android 3.0. Een puntje van irritatie in die versie is dat de rendering van afbeeldingen in Android 3.0 niet altijd even optimaal is. Gelukkig hebben we gezien dat dit in 3.1 is opgelost. We hopen dus dat alle tablets die nog niet zijn bijgewerkt naar 3.1 de update snel binnen krijgen. Een deel van de tablets die wij met 3.0 getest hebben, zal inmiddels op 3.1 draaien.

Overeenkomsten

Opvallend is dat de vijf geteste Android-tablets hardwarematig én softwarematig eigenlijk nauwelijks van elkaar verschillen. We zien dus (nog) geen ingrijpende eigen schillen om Android heen zoals we wel van Android-smartphones gewend zijn, al heeft ASUS wel wat tweaks gedaan. Aan de ene kant een voordeel: je weet precies waar je aan toe bent bij een Honeycomb-tablet. Aan de andere kant is er nog wel verbetering mogelijk in Android. Zo heeft Samsung in zijn nieuwe Galaxy Tab 10.1 die we nog niet getest hebben de eigen TouchWiz-schil in Android 3.1 geïntegreerd. In de geteste 10.1v-uitvoering is dat nog niet het geval. De vijf tablets draaien op precies hetzelfde platform: een NVIDIA Tegra 2 system-on-a-chip (SoC). De SoC is een combinatie­ van onder andere een processor,­ gpu, chipset en een geheugencontroller. De processor is een dualcore ARM Cortex A9-processor op 1 GHz, dezelfde­ processor die we ook in Apples iPad 2 terugvinden. Het grafische gedeelte wordt verzorgd door de NVIDIA GeForce ULP. In alle vijf de Android-tablets bedraagt het interne werkgeheugen 1 GB, twee keer zo veel als we terugvinden in de iPad 2. Natuurlijk zijn er hardwarematig wel wat verschillen. Die vertalen zich vooral in de beeldkwaliteit van het scherm (over de resolutie en het formaat van 10,1 inch zijn de fabrikanten het wel eens) en de behuizing.

1080p HD-video?

We downloaden steeds sneller en tegenwoordig kunnen alle pc's en losse mediaspelers omgaan met een breed scala aan bestandsformaten in 1080p. De kans is dan ook groot dat u een hoop films in 1080p op uw pc of NAS hebt staan, die je onderweg ook wilt kijken op uw tablet. In de specificaties van bijvoorbeeld ASUS' tablet lezen we dat 1080p-video kan worden afgespeeld. Omdat er mediaspelers zijn voor Android die het populaire mkv kunnen openen, lijkt één plus één twee te zijn. Toch is het niet zo simpel als het klinkt, want er zijn verschillende manieren­ om 1080p-video te encoderen. Helaas werkt de meest gebruikte manier bij de populaire mkv-container die een goede kwaliteit biedt, niet op de NVIDIA Tegra 2. Het hangt dus een beetje van het bestand af of een 1080p HD-film afgespeeld kan worden of niet. Het is daarom handiger om gebruik te maken van maximaal 720p-filmmateriaal. Uiteraard kun je filmbestanden wel op uw pc met een videoconverter omzetten naar een formaat waar de media­speler van uw tablet wel goed mee om kan gaan, iets waar bezitters van een iPad 2 sowieso aan moeten geloven. Overigens is een iPad 2 echt gebonden aan maximaal 720p. Voorlopig zijn tablets, of het nu de iPad 2 of een Android-tablet is, eigenlijk nog niet erg geschikt om films op hoge kwaliteit op een eenvoudige manier zonder omzetten te bekijken. Ondanks een hdmi-uitgang zijn ze absoluut nog geen vervanger van de gespecialiseerde mediaspeler.

En 3G dan?

In eerste instantie verschijnen de meeste Android 3.0-tablets in versies zonder 3G op de Nederlandse markt. Wie toch 3G wil, kan beter nog even wachten want versies met 3G volgen later. De meerprijs van de 3G-modellen bedraagt doorgaans zo'n honderd euro ten opzichte van een model zonder 3G bij dezelfde hoeveelheid opslaggeheugen. Tablets met 16 GB opslagruimte zijn over het algemeen honderd euro goedkoper dan met 32 GB.

Acer Iconia Tab A500

De Acer Iconia Tab A500 een van de eerste Android-­tablets die in Nederland ook echt te koop was. De behuizing is voor een groot gedeelte vervaardigd uit aluminium en ziet er chic uit. Knullig is wel dat het kunststof klepje dat toegang verschaft tot het microSD-kaartslot en de simkaart, lastig te openen is. We zijn bang dat bij verkeerd gebruik het klepje snel afbreekt. Heel vreemd is dat er een stickertje over het niet gebruikte simkaartslot zit (de geteste uitvoering heeft geen 3G) waarop staat dat we de garantie verliezen als het stickertje stukgaat. Opvallend is dat het 10,1 inch-scherm een wel heel brede schermrand heeft waardoor de tablet kolossaal overkomt. De kwaliteit van het scherm is niet onaardig, maar haalt het niet bij de schermen van Apple, ASUS en Samsung. De helderheid is erg goed en ook de inkijkhoek is aardig, maar de kleurweergave kan beter. Irritant is dat het grid van het aanraakscherm in bepaalde hoeken goed zichtbaar is.

© PXimport

De Acer Iconia Tab A500 draait op het Tegra 2-platform in combinatie met 1 GB geheugen. De erg complete A500 heeft een accelerometer, gyroscoop, gps en een kompas aan boord. Qua draadloze mogelijkheden is er bluetooth 2.1 en 802.11 a/b/g/n, en qua aansluitingen hebt u de beschikking over een micro-HDMI-uitgang, een hoofdtelefoonuitgang, een usb-aansluiting om het apparaat aan te sluiten op een pc en een usb 2.0-poort om bijvoorbeeld een usb-stick aan te sluiten. Daarnaast is de Acer Iconia Tab A500 ook nog in een microSD-kaartslot en een eigen dock­aansluiting voorzien. Erg handig is dat de tablet aan de onderkant een schuifje heeft om de rotatiemogelijkheid te vergrendelen. De camera's zijn helaas slechter dan wat de specificaties beloven. De 5-megapixelcamera aan de achterkant produceert matige foto's en de kleuren zijn niet echt mooi.

Acer Iconia Tab A500

Prijs € 399,- (16 GB)

Oordeel 7/10

Pluspunten

Rotatieschakelaar

Veel aansluitingen

Usb-poort

Minpunten

Grid van aanraakscherm zichtbaar

Forse behuizing

Packard Bell Liberty Tab

Packard Bell, zoals wellicht bekend tegenwoordig onderdeel van Acer, komt niet geheel toevallig met een tablet die erg veel op de Acer Iconia lijkt. Leggen we ze naast elkaar, dan zitten alle knopjes, ingangen en dergelijke, op precies dezelfde plaats. Ook de specificaties van de Packard Bell Liberty Tab komen overeen met die van de geteste Iconia Tab A500. Een verschil is dat het apparaat alleen in een uitvoering met 16 GB geheugen op de markt verschijnt. Het grootste verschil ten opzichte van Acers uitvoering is dat de behuizing van de Packard Bell Liberty Tab van bordeauxrood kunststof is gemaakt in plaats van van aluminium. Hierdoor is de tablet net iets dikker, maar voelt hij ook iets lichter aan. Naast rood is de tablet ook verkrijgbaar in wit.

© PXimport

Net als op de Acer Iconia Tab A500 zien we ook op deze tablet heel handig een rotatieschakelaar. We hopen stiekem dat alle toekomstige tablets een dergelijk knopje hebben, want in de praktijk is het erg handig als de rotatieblokkering direct bereikbaar is. Qua scherm geldt ook voor de Liberty Tab dat we het grid van het aanraakgedeelte in het scherm goed kunnen zien en dat het scherm kwalitatief minder is dan de schermen die Apple, ASUS en Samsung gebruiken.

Packard Bell Liberty Tab

Prijs € 399,- (16 GB)

Oordeel 7/10

Pluspunten

Rotatieschakelaar

Veel aansluitingen

Usb-poort

Minpunten

Grid van aanraakscherm zichtbaar

Forse behuizing

Samsung Galaxy Tab 10.1v

Samsung heeft de primeur van de Galaxy Tab 10.1v aan Vodafone gegeven, wat de v in het typenummer verklaart. Dit betreft eigenlijk de originele 10,1inch-versie van Samsungs Galaxy Tab, voordat het bedrijf opnieuw naar de tekentafel ging toen het zag hoe dun de iPad 2 was. Het belangrijkste verschil met de versie die Vodafone verkoopt, is dat Samsungs eigen versie een stuk dunner is en op dit vlak zelfs de iPad 2 verslaat. Daarnaast heeft Samsung aan de 'eigen' versie nog een microSD-kaartslot toegevoegd, iets dat ontbreekt op de geteste 10.1v. De Galaxy Tab 10.1v heeft dan weer een veel betere camera. Opvallend aan de Galaxy Tab 10.1v is hoe weinig hij weegt, deze tablet is voelbaar een stuk lichter dan de andere tablets, hij is zelfs lichter dan de iPad 2.

© PXimport

De Galaxy Tab ligt erg lekker in de hand. Uiteraard speelt het gewicht hierbij een rol, maar ook de vormgeving van de achterkant van de tablet maakt verschil. Er is in het midden een soort inkeping die ervoor zorgt dat de tablet lekker in de hand ligt. De beeldkwaliteit van het scherm is goed. Een groot nadeel van de Galaxy Tab 10.1v is de prijs. De tablet is alleen via Vodafone verkrijgbaar en die wil er zonder abonnement 599 euro voor hebben. Dat is gezien het interne geheugen van 'maar' 16 GB, vergeleken met de andere Android-tablets, een hoop geld. Er zit overigens geen simlock op het apparaat en een sim van een andere mobiele provider werkt dan ook prima. Door het lage gewicht en de geringe afmetingen vinden we dit de mooiste tablet, al levert u wel in op uitbreidingsmogelijkheden en is hij relatief duur.

Samsung Galaxy Tab 10.1v

Prijs € 599,- (16 GB/3G)

Meer info Vodafone

Oordeel 8/10

Pluspunten

Licht

Stevig

Ligt lekker in de hand

Minpunten

Prijs

Weinig uitbreidingsmogelijkheden

Motorola Xoom

De Motorola Xoom was de eerste Android 3.0-tabet die in de Verenigde Staten te koop was en wordt door Google gebruikt als referentiemodel. Zo was Android 3.1 als eerste beschikbaar voor de Xoom en was ook ons testexemplaar voorzien van 3.1. In Android 3.1 zijn de widgets schaalbaar en is de rendering van afbeeldingen verbeterd. Qua hardwarekeuzes zien we geen afwijkende dingen, ook Motorola heeft gebruikgemaakt van een 10,1 inch-scherm met een resolutie van 1280 bij 800 pixels. Het scherm is in kwaliteit vergelijkbaar met de schermen die Acer en Packard Bell gebruiken. Ook bij Motorola zien we dus een rastertje van het aanraakgedeelte in beeld.

© PXimport

Waar de Xoom het echt op aflegt ten opzichte van de andere tablets, is gewicht en dikte. Het comfort is hierdoor een stuk minder en dat valt zeker op naast de iPad 2 of de Samsung Galaxy Tab 10.1v. Daarnaast valt op dat het ontwerp op diverse fronten wat minder doordacht is. De achterkant voelt niet bepaald solide aan en de schroefjes vallen op. De grootste uitdaging is nog het vinden van de aan/uit-knop, die heeft Motorola heel eigenwijs aan de achterkant geplaatst. Het apparaat heeft een microSD-kaartslot, maar kan hier vreemd genoeg niets mee. Volgens Motorola moet het kaartslot werken na een update, maar die update zat in ieder geval niet verwerkt in de update naar Android 3.1. De adviesprijs is aan de hoge kant.

Motorola Xoom

Prijs € 599,- (32 GB), € 699 (32 GB/3G)

Oordeel 7/10

Pluspunten

Android 3.1

Minpunten

Slordige afwerking

Zwaar

Geheugenkaartslot werkt niet zonder toekomstige update

Grid van aanraakscherm zichtbaar

Apple iPad 2

Het eerste dat opvalt aan de iPad 2 ten opzichte­ van de Android 3.0-tablets, is zijn afwijkende scherm. Dit is een exemplaar van 9,7 inch met een resolutie van 1024 x 768, met een grote inkijkhoek en een fraaie kleurweergave. Een groot voordeel van de iPad 2 is dat hij erg dun en licht is, al is de Samsung Galaxy Tab 10.1v nog net iets lichter. De processor die we in de iPad 2 terugvinden is de Apple A5-processor, een SoC die gebruikmaakt van precies dezelfde ARM-processor als de Tegra 2 in de Android 3.0-tablets. Ook de kloksnelheid komt met 1 GHz overeen. Het grafische gedeelte is wel anders en komt uit de stal van PowerVR. Het interne geheugen bedraagt 512 MB, de helft van wat de Android 3.0-tablets in huis hebben.

© PXimport

Net als de tablets met Android 3.0 heeft ook de iPad 2 twee camera's aan boord. Helaas is de kwaliteit van beide camera's niet om over naar huis te schrijven. De camera aan de voorkant is slechts een VGA-camera (640 x 480) en produceert een hoop ruis. Voor foto's of filmen is deze camera absoluut niet geschikt, voor beeldbellen met FaceTime zal het voldoen. Helaas is de camera aan de achterkant ook niet bepaald goed, hij is vergelijkbaar met de matige camera die we kennen van de iPod touch. Filmopnames gebeuren in een resolutie van 1280 x 720, oftewel 720p, waarbij de filmpjes er redelijk uitzien. Foto's hebben maar een resolutie van 960 x 720 en zijn naast klein, gewoon lelijk met veel ruis in beeld. De iPad 2 is qua aansluitmogelijkheden zeker een stuk minder dan sommige Android-tablets, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door het volwassen en soepel aanvoelende besturingssysteem, waarvoor ook nog eens veel goedwerkende apps beschikbaar zijn. Het enige dat we echt missen is ondersteuning voor Adobe Flash, al wordt dat bij veel diensten opgevangen door apps.

Apple iPad 2

Prijs € 479,- (16 GB), € 599,- (16 GB/3G)

Oordeel 8/10

Pluspunten

Dun

Goed scherm

Volwassen besturingssysteem

Minpunten

Erg matige camera's

Weinig uitbreidingspoorten

Acer ICONIA Tab W500

Het lijkt een klein verschil, een W in plaats van een A, maar de Acer Iconia Tab W500 is een compleet andere tablet dan de A500. De W500 draait namelijk op Windows 7 Home Premium, een besturingsysteem dat totaal niet geschikt is voor tablets en daar veranderen Acers hulpprogramma's weinig aan. Een belangrijk nadeel is dat er voor Windows een x86-processor nodig is. Acer heeft gekozen voor de AMD C-50, een dualcore-processor op 1 GHz die iets langzamer is dan de bekende Atom-dualcore-processors. Het voordeel van AMD's platform zit hem in het ingebouwde grafische gedeelte dat van AMD de naam Radeon HD 6250 heeft meegekregen en een stuk krachtiger is dan wat Intel biedt op zijn Atom-platform.

© PXimport

Bij gebruik wordt het nadeel van een Windows-tablet al snel duidelijk: er is niet veel nodig om de tablet warm te laten worden, waarna de ventilator aanslaat en warme lucht uit de tablet blaast. In onze ogen is een blazende tablet een echte afknapper en we hebben daarom liever een tablet met iOS of Android 3.0. Acer had hetzelfde idee als ASUS en heeft voorzien in een toetsenborddock. Helaas is als muisbesturing gekozen voor een trackpoint en is de constructie waarmee de tablet op het toetsenbord wordt bevestigd niet echt handig. Je kunt het geheel niet zomaar dichtklappen, maar moet de tablet losmaken en vervolgens anders neerleggen om het geheel mee te nemen. Totaal niet intuïtief en we vermoeden dat veel mensen hem toch proberen dicht te klappen met schade als gevolg. Een beetje slordig is dat er een klepje aanwezig is voor een simkaart terwijl het testexemplaar de versie zonder 3G is.

Acer ICONIA Tab W500

Prijs € 499,- (32 GB), € 599,- (32 GB met dock)

Oordeel 5/10

Pluspunten

Veel mogelijk door Windows

1080p HD-video mogelijk

Minpunten

Warmte en daardoor ventilator

Windows 7 niet bedoeld voor tablets

ASUS Eee Pad Transformer

ASUS heeft in de productnaam niet voor niets het woord transformer verwerkt. De tablet is in een handomdraai namelijk te transformeren in een heuse netbook. Dat, en de algehele kwaliteit, maakt dat we wat meer ruimte besteden aan de ASUS Eee Pad Transformer in dit artikel. De specificaties zullen je inmiddels bekend in de oren klinken: een NVIDIA Tegra 2 in combinatie met 1 GB geheugen en in ons testmodel 32 GB opslag. Hij wordt in eerste instantie echter met 16 GB verkocht. Wel opvallend is het scherm: dat is net als dat van de iPad een IPS-exemplaar en heeft een goede inkijkhoek gekoppeld aan een goede kleurweergave. Van een raster zoals we bij de tablets van Acer, Packard Bell en Motorola zien, is gelukkig geen sprake. Een pluspunt voor deze tablet dus. Net als Acer voor de Iconia W500, heeft ASUS voor zijn tablet een toetsenborddock ontworpen. ASUS' variant zit echter een stuk beter in elkaar dan Acers variant voor de Windows-tablet. Zo is het bij de Transformer wel mogelijk om het geheel dicht te klappen als een normale netbook en er is gelukkig gekozen voor een touchpad voor de muisbesturing. Handig is dat in het toetsenbord een tweede accu is ingebouwd waarmee de accutijd wordt verdubbeld. Wanneer je het toetsenbord direct bij de tablet koopt, dan heeft de tablet een meerprijs van honderd euro. Wie er later achter komt dat hij het toetsenbord toch wil hebben, moet honderdvijftig euro betalen.

© PXimport

Als we de Transformer in de dock klikken, verschijnt er een muispijltje in beeld waarmee we Android middels de touchpad kunnen bedienen. De bediening is redelijk goed uitgewerkt. Zo kunnen we met twee vingers over de touchpad swipen om naar een ander thuisscherm te gaan en kunnen we met twee vingers scrollen in de webbrowser. Het blijkt ook mogelijk om een muis aan te sluiten. Dit is bij voorkeur wel een exemplaar met scrollwiel om te scrollen, want de interface toont geen schuifbalken en dat zijn we bij muisbesturing wel gewend. Handig is dat de tablet ook zonder problemen met een bluetooth-muis samenwerkt. De andere tablets uit de test herkennen onze bluetooth-muis als een muis, maar doen er verder niets mee. Het is wel te merken dat de muisbesturing later is toegevoegd aan Android. Zo verandert de muiscursor niet in een handje als we in de browser over een link gaan, en worden ook de zogenaamde mouseovers niet getoond. Ook kunnen we nergens in de instellingen de muisbesturing aanpassen. Vooral dat laatste is jammer, want we vinden de gevoeligheid van de touchpad eigenlijk een tikje te hoog.

ASUS heeft Android ook op een paar andere puntjes getweakt. Zo zijn de drie pictogrammen in de linkeronderhoek, vervangen door pictogrammen die voor minder verwarring zorgen. Belangrijker is echter dat het virtuele toetsenbord veranderd is, de numerieke toetsen zijn direct zichtbaar. Handig, maar een nadeel is dat het toetsenbord in de verticale stand een stuk meer ruimte inneemt dan het standaardtoetsenbord. Wanneer we een usb-stick aansluiten krijgen we netjes een melding te zien, we kunnen in het 'systeemvak' klikken om direct de bestandsbeheerder te openen om met de data op de stick te werken. Het apparaat is qua afmetingen de breedste tablet in de test, maar dat komt doordat de tablet dezelfde breedte heeft als het toetsenbord. Noemenswaardig is verder de screen­shotknop op het toetsenbord, uniek voor een Android 3.0-tablet.

ASUS Eee Pad Transformer

Prijs € 399,- (16 GB), € 499,- (16 GB met dock)

Oordeel 8/10

Pluspunten

Goed toetsenborddock

Handige tweaks in Android

Goed scherm

Mooi afgewerkt

Minpunten

Erg brede behuizing

Conclusie

Apple heeft het rijk niet langer alleen in high-end-tabletland, maar dat wil niet zeggen dat ze verslagen zijn. In onze ogen is de iPad 2 momenteel nog steeds de beste tablet. De iPad mag dan in vergelijking met sommige andere tablets minder aansluitmogelijkheden hebben, daar staat volwassenheid van het besturingssysteem en de apps tegenover. Android 3.0 is nog niet altijd even stabiel en apps of zelfs de appstore lopen soms vast. Google zit echter niet stil. Zo was de geteste Motorola Xoom al voorzien van Android 3.1, een update die een paar handigheidjes brengt en de soms wat lelijke rendering van afbeeldingen in Android 3.0 verhelpt. Inmiddels moet Android 3.1 op meer tabets terug te vinden zijn. Helaas ervaren we nog steeds incidenteel een vastloper. We zijn benieuwd hoe snel Google samen met de tabletfabrikanten de onvolkomenheden uit Android wegpoetst. Er is namelijk veel in Android 3.0 of 3.1 dat uitstekend werkt. Zo is het fijn dat de standaardbrowser van Android tabbladen heeft en de tablets overweg kunnen met Flash, iets waar liefhebbers van bepaalde websites vol grappige filmpjes niet zonder kunnen. Samsung heeft qua formaat en gewicht de fijnste Android-tablet ontwikkeld, waarbij ook de beeldkwaliteit prima is. Wel mist deze tablet handige toevoegingen als een kaartslot of usb-aansluiting. Qua mogelijkheden springt de ASUS Eee Pad Transformer eruit, de beeldkwaliteit van deze tablet is eveneens prima. Hij is op een eenvoudige manier om te toveren in een netbook, en de muis is aardig geïntegreerd in Android. Deze tablet is volgens ons ook degene met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Een test is altijd een momentopname, maar we vinden de iPad 2 het beste product.

© PXimport


Dit artikel verscheen eerder op de website van Computer!Totaal.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten