Tabletbesturingssystemen

Door: Joris Peterse | 10 augustus 2011 10:40

iPad

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5

Het belangrijkste onderdeel van een tablet is het besturingssysteem. Er komt nog heel wat bij kijken - wat we niet gewend zijn van 'gewone' computerbesturingssystemen als Windows en Mac OS. Tabletbesturingssystemen moeten uitblinken in vlot gemak, energiezuinigheid, efficiënt gebruikmaken van aanraakbesturing en een makkelijke manier bieden om apps (software) binnen te halen en te installeren. Bij voorkeur via een applicatiewinkel, want dvd's en (in de meeste gevallen ook) usb-opslagmedia kunnen er niet in. We vergelijken de besturingssystemen met elkaar.

Een jaar na de introductie van de iPad heeft Apple wegens gebrek aan concurrentie niet alleen de standaard gezet voor tablets, ook gelijk het grootste marktaandeel in handen genomen. Dit heeft Apple bepaald geen windeieren gelegd. Toch kunnen Steve Jobs en consorten niet ontspannen achteroverleunen. Er loert namelijk een andere grote concurrent, die Apple al eerder op de smartphonemarkt wist af te troeven: Google. Hoewel er al een paar 'tablets' met Android 2.2 op de markt zijn verschenen - wat in feite geen tablets zijn, maar heel grote telefoons - heeft Google aan Android geknutseld om de concurrentie aan te kunnen met de iPad. Android versie 3.0 was een haastklus, maar heeft genoeg in huis om vol in de aanval te gaan tegen de iPads.

Tweede tabletgolf

Ondanks dat Apple ook de tweede slag heeft uitgedeeld met de iPad 2, gaat de strijd om de gebruiker nu echt losbarsten. De tablets met Android 3 komen nu in groten getale op de markt, en iedere fabrikant wil een graantje meepikken van de populariteit van tablets. Onder andere Acer, ASUS, Samsung en Motorola komen met een Android-tablet. Echt grote diversiteit in de hardware is er nog niet, maar die gaat waarschijnlijk wel komen. Ook zullen meer fabrikanten hun eigen skin over Android heen leggen, waardoor er onderling meer verschillen komen. Er is een aantal bijzondere tablets, bijvoorbeeld de ASUS Eee Pad, die in een behuizing geplaatst kan worden waardoor het zowel als een tablet als laptop door kan. Wilt u dus een Android-tablet, dan hebt u inmiddels aardig wat keuze. Een groot verschil met de iPad, die eigenlijk maar in één smaak komt. De eerste heeft in de Apple-winkels namelijk compleet plaatsgemaakt voor versie twee.

Waar blijft Microsoft?

Het lijkt erop dat de taart van de tabletmarkt vooral tussen Apple en Google wordt verdeeld. Waar blijft Microsoft? Hoewel er enkele tablets in omloop zijn die Windows 7 als besturingssysteem hebben, is de algemene afwezigheid van Microsoft opvallend. Wel wordt er druk gewerkt aan Windows 8. Dit zal beter geschikt zijn voor tablets dankzij onder andere een interface die geschikter is voor aanraakbediening, ondersteuning van (energiezuinige) ARM-processors, een applicatiewinkel, en meer integratie met webdiensten zoals Skydrive. Helaas zal Windows 8 pas op zijn vroegst begin 2012 verschijnen, dat is meer dan anderhalf jaar na het verschijnen van de eerste iPad. Met de ontwikkelingen in Android en iOS die elkaar in rap tempo opvolgen zal het ons niet verbazen als Microsoft te laat is om echt deel te nemen in de strijd.

Andere besturingssystemen

Naast Microsoft zijn er ook andere tabletbesturingssystemen. Zo heeft Research In Motion, het bedrijf achter de populaire BlackBerry-telefoons, de Playbook geïntroduceerd. Een relatief kleine tablet, ontwikkeld voor de zakelijke gebruiker. Ook is er nog MeeGo, een opensource besturingssysteem (net als Android), maar op het moment van schrijven zijn er weinig tablets met MeeGo. Hoewel er wel geruchten gaan over tablets van LG en Nokia met het besturingssysteem. iPad-achtige verkoopcijfers zullen echter niet in het vooruitzicht liggen voor deze tablets.

Het (vermoedelijke) inlogscherm van Windows 8 doet denken aan dat van Windows Phone 7.

BlackBerry Playbook

Ook RIM, bekend van de BlackBerry-telefoons, komt met een tablet. Deze tablet gaat de Playbook heten en is half juni op de Nederlandse markt verschenen. De eerste reacties zijn wisselend. Sommigen zien er potentie in, anderen hebben veel kritiek. RIM wordt vooral verweten dat er nog geen apps zijn ontwikkeld voor e-mail en agenda.

Ook de BlackBerry Playbook heeft natuurlijk een applicatiewinkel.

0 Reactie(s) op: Tabletbesturingssystemen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.