Tablet in een netwerk

Door: Martin Gijzemijter | 07 december 2011 11:14

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Waar twee jaar geleden nog niemand van een tablet had gehoord, heeft het apparaat inmiddels een eigen marktsegment opgeëist. Tablets zijn dan ook enorm handig, maar een minpunt is wel dat de netwerkintegratie soms wat te wensen over laat. Dat is jammer, want juist de tablet zou binnen een netwerk toch wat meer moeten kunnen doen dan bestandjes delen via Dropbox en consorten. Met onze tips maakt u van uw tablet alsnog een volwaardig netwerkapparaat.

Besturingssystemen

In dit artikel gaan we in op slechts twee van de beschikbare tablets. Er zijn inmiddels natuurlijk veel meer tablets op de markt, en omdat veel van deze apparaten een eigen besturingsysteem hebben (webOS, PlayBook OS en op termijn ook Windows) is het onmogelijk om al deze tablets te behandelen in dit artikel. We richten ons daarom op de twee apparaten die het grootste marktaandeel vertegenwoordigen, namelijk de iPad (iOS) van Apple en de Galaxy Tab (Android) van Samsung. Uiteraard zijn de tips die we voor de Galaxy Tab geven grotendeels ook van toepassing op andere tablets die Android gebruiken, zoals de Motorola Xoom. Overigens zit hier nog wel een 'maar' aan vast. De Galaxy tab werd uitgebracht met Android 2.2 als besturingssysteem en de verwachting heeft altijd geleefd dat deze tablet uiteindelijk zou gaan draaien op versie 3.0 ('Honeycomb'). Het is echter maar zeer de vraag of die upgrade nog plaats gaat vinden, mede omdat er grote twijfels bestaan over de vraag of de Galaxy Tab wel krachtig genoeg is om op Honeycomb te kunnen draaien. Als de eerste Galaxy Tab inderdaad bij Android 2.2 blijft steken, zou dit betekenen dat er grote onderlinge verschillen tussen Android-tablets ontstaan met betrekking tot de apps waar ze mee overweg kunnen.

1. iPad

1. IMAP of Exchange

Wanneer u de iPad als extra apparaat in uw netwerk gebruikt, is het natuurlijk erg handig als u uw e-mail ermee kunt controleren terwijl u even op de bank zit of op een andere plek waar geen computer is. Minder handig is het wanneer u vervolgens merkt dat de berichten van de server zijn verwijderd. U kunt de iPad zo instellen dat hij de gelezen e-mails op de server laat staan, maar dit heeft weinig zin als u uw berichten eerst op een pc hebt gelezen die ze wel van de server haalt. Een van beide locaties zal die instelling immers moeten hebben, om te voorkomen dat de server volloopt. Veel handiger is het daarom om gebruik te maken van een IMAP- of Exchange-account, omdat dit ervoor zorgt dat u altijd en overal bij al uw e-mail kunt. Alleen dan vormt de iPad echt een nuttige uitbreiding - en dat geldt uiteraard ook voor alle andere tablets. Wanneer u een eigen server hebt en e-mailadressen kunt aanmaken, kunt u er vaak voor kiezen om IMAP te gebruiken in plaats van POP 3. Bij het instellen van uw e-mailaccount op de iPad kiest u dan ook voor IMAP. Zelf een Exchange-server opzetten is wat ingewikkeld, maar als u voor een bedrijf werkt, is de kans groot dat uw zakelijke mail al op zo'n server wordt afgehandeld.

Wanneer u uw e-mail binnenhaalt via POP3, ontstaat de situatie waarbij u nieuwe berichten niet meer op een andere locatie kunt lezen. Kies daarom op uw tablet voor IMAP of, indien mogelijk, voor Exchange.

2. FileBrowser

Voor iPad-gebruikers die hun tablet als volwaardig netwerkapparaat willen gebruiken, bestaat het grootste struikelblok uit het feit dat het zich niet als een apparaat in het netwerk gedraagt. U bent gewend om bestanden over en weer te kopiëren in het netwerk. Wanneer u een bestand eerst in Dropbox of bij een andere online dienst moet opslaan om het te kunnen benaderen op de iPad, is dat erg handig. Als u bepaalde bestanden ineens onverwacht nodig hebt, hebt u immers niets aan dit systeem - en daarmee aan uw iPad. Dat wil zeggen: tenzij u Filebrowser installeert. Voor ongeveer 3 euro verandert deze app uw iPad in een apparaat dat gewoon in het netwerk kan bladeren en direct bestanden kan openen. Dit werkt overigens niet in beide richtingen: u kunt de iPad niet benaderen vanaf uw pc of Mac, want de iPad heeft geen openbare bestandsstructuur. Wat u wel kunt doen, is middels de app rechtstreeks verbinding maken met andere computers in het netwerk, of bijvoorbeeld met een NAS, om vervolgens documenten te doorzoeken, foto's te bekijken en muziek en video te streamen. Hebt u een iPad met 3G, dan haalt u helemaal de jackpot binnen met deze app. In dat geval kunt u er zelf uw netwerk mee benaderen wanneer u bijvoorbeeld op uw gemak in de trein zit.

Standaard kunt u met de iPad niet door bestanden op het netwerk bladeren. FileBrowser maakt dit echter wel mogelijk.

Het is in principe heel eenvoudig om een verbinding tussen FileBrowser en uw pc of Mac te maken, al kan een dichtgetimmerde firewall de pret behoorlijk drukken. Het enige dat u hoeft te doen om door uw netwerk te kunnen bladeren, is de app starten en vervolgens op het plusteken te drukken, dat u linksboven naast Machines vindt. U wordt dan gevraagd om de naam of het IP-adres in te geven van de computer waarmee u verbinding wilt maken. De werkwijze wijkt hierbij overigens af van de normale gang van zaken bij het aanleggen van een netwerk, omdat u voor elke computer afzonderlijk een verbinding moet maken. Hebt u dat eenmaal gedaan, dan kunt u door de gedeelde mappen bladeren zoals u dat ook op een notebook doet die aan uw netwerk is gekoppeld. Ook kunt u bestanden van en naar de gedeelde mappen kopiëren, u kunt ze verwijderen of als bijlage mailen, enzovoort. Het klinkt als reclame van het FileBrowser-promotieteam, maar toch is het zeker niet overdreven om te stellen dat deze app voor een luttele 3 euro functionaliteit toevoegt die uw iPad standaard natuurlijk allang zou moeten hebben. Extra handig, en daarom het vermelden waard, is de Open In-functie, waarmee u kunt aangeven welke bestanden moeten worden geopend in welke app. Zo krijgt u volledige controle over uw tablet!

U moet met iedere computer afzonderlijk verbinding maken, om uw iPad onderdeel uit te laten maken van uw netwerk.

3. WinAdmin iPad Edition

Hoezeer u uw iPad ook uitbreidt, een vervanger voor de pc of Mac zal hij nooit worden. Daar is de tablet ook nooit voor ontworpen. Toch kunnen er momenten zijn waarop u erg graag zou willen dat de iPad zich even als een pc zou gedragen. U kunt bijvoorbeeld een document hebben dat u in Photoshop moet openen, of u wilt een specifieke handeling uitvoeren in een applicatie die alleen onder Windows draait en waar geen tablet-app van is. Op zulke momenten kunt u uw iPad kortstondig omtoveren tot een pc, dankzij een technologie genaamd 'Remote Desktop Protocol' (RDP). Hiermee neemt u uw pc tijdelijk over vanaf een ander apparaat, zoals de iPad, waarna u er de volledige controle over hebt. De iPad vormt in dat geval als het ware een poort naar uw pc. WinAdmin iPad Edition is een prima programma om dit te bewerkstelligen. Er zijn veel meer RDP-apps beschikbaar dan deze, maar het fijne aan WinAdmin is de manier waarop u de pc ermee bedient. Zo kunt u tekst die u op de iPad hebt gekopieerd gewoon in Windows plakken, u tikt twee keer om te dubbelklikken, kunt een rechtermuisklik simuleren door uw vinger op een specifieke plek te houden, enzovoort. Ook erg prettig is dat u geen gegenereerd Windows-toetsenbord hoeft te gebruiken, maar dat tekstinvoer gewoon via het softwarematige iPad-toetsenbord geschiedt. Lang niet alle RDP-apps bieden deze laatste mogelijkheid. WinAdmin zorgt ervoor dat u de kracht van een pc kunt toepassen vanaf uw iPad. Zeker als uw tablet over 3G beschikt, werkt dit systeem prima.

WinAdmin is een bijzonder handige RDP-app. U kent er tijdelijk de kracht van een pc mee toe aan uw iPad.

4. Gedeelde Agenda

Hoewel lang niet iedereen de iPad ervoor zal hebben gekocht, blijkt dat het apparaat in veel huishoudens door het hele gezin wordt gebruikt. Het is in die gevallen natuurlijk erg prettig als de tablet een gezinsagenda bevat. Nu is het instellen daarvan in de basis niet heel ingewikkeld. Het is echter wel zo handig om een agenda te hebben die centraal vanaf het netwerk kan worden bijgewerkt, bijvoorbeeld door een afspraak direct in de voeren op een iPhone of een computer elders in huis. Voorheen was dit alleen te realiseren door bijvoorbeeld een Google-agenda aan te maken, hem te delen met andere mensen en vervolgens alles te synchroniseren met de iPad. Dat werkte prima, maar het leverde aardig wat gedoe op om het allemaal te realiseren. Op het moment van schrijven kunnen we u er helaas nog niets over laten zien, maar er gloort licht aan de horizon, en wel dankzij Apple zelf. Met de komst van het nieuwe besturingssysteem iOS 5 komt namelijk ook een nieuwe versie van de Agenda-app uit, die het mogelijk maakt om via iCloud agenda's te delen met vrienden en familie - en vast ook met vreemden. Dat maakt het systeem natuurlijk minder toegankelijk voor synchronisatie met apparaten die een ander besturingssysteem dan iOS hebben, maar daar ligt Apple niet wakker van. Gelukkig is de oude manier van werken ook nog altijd mogelijk. Meer uitleg hierover vindt u in het artikel Google Agenda synchroniseren met iPhone.

Agenda's kunt u delen via een omslachtige truc met behulp van Google. Met Het nieuwe besturingssysteem iOS 5 maakt het echter een stuk eenvoudiger.

0 Reactie(s) op: Tablet in een netwerk

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.