Kijk binnenin je Mac met Systeeminformatie

Door: Richard Veenstra | 16 maart 2017 08:48

How To

Je weet wat voor Mac je hebt toch? Waarschijnlijk wel zo ongeveer, maar als je eens echt wilt weten wat voor SSD er in je MacBook zit of welke videokaart je iMac herbergt, dan is het handig om een kijkje te nemen bij het onderdeel Systeeminformatie in macOS.

De kortste weg

Om te weten te komen uit welk jaar je Mac stamt of om je serienummer op te zoeken voor een AppleCare-registratie of Genius-afspraak hoef je niet zoveel te doen. Klik op het Apple-logo en kies voor de optie Over deze Mac.

In het korte overzicht zie je alle belangrijke gegevens van je Mac. Bovenin zie je welk besturingssysteem je draait, daaronder kun je precies zien welke versie dit is. Handig als je een nieuw programma wilt installeren en je niet weet welk versienummer je besturingssysteem precies heeft.

Een Apple-computer heeft altijd een unieke naam, deze vind je bovenaan. Je ziet verder hoeveel geheugen je in je Mac hebt geïnstalleerd en wat voor videokaart in je Mac zit. Onderin vind je je serienummer.

Een overzicht met de belangrijkste gegevens over je Mac.

Systeeminformatie bekijken

Klik nu op Systeemoverzicht om meer informatie over je systeem in te zien. Je kunt dit overzicht ook inzien door in de Finder naar Hulpprogramma's te gaan en voor de app Systeeminformatie te kiezen. Uiteraard vind je de app ook als je in Spotlight naar Systeeminformatie zoekt.

In de linker kolom is de informatie in drie thema's onderverdeeld: Hardware, Netwerk en Software. Je klapt de onderdelen uit door op het driehoekje te klikken.

Links zie je drie onderdelen weergegeven.

Je hardware inzien

Achter Modelaanduiding vind je het unieke nummer van jouw Mac-model. Dit is een code die vaak wordt gebruikt als je bijvoorbeeld een nieuw onderdeel voor je Mac zoekt. Ook bij een Genius-afspraak kan deze informatie handig zijn.

Je ziet meteen hoeveel kernen je processor heeft en wat voor processor er in je Mac zit. Klik op een thema aan de linkerkant om meer te ervaren over bijvoorbeeld het geheugen of de videokaart.

Voor informatie over je SSD ga je naar SATA/SATA Express. Je ziet naast de eventuele geïnstalleerde DVD-speler precies wat voor SSD er in je Mac zit. Klik erop en je vind hier zelfs het serienummer van je geïnstalleerde SSD.

Vind allerlei informatie over je SSD.

Het onderdeel Software doorzoeken

Onder Software vind je meer interessante gegevens. Klik bijvoorbeeld op Lettertypen om uitgebreide informatie over je lettertypen in te zien. Je ziet wie de fabrikant is van het lettertype en je kunt zien welke versie van een lettertype je hebt geïnstalleerd. Handig als je wilt weten of er een update van je favoriete lettertype is.

Klik op Programma's om te weten welke versie van een bepaald softwareprogramma op je systeem is geïnstalleerd. Selecteer een programma om details te bekijken.

Wil je een overzicht van wanneer je precies een bepaalde versie van een programma hebt geïnstalleerd, ga dan naar Installaties. Je ziet hier nu bijvoorbeeld een hele waslijst met Adobe Flash Player. Zo kun je meteen zien wanneer je de laatste of één-na-laatste versie van Flash op je systeem hebt geïnstalleerd.

Bekijk welke versie van Flash je wanneer hebt geïnstalleerd.

0 Reactie(s) op: Kijk binnenin je Mac met Systeeminformatie

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.