Syrische overheid verbiedt iPhone

Door: Wouter Hoeffnagel | 05 december 2011 14:15

Nieuws

Het regime van de Syrische president Bashar al-Assad verbiedt de iPhone aangezien het apparaat 'verboden eigenschappen' bezit. Het verbod is waarschijnlijk een nieuwe poging van al-Assad om de onrust in Syrië de kop in te drukken.

Dit schrijft het Belgische De Standaard. Vorige week zou op Facebook een document zijn verschijnen waarin het Syrische ministerie van Financiën schrijft dat 'het gebruik van de iPhone wordt verboden wegens de aanwezigheid van eigenschappen die zijn verboden door het algemene bedrijf voor telecommunicatie. Het document geeft geen verdere uitleg over het verbod. Wel stelt het document dat de regel is opgenomen in de Syrische wet en dat iPhones die toch worden gebruikt in beslag worden genomen.

Opvallend is dat alleen de iPhone is verboden, terwijl concurrerende apparaten gewoon gebruikt mogen worden. Activisten hebben tegen De Standaard gezegd dat de Syrische veiligheidsdiensten waarschijnlijk niet in staat zijn een aantal nieuwe apps op de iPhone te volgen. De veiligheidsdiensten zouden hierdoor niet in staat zijn al het telefoon- en internetverkeer in Syrië te controleren en de iPhone daarom zien als bedreiging. Het verbieden van de iPhone is hier waarschijnlijk een reactie op.

Sinds begin maart is er in Syrie een volksopstand aan de gang. Het Syrische regime probeert deze opstand met veel geweld neer te slaan, maar tot nu toe met weinig succes. De autoriteiten hebben het internet in Syrië grotendeels aan banden gelegd. Zo zijn de voorheen populaire 3G-dongles niet langer te gebruiken en zijn satelliettelefoons verboden.

0 Reactie(s) op: Syrische overheid verbiedt iPhone

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.