Symbian blijft Android voor, ondanks daling

Door: rene-schoemaker | 11 februari 2011 11:40

iPad

Nokia heeft nog steeds het grootste marktaandeel met Symbian, ondanks de zware druk van Android en iOS. Liefst 37,6 procent van alle smartphones is uitgerust met Symbian, tegen 22,7 procent Android.

De cijfers komen van analistenbureau Gartner, juist op het moment dat Nokia’s ceo Stephen Elop bekend maakt dat het bedrijf nauw met Microsoft gaat samenwerken. Nokia kiest ervoor om naast de Symbian-smartphones ook Windows Phone 7 te gebruiken als besturingssysteem op zijn smartphones. Volgens Gartner zijn er nu 111,5 miljoen smartphones met Symbian in de wereldwijde markt en Nokia zegt in de komende jaren nog eens 150 miljoen Symbiangebruikers te willen binnenhalen.

Microsoft heeft met zijn mobiele besturingssytemen een marktaandeel van iets meer dan 4 procent. Het wordt voorgegaan door RIM (BlackBerryOS, 16 procent) en iOS (Apple, 15,7 procent). Het marktaandeel van alle andere mogelijke besturingssystemen is in totaal een schamele 3,8 procent.

Marginale rol Microsoft

De deal tussen Nokia en Microsoft lijkt dus in eerste instantie vooral gunstig voor Microsoft, dat een marginale rol speelt in de markt voor besturingssystemen. Wel moet worden opgemerkt dat de cijfers van Gartner de situatie schetst over heel 2010, terwijl de markt op dit moment weer heel anders is door de snelle opkomst van HTC en Samsung met de Android-telefoons, plus de nog maar mondjesmate beschikbaarheid van smartphones met Windows Phone 7 na de jaarwisseling.

Het marktaandeel van Symbian daalt zoals bekend wel: in het laatste kwartaal van 2010 kwam het op 32 procent, waar Android op 30,8 procent eindigde. In het tweede of derde kwartaal van dit jaar wordt Android groter dan Symbian, zegt onderzoeker Carolina Milanesi van Gartner. Zij wijst er verder op dat de keuze van Nokia voor Windows Phone 7 verstandig is, omdat omarming van het Androidplatform het risico inhoudt dat Nokia zijn identiteit verliest. Het zou dan niet meer onderscheidend kunnen zijn ten opzichte van HTC en Samsung.

Componententekort is een rem op groei

De groei in de markt voor smartphones gaat explosief verder, maar Gartner ziet wel beren op de weg. Zo was een tekort aan componenten als cameramodules en aanraakschermen een domper op de verkopen in het vierde kwartaal van 2010 en Gartner zegt dat die rem er ook in het komende half jaar op blijft staan. “De tekorten spelen de fabrikanten op de langere termijn toch wel parten, omdat ook andere snelgroeiende categorieën in consumentenelektronica, zoals tablets, strijden om dezelfde componenten”, zegt Gartner.

0 Reactie(s) op: Symbian blijft Android voor, ondanks daling

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.