Sylpheed - Er is leven buiten Mail

Door: Toon van Daele | 07 november 2017 08:52

Review

Mail is wellicht het meest gebruikte e-mailprogramma op de Mac, maar maar het kan altijd beter. Een minder bekend alternatief is Sylpheed: ook Nederlandstalig, overzichtelijk en met enkele handige functies aan boord.

Sylpheed

Taal
Nederlands
OS
Windows XP/Vista/7/8/10; macOS, Linux
Website
sylpheed.sraoss.jp
6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • Gebruiksvriendelijk
  • Kan overweg met sjablonen
  • OpenPGP- en tls/ssl-ondersteuning
  • Minpunten
  • Minimalistische teksteditor (geen html)

Sylpheed, van Japanse origine, is beschikbaar voor Linux, macOS en Windows. In dit artikel bekijken we de Windows-versie. Het programma heb je snel geïnstalleerd en blijkt zuinig om te springen met systeembronnen. Als we de makers mogen geloven is het bovendien erg stabiel, zelfs wanneer je mailboxen met duizenden berichten zitten volgestouwd.

Vertrouwde interface

Alles begint met het aanmaken van een e-mailaccount en daarvoor kun je op een wizard rekenen. Sylpheed is een typische pop3- en imap4-client, met expliciete ondersteuning ook voor Gmail. De interface heeft een klassieke indeling, ongeveer zoals je die ook in Outlook aantreft: links een overzicht van de accounts met de respectieve mailboxen, rechtsboven de lijst met berichten van de geopende mailbox, en rechtsonder een voorbeeldweergave van het geselecteerde bericht.

In eerste instantie krijg je alle berichten in chronologische volgorde te zien. Vind je een andere weergave handiger, dan vergt het slechts een muisklik om die op onderwerp, afzender, datum of grootte te sorteren. Er zijn tevens wat filters beschikbaar, zodat je snel kunt inzoomen op bijvoorbeeld ongelezen mails, berichten met een kleurlabel, met een bijlage, of mails binnen een zekere periode.

Sylpheed heeft de klassieke (en dus vertrouwde) aanblik van een e-mailclient.

Nuttige functies

Sylpheed zelf ondersteunt voor het opstellen van berichten jammer genoeg geen html, maar je kunt eventueel wel een externe editor laten opstarten. Bestanden invoegen of als bijlage versturen is uiteraard wel mogelijk, net als het toevoegen van (eenvoudige) handtekeningen. Handig is ook dat je sjablonen kunt creëren om die snel op een nieuw bericht te kunnen toepassen. Een module voor filterbeheer laat je toe mails op basis van (gecombineerde) criteria automatisch in bepaalde mappen onder te laten brengen. Berichten die je nog niet onmiddellijk wilt versturen laat je gewoon in een aparte mailbox (Wachtrij) terechtkomen: die verstuur je dan zelf wel op het juiste moment. Verder voorziet Sylpheed nog in een basaal adresboek, evenals in een zelflerend spamfilter.

Conclusie

Sylpheed is een lichtvoetige pop3- en imap4-e-mailclient die prima voldoet voor wie het zonder veel toeters en bellen kan stellen … en voor wie het niet kunnen versturen van html-mail geen breekpunt is.

Je kunt aardig wat filterregels combineren voor een optimale mailhuishouding.

0 Reactie(s) op: Sylpheed - Er is leven buiten Mail

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.