Stop de patentgekte!

Door: robert-x-cringely | 29 augustus 2011 08:18

Nieuws

Patentkwesties tussen Apple, Samsung, Google, Microsoft en anderen brengen grote schade toe aan de gehele tech-industrie. Deze hysterie mag weleens ophouden.

Eerder dit jaar verklaarde ik 2011 vol overtuiging het jaar van de hacker. Ik leek daarmee de vinger op de zere plek leggen. Maar wat mij toen compleet ontging, was nog iets veel ergers: 2011 is ook het jaar van de patentgekte.

Ik ben zelf geen patent- en handelsmerk advocaat. Ik pretendeer dat ook niet te zijn en waarschijnlijk begrijp ik de gecompliceerdheid van het patentproces ook niet. Wel respecteer ik dat uitvinders hiermee hun uitvindingen willen beschermen.

Patentluchtbel

Maar zeg toch zelf: genoeg is genoeg. We zitten met een patentbubble en deze wordt niet opgeblazen met het verlangen de wereld te verbeteren - producten beter te maken of het intellectueel eigendom van wetenschappers te beschermen. Het gaat om advocaten die hun zakken willen vullen en om bedrijven die concurrenten een loer willen draaien via de rechtszaal in plaats van via de markt. Of ze willen meeliften op het succes van anderen. Dit moet echt stoppen.

Waarom kocht Google voor 12,5 miljard dollar Motorola Mobility? Patenten.

Waarom sloten Microsoft en Apple een verbond met RIM en Sony om de inboedel van Nortel over te nemen? Patenten.

Waarom counterde Google dat door met IBM in zee te gaan? Je weet nu waarschijnlijk het antwoord al.

Patenten zijn er niet voor productbescherming maar oorlogsvoering

Het is niet omdat deze patenten het geheim bezitten voor het maken van een perpetuum mobile of voor toast die altijd valt met de boter aan de bovenkant. Ze dienen om elkaar voor de rechter te kunnen slepen en bevatten ammunitie om anderen pijn te kunnen doen. Het is de Koude Oorlog, maar dan niet tussen de VS en de Sovjet Unie, maar tussen Apple, Google, Microsoft en -vul maar in-.

Bewijsstuk A: De Apple-Samsung rechtszaak in Den Haag, die steeds absurdere vormen begint aan te nemen.

De Nederlandse rechtbank verbood de verkoop van Samsung Galaxy smartphones in Europa omdat Samsung inbreuk maakt op Apple's patent op een 'draagbaar elektronisch apparaat voor fotomanagement'.

Hier is een onderdeel van het proces waarop Apple een patent heeft verkregen:

The computer program mechanism includes instructions, which when executed by a portable electronic device with a touch screen display, cause the device to: display an array of thumbnail images corresponding to a set of photographic images; detect a scrolling gesture comprising a substantially vertical movement of user contact with the touch screen display; and respond to the scrolling gesture by scrolling the display of thumbnail images in accordance with a direction of the scrolling gesture...

Met andere woorden: er rust een patent op het weergeven van een rij plaatjes en de mogelijkheid deze met een vinger heen en weer te kunnen bewegen.

Nobelprijs-waardig

Laat iemand snel het Nobel-commitee bellen, want ik denk dat we hier een winnaar hebben...

Apple kwam daarop zelf onder vuur te liggen omdat het afbeeldingen van Samsung smartphones en tablets in de rechtszaak zou hebben gemanipuleerd. Samsung beroept zich ondertussen op science-fiction 'bewijs'. Vorige week liet het weten in een officieel statement dat het ontwerp van de iPad afkomstig is van de film '2001: A Space Oddesey' van Stanley Kubrick. Weet je wat ik denk? Dat Samsung gelijk heeft. Die computers lijken inderdaad iPad-achtig.

Uiteraard is Samsung bezig met een tegenoffensief en claimt het dat minstens tien Samsung patenten worden geschonden door Apple. Moet ik nog zeggen dat Samsung een grote leverancier van Apple-onderdelen is en daar 6 miljard dollar omzet mee genereert?

Is het allemaal puur machtsvertoon om te proberen meer controle over de markt te krijgen en/of een paar euro extra op de producten van een ander te verdienen? Misschien. Maar het is in ieder geval schadelijk voor innovatie - het helpt het niet.

Amerikaanse politici zijn druk aan de slag

Op dit moment werkt het Amerikaanse congres aan een wetsvoorstel om patenten te hervormen. Daarmee worden de Amerikaanse patentwetten voor het eerst in meer dan vijftig jaar aangepast. Maar het lijkt op een wassen neus. Bedrijven blijven belangrijker dan individuen en het zal weinig uithalen om patenttrollen aan te pakken.

Ik ben het eens met mijn collega Katherine Noyes van PCWorld, die zegt (net als vele anderen) dat patenten zoals hierboven zo snel mogelijk afgeschaft dienen te worden.

Ze schrijft:

Patenten brengen de softwareindustrie schade toe. Wat ik vooral stuitend vind, is dat we geen softwarepatenten nodig hebben. We hebben auteursrecht, en dat biedt innovators voldoende bescherming tegen slechts een fractie van de kosten. Het is tijd om deze idiote wapenwedloop af te blazen. Doen we dat niet, dan betalen we uiteindelijk een hoge prijs daarvoor.

Amen. Denk jij er hetzelfde over? Wat moet er gebeuren? Laat het hieronder in de commentaren aan ons weten.

0 Reactie(s) op: Stop de patentgekte!

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.