Steve Jobs: HTC steelt van Apple

Door: Jasper Bakker | 03 maart 2010 13:20

Nieuws

Apple klaagt smartphoneproducent HTC aan voor schending van 20 patenten. Apple-ceo Steve Jobs voelt zich bestolen. Het eigenlijke doelwit is het open source besturingssysteem Android.

"We kunnen blijven zitten en toekijken hoe concurrenten onze gepatenteerde uitvindingen stelen, of we kunnen er iets aan doen. We hebben besloten er iets aan te doen", zegt Steve Jobs in het persbericht van Apple. Het bedrijf dient zijn aanklacht in bij zowel de International Trade Commission (ITC) als bij het gerechtshof in Delaware.

Patentenconcurrentie

"Wij menen dat concurrentie gezond is, maar concurrenten moeten wel hun eigen originele technologie creëren, niet die van ons stelen", zegt Jobs over HTC. Apple maakt niet bekend om welke octrooien het gaat. Het bedrijf spreekt van patenten die gerelateerd zijn aan de gebruikersinterface van de iPhone, de onderliggende architectuur en de hardware.

De aanklacht, die nog niet terug te vinden is bij het federale gerechtshof te Delaware, is inmiddels wel naar buiten gekomen. Daaruit blijkt dat het om diverse en basale zaken gaat. Die lopen uiteen van de veegbeweging om een smartphone te unlocken, via energiebesparing door voltageverlaging, tot het gebruik van een touchscreen als gui (graphical user interface). Dat gui-patent staat mede op naam van Jobs zelf.

Doelwit: Android

Het gaat dus niet alleen om de toestellen van HTC, maar ook om de daarop draaiende interface van besturingssystemen als Windows Mobile en Android. Laatstgenoemde is het voornaamste doelwit; Apple noemt in de ITC-aanklacht een reeks specifieke HTC-toestellen die Android draaien. Het besturingssysteem van Microsoft komt slechts aan bod in een klacht die het gebruik van DSP-chips (digital signal processing) betreft.

HTC is compleet verrast door de aanklacht en heeft de paperassen nog niet eens binnen. Het verklaart tegenover ict-nieuwssite Engadget dat het van de aanklacht hoorde via de media. Het geeft nu verder nog geen reactie, maar maakt wel gewag van eigen patenten.

Multitouch

Het is al geruime tijd bekend dat Apple patenten heeft op touch- en multitouch-technologie voor smartphones. Die patenten zouden ook de reden zijn dat het Droid-toestel van Motorola, met het Android-besturingssysteem van Google, in de Verenigde Staten geen multitouch heeft, maar in Europa wel. Daar heet het toestel Milestone.

Hetzelfde verschil tussen de VS en Europa geldt voor de Nexus One van Google, geproduceerd door HTC. Google heeft onlangs besloten multitouch 'aan te zetten' in de VS middels een update.

Net als versus Nokia

Apple heeft bij de rechtbank van Delaware ook al patentzaken lopen tegen - en van - Nokia. Daarbij eist de iPhone-maker bij de Amerikaanse ITC een importverbod op toestellen van de Finse concurrent. Nokia op zijn beurt klaagt Apple aan voor schending van patenten, op basale zaken als gsm-technologie maar ook op gebruikersinterfaces. Laatstgenoemde omvat ook iPods, iMacs en MacBooks.

Lees de aanklacht van Apple tegen HTC.

Bron: Webwereld

0 Reactie(s) op: Steve Jobs: HTC steelt van Apple

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.