Sterkte Steve, welkom Tim!

Door: kristian-van-tuil | 17 januari 2011 16:22

Nieuws

Door het tijdelijk aftreden van Steve Jobs krijgt Apple’s huidige COO tijdelijk de touwtjes in handen. Wie is Tim Cook eigenlijk?

Hoewel we nog niet de precieze ernst van medische toestand van Steve Jobs kennen, is het niet ondenkbaar dat komende maanden iemand anders de nieuwste iPad en iPhone van het bedrijf uit Cupertino zal presenteren. Door het tijdelijk terugtrekken van Steve Jobs (55) heeft Apple komende periode een nieuwe topman voor de dagelijkse gang van zaken. Zijn naam is Tim Cook (50).

Voor wie Cook nog niet kent, in dit artikel volgt een kleine introductie. Cook begon ooit in de IT-sector bij computerbouwers Compaq en IBM. In het voorjaar van 1998 werd hij door Jobs aangetrokken en benoemd tot Senior VP Worldwide Operations. Cook oogstte veel waardering voor het sluiten van fabrieken en distributiecentra van Apple, waardoor het bedrijf slimmer ging produceren en leveren en de marges op producten toenamen. Toen Jobs in 2004 vanwege een behandeling aan alvleesklierkanker twee maanden met verlof ging, nam Cook het stokje van CEO al over.

Niet de eerste keer

Nadat Cook in 2005 werd aangesteld als COO moest de nieuwbakken operationeel directeur ook in juni 2009 Jobs vervangen omdat hij een levertransplantatie moest ondergaan. Ook ditmaal zijn gezondheidsredenen voor de topman opnieuw reden om tijdelijk afstand van zijn taken te doen. In een brief aan medewerkers schrijft de Apple-voorman vandaag dat hij van de raad van bestuur toestemming heeft gekregen om zijn ambt tijdelijk neer te leggen. Helemaal vertrekken doet hij niet. “Ik zal aanblijven als CEO en betrokken blijven bij strategische beslissingen van het bedrijf”, zo schrijft hij. “Ik houd enorm veel van Apple en hoop zo snel mogelijk terug te keren.”

Jobs' gezondheid is al langere tijd reden tot zorg, maar dit doet niets af aan de iconische status die de topman bij de firma geniet. Hij was in 1976 één van de twee oprichters van het bedrijf, werd in 1985 slachtoffer van een interne machtstrijd en begon in 1997 aan een tweede periode bij zijn geliefde bedrijf. Onder zijn leiding wist hij de worstelende computerbouwer uit te laten groeien tot het meest waardevolle bedrijf in de wereld. Succesproducten zijn bijvoorbeeld de iMac, de MacBook, de iPod, iPhone en meest recentelijk de iPad.

Gezond als een vis

Van Cook is bekend dat hij opvallend weinig problemen kent met zijn fysieke gesteldheid. Hij doet veel aan fitness en houdt van lange wandel- en fietstochten. Volgens collega’s bij Apple begint hij zijn werkdag om half vijf ’s ochtends en ruimt hij de zondagavond in om met zijn directe collega’s de plannen voor de komende week te bespreken. Hij lijkt over een onuitputtelijke bron van energie te beschikken. “When he’s not working, he’s working out”, zegt een medewerker. Mede doordat Cook bij Nike ook een commissarisfunctie uitoefent, heeft Cook over inkomsten niet te klagen. Forbes schat dat hij in 2010 bijna 60 miljoen dollar verdiende.

Vorig jaar haalde Cook het nieuws door geruchten dat hij bij HP opvolger zou worden van de van seksuele intimidatie beschuldige CEO Mark Hurd. Hoewel dat feestje niet doorging – Cook houdt naar eigen zeggen teveel van Apple – wordt hij wel genoemd als definitieve opvolger van Steve Jobs, van wie velen verwachten dat zijn gezondheid maakt dat hij zijn langste tijd bij de tech-gigant gehad heeft. Ook aandeelhouders willen al geruime tijd helderheid van het bedrijf aangaande de opvolging van Jobs. Die duidelijkheid wordt tot op heden nog niet gegeven. Wel laten de aandelenfutures het alvast afweten naar aanleiding van de berichtgeving vandaag .(De Amerikaanse beurs is vandaag gesloten.)

Kroonprins

Volgens ingewijden is Tim Cook de enige die de kroon van Steve Jobs zou kunnen overnemen. “Steve Jobs is het gezicht van het bedrijf en betrokken bij de ontwikkeling van producten, maar het is Tim die deze ontwerpen tot een groot succes maakt”, zei ex-algemeen directeur Michael Janes van het bedrijf eerder. Qua karakter verschilt Tim Cook met Steve Job als dag en nacht. Waar Jobs zonder enige gêne zijn mondje in de media roert, kiest Cook voor voorzichtiger manieren om daar waar nodig zijn zegje te doen. Hoewel dit misschien een nadeel lijkt, zeggen collega’s van de in Alabama geboren bestuurder dat dit hem tot een geweldig CEO voor het bedrijf zou maken.

Toen Apple-reseller Kevin Langdon van Crywolf enkele jaren terug met Cook te maken kreeg, was hij onder de indruk. “Hij kwam bijna verlegen over, maar het bleek een vriendelijke, extreem slimme man. Tim maakte in korte tijd Apple’s operations tot de beste van de gehele industrie. Hij scherpte de procedures aan en maakte het proces voorspelbaarder.”

Wie staat er op het podium?

Wat er ook met Jobs komende maanden gebeurt, het zal voor de introductie van de iPad 2 en iPhone 5 niet uitmaken. Deze apparaten zullen hoe dan ook van de zomer in de schappen belanden en menig tech-liefhebber versteld doen laten staan. Of ze ook zullen worden gepresenteerd door die kale bebrilde meneer met zwarte turtleneck, witte New Balance gympies en blauwe Levi’s 501 spijkerbroek, dat is nog de vraag. Beterschap Steve!

0 Reactie(s) op: Sterkte Steve, welkom Tim!

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.