Zo stel je standaardprogramma's in op je Mac

Door: Ronald Smit | 19 januari 2018 11:15

How To

Je kunt een bepaald bestandstype eenvoudig koppelen aan je favoriete programma dat daarmee overweg kan. Denk bijvoorbeeld aan een videobestand koppelen aan VLC, of een grafisch bestand aan een viewer. Zo kun je standaardprogramma's instellen op je Mac en bestanden in je favoriete software openen.

macOS heeft standaard een flinke verzameling hulpprogramma's aan boord. Bijvoorbeeld Quicktime voor het afspelen van videobestanden en Voorvertoning voor grafische bestanden. Toch kunnen dat soort systeem-eigen tools - net als in de meeste andere besturingssystemen - niet overweg met meer exotische bestandsformaten of codecs. Vandaar dat je je eigen hulpprogramma's kan installeren voor dat soort zaken. 

Het is dan wel zaak om macOS te vertellen dat het bepaalde bestandsformaten voortaan moet openen met een door jou geprefereerd programma. Dat gaat gelukkig heel makkelijk. Klik in Finder of op het bureaublad met de rechter muisknop (of Control-klik) op het bestand (en dus bijbehorend bestandsformaat) dat je aan een specifiek programma wilt koppelen. Klik in het geopende contextmenu op Toon Info. In het daarop geopende venster zie je onder Openen met het nu gebruikte standaardprogramma. Klik hierop en selecteer een van de gesuggereerde alternatieven. Grote kans dat het programma dat je wilt gebruiken getoond wordt in het lijstje. 

Eventueel kan je nog dieper spitten en via de optie Andere een keuze maken uit ál je geïnstalleerde programma's. Heb je de keuze gemaakt, dan klik je op de knop Wijzig alles en dan in het geopende dialoogvenster op Ga door. Vanaf nu wordt het gekozen bestandstype - in ons voorbeeld een AVI-filmpje - in je favoriete programma (in dit geval VLC) geopend na een dubbelklik.

Koppel een bestandsformaat aan een standaardprogramma in Mac OS

In een keer

Sommige programma's bieden de mogelijkheid om een hele reeks bestandsformaten in één keer te koppelen aan een programma. Daarvoor kan je dan meestal terecht in het menu instellingen of voorkeuren van het betreffende programma. De ervaring leert dat het echter niet altijd goed gaat op die manier. En dat de betreffende bestandsformaten toch nog worden geopend met een eerder ingesteld standaardprogramma. In dat geval werkt de handmatige methode echter altijd. Kan alleen vervelend zijn als het om een flinke rij bestandsformaten gaat. Anderzijds geldt natuurlijk dat je niet alles in een keer hoeft te koppelen, maar dat al doende regelt. En dan is het allemaal wel weer te overzien.

1 Reactie(s) op: Zo stel je standaardprogramma's in op je Mac

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 19 januari 2018 11:58 rens51
    ik zie helemaal geen openen als in het getoonde voorbeeld "In het daarop geopende venster zie je onder Openen met het nu gebruikte standaardprogramma. " ?
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.