Startersgids: Aan de slag met de iPhone 5c en iPhone 5s

Door: serenity-caldwell | 06 februari 2014 11:27

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Met iOS 7 heeft Apple het vrij eenvoudig gemaakt om van start te gaan met je nieuwe iPhone 5c of 5s. Voor het geval je wat extra hulp nodig hebt, hier een uitgebreide handleiding voor je nieuwe iPhone. We gaan het toestel activeren, data overzetten en wijzen je op een aantal nieuwe functies.

Je data overzetten

Je bent overgestapt op het allernieuwste in de wereld van iOS, en daarom laat je je oude apparaat voor wat het is. Maar voordat je er afstand van doet, moet je beslissen of je de data naar je iPhone 5c of iPhone 5s wilt overzetten. Hier zijn de verschillende manieren om dat te doen, afhankelijk van of je overstapt van een oude iPhone, een andere smartphone, of een gewone telefoon.

Upgraden van een oudere iPhone

Als je upgradet van een oudere iPhone kun je alle apps, data en instellingen naar je nieuwe apparaat overzetten. (Om je muziek en video toe te voegen moet je je nieuwe apparaat nog altijd synchroniseren met iTunes.) Maar omdat te doen moet je eerst een volledige back-up maken (via iTunes of, als je iOS 5 of later draait, via iCloud). Je kunt die back-up vervolgens op je nieuwe telefoon herstellen tijdens het setupproces.

Een back-up maken met iTunes: Als je oude apparaat op iOS 4 of ouder draait, dan moet je iTunes gebruiken om een back-up te maken. Om je back-up te updaten (of een nieuwe aan te maken), verbind je oude apparaat via USB met de computer waarmee je het normaal gesproken synchroniseert, open iTunes, selecteer het apparaat in het Devices menu, en klik in het veld Summary op Back Up Now.

Een back-up maken met iCloud: Als je oude apparaat op iOS 5 of later draait en je een iCloud account hebt, dan kun je iCloud back-ups gebruiken om je data op te slaan. Je telefoon zal automatisch dagelijks een iCloud back-up maken terwijl het vergrendeld, ingeplugd, en met een Wi-Fi netwerk verbonden is, maar je kunt een handmatige back-up forceren wanneer je Wi-Fi gebruikt door de Settings app op je apparaat te openen. Ga naar iCloud > Storage & Backup, en zorg dat iCloud Backup is ingeschakeld. Van daaruit hoef je alleen maar op Back Up Now te drukken om het proces te starten. (let wel: iCloud back-ups kunnen een stuk langer duren dan uTunes back-ups, dus het is misschien niet de beste optie als je snel met je nieuwe telefoon aan de slag wilt.)

Upgraden van een andere smartphone

Stap je van een Android, BlackBerry, of Windows smartphone over op de iPhone 5c of 5s? Afhankelijk van hoe je informatie is ingesteld, zou het relatief eenvoudig moeten zijn om het naar je nieuwe apparaat over te zetten.

E-mail, contacten en kalenders: Als je een Gmail account of een andere POP of IMAP gebaseerde account voor e-mail op je smartphone gebruikt, synchroniseert het apparaat al met een centrale server, en je zou dan ook in staat moeten zijn om die account vrijwel probleemloos aan je nieuwe iPhone toe te voegen. Apple's iOS heeft een automatische setup voor mensen die gebruik maken van Microsoft Exchange, Gmail, Yahoo, Aol, of Hotmail; maar je kunt ook handmatig een POP of IMAP account instellen voor mail, LDAP of CardDAV voor contacten, of CalDAV voor kalenders. Je kunt ook Apple's gratis iCloud dienst gebruiken om een nieuwe e-mailaccount aan te maken.

Muziek, video's en foto's: Je nieuwe iPhone gebruikt iTunes om lokale muziek, TV, films, en foto's van je computer naar het apparaat te synchroniseren. Als je die informatie al met je smartphone gesynchroniseerd hebt, dan is het heel gemakkelijk om die data met je Apple apparaat te synchroniseren - je hoeft alleen maar te weten waar deze informatie op je oude smartphone staat en deze naar je computer over te zetten. Voeg het zodra dat gebeurd is aan iTunes toe; om je foto's te synchroniseren, voeg ze toe aan iPhoto of Aperture (op een Mac) of zet ze in je Pictures map (op een PC).

Apps en diversen: Jammer genoeg kun je geen Windows of Android apps van je oude apparaat naar je nieuwe iPhone porten. Maar hopelijk kun je versies van die apps op Apple's App Store vinden (als je bijvoorbeeld op je oude telefoon Dropbox gebruikte, kun je de iOS app van het bedrijf downloaden en je Dropbox data blijven benaderen). Als je apps met belangrijke informatie hebt die je niet wilt verliezen (notitie apps, takenlijsten, etc.) kun je rondkijken om te zien of je die informatie kunt exporteren; anders heb je helaas pech.

SMS en MMS logs kunnen niet worden overgezet, maar ze zijn in theorie te redden afhankelijk van het soort smartphone dat je in je bezit hebt, maar dit vereist flink wat werk. Je kunt ze echter niet aan je nieuwe iPhone toevoegen; je slaat ze simpelweg op je computer op. Er zijn verschillende programma's waarmee je berichten vanaf je smartphone kunt exporteren - SMS Backup & Restore voor Android is een populaire optie. Aangezien ik het zelf niet gebruikt heb kan ik het niet persoonlijk aanbevelen, maar je kunt altijd Google gebruiken om meer opties te vinden.

Upgraden vanaf een gewone telefoon

Ja, het is eindelijk tijd om die Razr aan de kant te schuiven voor iets met meer functies. Maar hoe zit het met je contacten en foto's? Als je een telefoon met een nano-simkaart hebt is het eenvoudig genoeg om je contacten te redden; voor je foto's heb je Bluetooth ondersteuning of een connectiekabel voor je apparaat nodig.

Je kunt je contacten op twee manieren overzetten. Als je oude telefoon een nano-simkaart heeft kunt je alle contacten naar de simkaart overzetten; zodra je je iPhone 5 hebt ingesteld kun je die contacten kopiëren door de kaart van de iPhone met je oude nano-sim te verwisselen en naar Settings > Mail, Contacts, Calendars > Import SIM Contacts te gaan. Zodra het importeren voltooid is, haal je je oude sim eruit en stop je de sim die bij je iPhone geleverd werd terug in het apparaat. (Als je dit liever niet zelf doet, kun je altijd naar je lokale Apple Store gaan - een werknemer zou dit voor je moeten kunnen doen.)

Als je telefoon een simkaart heeft die niet in je nieuwe iPhone past maar een USB-kabel heeft om met de computer verbonden te worden, dan kun je misschien je contacten (en foto's) overzetten door ze met software te exporteren. (Dit hangt uiteraard af van je telefoon; kijk in de handleiding of zoek met Google voor specifieke informatie hierover.)

1 Reactie(s) op: Startersgids: Aan de slag met de iPhone 5c en iPhone 5s

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 6 februari 2014 13:37 Anoniem
  Is dit een kopie van de handleiding?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.