Spotify vs. iTunes

Door: Maikel Dijkhuizen | 27 juli 2011 15:36

How To

Spotify heeft de aanval op iTunes ingezet met een eigen muziekwinkel . Daarbovenop is er ook ondersteuning voor iPods, zodat gebruikers niet langer vastzitten aan het programma van Apple om audiobestanden te beheren. Hoog tijd dus om de nieuwe functies van Spotify eens onder de loep te nemen en de dienst te vergelijken met iTunes.

Vorig jaar werd de Zweedse streamingsdienst Spotify gelanceerd in Nederland en dat is niet onopgemerkt gebleven. Inmiddels wordt het programma veelvuldig gebruikt door muziekliefhebbers uit diverse Europese landen. De online database bestaat uit maar liefst dertien miljoen liedjes, die gebruikers rechtstreeks via internet beluisteren. Downloaden is dus niet nodig, want de dienst streamt de audiobestanden vanaf een webserver rechtstreeks naar uw pc. Er zijn geen wachttijden en de geluidskwaliteit is prima in orde. De afgelopen tijd sleutelden de beheerders volop aan Spotify, wat resulteerde in verschillende wijzigingen.

1. Verschillende accounts

Om Spotify te gebruiken, dient u een programma op uw systeem te installeren. U maakt een account aan op Spotify, waarna u de software kunt downloaden. U gebruikt de dienst in combinatie met een abonnement. Voor Spotify Open hoeft u niets te betalen. Waar u voorheen gratis naar twintig uur muziek per maand luisterde, geeft Spotify nu tien uur weg. Nieuw is verder dat u maximaal vijf keer naar een bepaald nummer mag luisteren. Overigens gelden deze beperkingen voor nieuwe leden pas na een half jaar. Voor een bedrag van 4,99 euro per maand gebruikt u het Unlimited-abonnement. Hiermee luistert u onbeperkt naar muziek en hebt u geen last van advertenties. Het Premium-abonnement (9,99 euro per maand) gaat nog een stapje verder. U ontvangt dan met uw smartphone gestreamde muziek, zodat u altijd en overal keuze hebt uit dertien miljoen nummers. Daarnaast is het mogelijk om liedjes offline af te spelen, waardoor het programma ook zonder internet is te gebruiken. Ten slotte luistert u naar een hogere bitrate van 320 kbit/s.

De muziekdienst is in verschillende abonnementen verkrijgbaar.

2. Ondersteuning iPods

Een grote vernieuwing is dat Spotify iPods ondersteunt voor het overzetten van lokale audiotracks. Muziek die u hebt aangeschaft of gedownload (ongeacht waarvandaan), kopieert u eenvoudig naar het apparaat via een usb-kabel. Android-toestellen en iPhones synchroniseert u ook via het draadloze netwerk. U dient in dat geval een applicatie op uw smartphone te installeren. Spotify claimt dat elke generatie iPods en iPhones wordt ondersteund, behalve de eerste edities met een firewire-aansluiting.

Gelukkig importeert u muziek uit de iTunes-bibliotheek binnen Spotify, zodat u niet opnieuw een audiocollectie hoeft op te bouwen. Synchroniseren is overigens niet moeilijk. U hoeft alleen maar op de knop Erase iPod & Sync with Spotify te klikken. Lees wel eerst even het kader hiernaast!

Synchronisatietaken verwerkt Spotify erg vlot.

LET OP!

Met Spotify kunt u audio naar uw iPod overzetten. Houd er rekening mee dat het programma films, tv-shows, muziek en audioboeken van het apparaat verwijdert, zodra u een synchronisatietaak uitvoert! Mocht u dergelijke content later willen toevoegen met iTunes, dan komt u van een koude kermis thuis. Uw Spotify-muziek gooit Apples software namelijk weer weg. Gebruik Spotify dus enkel als u uitsluitend geïnteresseerd bent in muziek, want met overige media kan het programma niet uit de voeten.

Als u Spotify-bibliotheken wilt synchroniseren, gaat dat ten koste van het materiaal dat u met iTunes op uw toestel hebt verzameld.

3. Muziek kopen

Spotify heeft tegenwoordig een geïntegreerde muziekwinkel. Als u naar een liedje of album luistert, schaft u de muziek vrijblijvend aan. U drukt dan op Get, waarna u de betreffende audiotrack afrekent. De prijs voor losse downloads is met 1,59 euro niet zo aantrekkelijk. Het is beter voor uw portemonnee om bundels te kopen. Voor 9,99 euro mag u tien liedjes uitzoeken. Andere bundels bestaan uit vijftien (12,99 euro), veertig (30,- euro) en honderd downloads (60,- euro). Met de duurste bundel ligt de prijs van 0,60 euro per audiotrack een stuk lager dan die van iTunes. Bedenk wel dat openstaand tegoed na dertig dagen vervalt. Hebt u een afspeellijst gemaakt met een mix van lokale en gestreamde muziek? Wanneer u op Get Playlist klikt, schaft u alle nummers aan die nog niet op uw harde schijf staan opgeslagen. Gekochte liedjes zet u direct over naar uw iPod, iPhone of Android-toestel.

Via Get Playlist downloadt u tegen betaling alle nummers uit de afspeellijst.

Voor gebruikers van Spotify Open is het mogelijk om via een iPhone- of Android-app liedjes te streamen die lokaal op uw pc staan opgeslagen.

4. Conclusie

Jammer genoeg heeft Spotify de mogelijkheden van gratis abonnementen fors ingekrompen. Nog altijd is tien uur per maand op zich voldoende om interessante muziek te ontdekken. Mocht u dat te weinig vinden, dan is de prijs van een Unlimited-account te overzien. Voor iPod-bezitters die alleen behoefte hebben aan muziek, is Spotify een uitstekend alternatief voor iTunes. Het programma is lekker compact en de liedjes zijn dankzij de beschikbare bundels goedkoper in aanschaf. Mocht u ook graag films, audioboeken, foto's en tv-shows synchroniseren, dan bent u genoodzaakt om iTunes trouw te blijven. Spotify kan hier namelijk niet mee overweg. Helaas is het niet mogelijk om beide programma's naast elkaar te gebruiken, omdat content van de concurrent automatisch wordt verwijderd.

Beperkingen omzeilen

Wanneer u de limiet van tien of twintig uur hebt bereikt met Spotify Open, kunt u niet meer naar muziek luisteren. Een oplossing is om een nieuw account te creëren, zodat u weer beschikt over genoeg luistertijd. Met het tooltje Simple Automatic Spotify Account Creator hoeft u alleen maar een verse gebruikersnaam en wachtwoord te bedenken. De overige velden van het formulier vult het programma in met nepgegevens. Een handig hulpmiddel voor het geval u snel met andere accountgegevens wilt inloggen. Spotify heeft op het moment van schrijven nog geen actie ondernomen tegen de makers van dit tooltje.

2 Reactie(s) op: Spotify vs. iTunes

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 20 mei 2014 17:39 Anoniem
  dick
  8======================D
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 juni 2014 16:59 Anoniem
  Doe mij maar Spotify, ook al is het duurder dan iTunes.. Het lijkt allemaal zo goedkoop, echter moet je niet vergeten dat je elke maand 10 euro betaald. Dat is de eerste maanden hartstikke leuk, echter kom je er niet meer vanaf.
  Tegenwoordig betaal ik ze met een Spotify giftcard van http://123spotifygiftcard.nl/ dat scheelt een hoop gedoe met PayPal
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.