Softwarelicenties

Door: Kees Krick | 01 november 2011 15:37

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Aan het gebruik van software zijn altijd voorwaarden verbonden. In een licentieovereenkomst staan echter niet alleen beperkingen, maar vaak ook extra vrijheden. Zodoende mag u soms meer dan u in eerste instantie misschien denkt. Slim software kiezen bespaart al snel vele ­honderden euro's.

1. Gebruiksrecht

In het dagelijks taalgebruik spreken we vaak over het kopen van software. Dit is echter niet helemaal juist. U koopt namelijk geen software, maar een licentie. Een licentie houdt in dat de maker van de software u toestemming geeft om het programma onder bepaalde voorwaarden te gebruiken. Een gebruiksrecht dus. U hebt de software niet letterlijk in uw bezit. Vandaar dat het altijd goed is om, waar mogelijk, nog voor aanschaf de voorwaarden door te lezen. Wat prijs betreft maakt het niet veel uit of u een programma op een dvd, cd, usb-stick, of welke gegevensdrager dan ook koopt, of dat u het programma rechtstreeks vanaf een website ophaalt. Het is niet de gegevensdrager waarvoor u betaalt, maar de licentie. U betaalt hooguit iets meer voor het boekje, de mooie doos en eventuele verzendkosten.

2. Licentieovereenkomst

Software halen we steeds vaker op via internet. De licentievoorwaarden zijn in dat geval altijd wel ergens 'in de buurt van de downloadknop' te vinden. Ook tijdens het installeren van software wordt vaak nog een scherm met (een samenvatting van) de voorwaarden getoond. In beide gevallen komt het soms voor dat u eerst akkoord moet gaan voordat u verder mag gaan. Het is verstandig om de voorwaarden ook echt door te nemen. Dat is niet altijd een leuk werkje, want het zijn soms lijvige documenten met droge taal. Probeer in ieder geval de essentie eruit te pikken. Zoals op hoeveel computers u de software mag installeren, welke extra beperkingen of vrijheden u hebt, en of u in aanmerking komt voor een gratis upgrade of nieuwe versie tegen een gereduceerd tarief.

Ook tijdens het installeren zijn de geldende voorwaarden vaak in te zien.

3. UpdateWindows-licenties

Van Microsoft Windows 7 zijn twee soorten licenties beschikbaar. Allereerst kunt u het besturingssysteem als los pakket kopen in een (online) winkel. Dan gaat het om een volledige versie die u zelf op een pc moet installeren. Bijvoorbeeld op een nieuw systeem dat u zelf in elkaar gesleuteld hebt. Microsoft noemt zo'n volledige versie van Windows een FPP, oftewel een 'Full Packaged Product'. De licentie staat na registreren op uw naam, met als voordeel dat u het besturingssysteem in de toekomst mag overzetten naar een nieuwe pc. Echter wel onder voorwaarde dat u het van de oude machine verwijdert.

Bij de tweede variant koopt u in de winkel een computer waarop Windows al door de pc-fabrikant is geïnstalleerd. In dat geval hebt u te maken met een OEM-licentie (Original Equipment Manufacturer). Een OEM-licentie is aanmerkelijk goedkoper dan een FPP-licentie. Wel gelden er enkele beperkingen bij deze licentievorm. Zo krijgt u de originele dvd er niet bij. Er zit hooguit een herstelschijfje bij of de harde schijf bevat een herstelpartitie.

Een volledige versie van Windows mag u overzetten naar een nieuwe pc.

4. Gekoppeld aan de hardware

Een OEM-licentie van Windows is onlosmakelijk aan de hardware gekoppeld. Koopt u een nieuwe pc, dan moet u ook een nieuwe Windows-licentie kopen. In het geval van een kant-en-klaar systeem, is de kans natuurlijk groot dat Windows ook daar weer op aanwezig is. Bij een OEM-licentie mag u een systeem gerust moderniseren door hardware-upgrades uit te voeren. Het moederbord mag echter niet vervangen worden, want dan vervalt de licentie. Het is dus niet mogelijk om één voor één alle onderdelen te vervangen, totdat u alsnog een volledig nieuw systeem hebt.

Upgrade-versie Windows

Windows 7 is ook als upgrade te koop. Hiermee kunt u een oudere Windows-versie vernieuwen zonder het bedrag van een volledige Windows 7-versie neer te tellen. Zo'n upgrade is te gebruiken op zowel pc's waarop een FPP-licentie van toepassing is, als computers met een OEM-licentie. Het is niet zo dat u met een upgrade uw OEM-licentie voor een prikkie zomaar omtovert in een FPP-licentie. Verder mag u een upgrade gerust meenemen naar een nieuwe pc, zolang u de oude computer maar terugbrengt naar de originele Windows-versie.

5. Gezinsverpakking

Er kunnen interessante acties zijn waar u samen met uw huisgenoten goed van kunt profiteren. Zo wordt software vaak in bundels van een aantal licenties aangeboden. Dat is een stuk goedkoper dan wanneer u licenties los moet aanschaffen. Een voorbeeld is Windows 7 Home Premium Family Pack. Dit is een upgrade waarmee u drie pc's waarop het verouderde Windows XP of Windows Vista draait, kunt upgraden naar Windows 7. Ook diverse andere leveranciers bieden deze mogelijkheid. Zoals die van beveiligingssoftware (antivirus en firewall). De korting wordt dan aangeboden als u meerdere licenties tegelijk afneemt, maar ook als u ze voor twee of drie jaar afsluit. Behalve dat u daarmee geld bespaart, hoeft u zich dan ook een aantal jaar niet druk te maken over een nieuwe licentie of dat het weer eens tijd wordt om van antiviruspakket te veranderen.

Een gezinsverpakking met meerdere licenties bespaart u veel geld.

2 Reactie(s) op: Softwarelicenties

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 16 juni 2014 22:07 Anoniem
  zakkenvullers
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 november 2014 12:23 Anoniem
  afzetters
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.