Software in VirtualBox

Door: Robbin Ooijevaar | 14 november 2011 16:53

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5

Deel 4: Virtuele speeltuin

11. Tijdmachine

Nu de virtuele computer volledig is geïnstalleerd, is het wel zo prettig om deze situatie vast te houden. Dat scheelt weer een herinstallatie als u de virtuele computer per ongeluk verprutst. Met Momentopname kunt u de toestand van de virtuele computer bevriezen. Kies het menu Machine / Maak een momentopname en geef de huidige stand van uw computer een naam, bijvoorbeeld Schone installatie 2011. U kunt meerdere situaties vastleggen op deze manier en dat is bijzonder handig, bijvoorbeeld als u iets installeert waarvan u niet zeker weet wat de uitwerking zal zijn. Maak een nieuwe momentopname en geef wederom een herleidbare naam, bijvoorbeeld Voor installatie nieuwe Office beta. Gaat er iets mis? Draai de klok terug! Het terugzetten van een momentopname kan alleen als de virtuele computer is uitgeschakeld. Selecteer uw virtuele computer in het hoofdscherm van VirtualBox en klik op rechts boven in beeld op Momentopnamen. Er verschijnt een lijst met momentopnamen. Klik met de rechtsmuisknop op de configuratie die u wilt herstellen en kies Momentopname terugzetten. U krijgt de optie om de huidige situatie veilig te stellen in een nieuwe momentopname. Dit is aan te bevelen voor het geval u per ongeluk een verkeerde situatie terugzet. U kunt dan alsnog terug naar de huidige situatie. Bevestig met Terugzetten.

Gebruik Momentopname om de toestand van uw complete virtuele computer veilig te stellen.

Kies de momentopname die u wilt terugzetten en herstel uw virtuele computer.

12. Grenzeloos experimenteren

De virtuele computer is nu volledig klaar om in gebruik te nemen. U weet hoe de momentopname werkt dus kan er niets meer mis gaan, zelfs niet met het virtuele systeem. U kunt naar hartenlust experimenteren met programma's zonder dat uw computer en bestanden gevaar lopen. Het installeren van software kan via internet, deze verbinding werkt ook omdat VirtualBox uw internetverbinding doorlinkt naar het virtuele systeem. Uiteraard kunt u ook iso-bestanden of uw cd/dvd-speler koppelen en de (virtuele) schijf openen via de verkenner in de virtuele computer.

Wat u doet in de virtuele computer brengt uw eigen computer niet in gevaar.

Venstergebruik en sneltoetsen

De virtuele computer draait in een standaard Windows-venster. U kunt het venster groter of kleiner maken. De beeldschermresolutie van de virtuele computer kan automatisch worden aangepast aan de venstergrootte als u gastuitbreidingen installeert (zie stap 10). Zonder de gastuitbreidingen is het eveneens mogelijk dat uw muisaanwijzer wordt 'opgesloten' als u in het venster van de virtuele computer werkt. Druk op de RechterCtrl-toets om dit op te heffen en de muisaanwijzer 'terug te geven' aan het gastheersysteem. Door het venster af te sluiten met het bekende kruisje, krijgt u de optie om de virtuele computer uit te schakelen. Dit is vergelijkbaar met de stekker eruit trekken. Met Status van de machine opslaan bewaart u de huidige toestand. Dit is vergelijkbaar met de stand-by-stand van een normale computer. Uiteraard kunt u de virtuele Windows-computer ook uitschakelen.

De virtuele computer reageert op sneltoetsen die samenwerken met de rechterCtrl-toets. De sneltoetsen zijn te vinden in de menu's van het virtuele computer-venster. Drie sneltoetsen die handig zijn om te onthouden zijn, zijn rechterCtrl+R om de computer te resetten en herstarten, rechterCtrl+T om een momentopname te maken en rechterCtrl+F om de virtuele computer schermvullend te maken (nogmaals om op te heffen).

0 Reactie(s) op: Software in VirtualBox

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.