Software in VirtualBox

Door: Robbin Ooijevaar | 14 november 2011 16:53

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5

Deel 2: Virtuele computer

5. Configuratiewizard

irtualBox stelt u in staat om uw virtuele computers in te richten zoals u dat wilt, of beter: de virtuele hardware-eisen aan te passen aan de eisen van het besturingssysteem dat u gaat installeren. Op onze Windows 7 test-pc gaan we een VirtualBox-computer aanmaken en hierop Windows XP installeren. Het inrichten van de virtuele computer begint met de knop Nieuw. Hiermee wordt een configuratiewizard gestart die u stap voor stap door de instellingen leidt. Allereerst dient u een naam op te geven voor de virtuele computer. Zorg voor een omschrijving die u eenvoudig herkent, bijvoorbeeld Windows XP testsysteem. VirtualBox vraagt u om aan te geven wat voor besturingssysteem u wilt installeren. Dit kunt u kiezen uit een dropdownmenu.

De installatie wizard leidt u stap voor stap door de instellingen van uw nieuwe virtuele computer.

6. Werkgeheugen

De virtuele computer snoept het werkgeheugen van het gastheersysteem niet volledig op. U kunt de maximale geheugenomvang van de virtuele computer instellen via de configuratiewizard. Standaard wordt 192 MB toegekend. Dit is aan de karige kant voor Windows XP. We vergroten het werkgeheugen naar 1024 MB. Dit is voldoende voor Windows XP om mee te experimenteren. Voor sommige Linux-versies is 512 MB zelfs voldoende. Als u Windows 7 wilt installeren in de virtuele computer, is 2 GB nodig om prettig te werken. De hoeveelheid werkgeheugen die u beschikbaar stelt aan de virtuele computer, wordt tijdelijk weggesnoept van het gastheersysteem. De geheugenomvang die u toekent is straks eenvoudig naar beneden of boven bij te stellen (zie het kader 'Geheugen en netwerk').

Voor een virtuele computer met Windows XP is 1 GB werkgeheugen voldoende.

7. Harde schijf

De virtuele computer heeft een harde schijf nodig. Deze schijf wordt bewaard als een bestand op uw echte harde schijf. Met de wizard kunt u een nieuwe virtuele harde schijf aanmaken. Hiervoor zijn diverse standaarden beschikbaar. Laat de geselecteerde optie (VDI) aangevinkt, dit voldoet. U kunt de beschikbare ruimte opgeven met twee instellingen: Dynamically allocated (dynamische omvang) of Fixed size (vaste omvang). Vink bij voorkeur Dynamically allocated aan, dan wordt niet gelijk de gehele schijfgrootte in beslag genomen. U kunt in het nu volgende scherm een schijfgrootte instellen van bijvoorbeeld 40 GB. Dit is de omvang die de virtuele computer 'ziet'. Het VDI-bestand blijft zo klein mogelijk. Als u zou kiezen voor een 'Fixed size'-schijf van 40 GB, neemt het VDI-bestand direct 40 GB in beslag.

Kies voor een dynamische schijf (Dynamically allocated) om geen schijfruimte van uw echte harde schijf te verspillen.

Experimenteren met Linux

Als u altijd al hebt willen experimenteren met Linux, maar geen zin hebt om een multiboot-computer in te richten, dan biedt VirtualBox alles wat u nodig hebt. U installeert VirtualBox op uw Windows-computer en Linux vervolgens in een virtuele VirtualBox-computer. U hoeft zich geen zorgen te maken over per ongeluk geformatteerde partities waardoor u bestanden kwijt raakt. De harde schijven van VirtualBox zijn eveneens virtueel, u kunt uw eigen besturingssysteem niet beschadigen. Goede Linux-distributies om mee te experimenteren: Ubuntu; Slackware; Jolicloud; Debian; OpenSuse.

0 Reactie(s) op: Software in VirtualBox

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.