Snel uit de voeten met ZIP bestanden op je Mac

Het comprimeren van bestanden en mappen is handig, omdat ze op die manier minder ruimte in beslag nemen en meerdere bestanden samengevoegd kunnen worden in één enkel archiefbestand. Hoe werkt dit op de Mac?

In een eerder artikel ben ik al dieper ingegaan op het gebruik van het Archiveringshulpprogramma van OS X. Deze keer bespreek ik echter hoe je snel meteen met deze dienst uit de voeten kunt, zonder gedoe. Lees ook: Zo kun je mappen en bestanden comprimeren op je Mac.

OS X heeft een ingebouwde dienst, Archiveringshulpprogramma genaamd, waarmee je bestanden en mappen kunt in- of uitpakken. Het is niet een app die je zomaar kunt openen. In plaats daarvan is het een dienst die geïntegreerd is in het besturingssysteem.

Het is een vrij eenvoudige dienst waarmee je niet veel bijzondere dingen kunt doen, maar voor het simpelweg in- en uitpakken van archiefbestanden is het erg handig.

Om een archiefbestand uit te pakken hoef je er alleen maar op te dubbelklikken. Het wordt vervolgens op dezelfde plek op je Mac uitgepakt. Als het archiefbestand meer dan één item bevat, wordt er een map aangemaakt met de naam van het archiefbestand, waarin vervolgens de uitgepakte bestanden komen te staan.

Als je één of meerdere bestanden of mappen wilt inpakken, moet je deze in de Finder opzoeken en selecteren. Klik met de rechtermuisknop op je selectie en kies Comprimeer in het pop-up menu.

Deze selectie wordt vervolgens in een archiefbestand opgeslagen, op dezelfde plek als waar de originelen staan. Bij het inpakken blijven de originele bestanden overigens gewoon intact. Als je slechts één bestand comprimeert krijgt het archiefbestand dezelfde naam als het originele bestand, maar het eindigt dan op de extensie ZIP.

Als je meerdere bestanden tegelijk comprimeert heet het resulterende bestand Archief.zip, of Archief 2.zip enzovoorts als je al daar al een bestand hebt staan dat die naam heeft. De bestandsnaam kun je zoals altijd gewoon aanpassen.

Er zijn ook verschillende apps van derden die meer opties bieden, zoals bijvoorbeeld het splitsen van archiefbestanden, uitpakken naar een specifieke locatie, opslaan als andere bestandsformaten dan alleen ZIP, enzovoorts.

Voor de algemene gebruiker is het ingebouwde Archiveringshulpprogramma echter meestal voldoende, tenzij je online dus een ander bestandsformaat tegenkomt. In dergelijke gevallen zul je een alternatieve tool moeten gebruiken, zoals bijvoorbeeld The Unarchiver.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten