Snapseed - Gemakkelijke foto's bewerken op de iPad

Door: Evi Maquoi | 08 mei 2014 08:30

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Er staan talloze apps in de App Store om plaatjes te bewerken. Wij probeerden er al een heleboel uit, maar grijpen bijna altijd terug naar Snapseed. Deze fotobewerker is namelijk niet enkel gebruiksvriendelijk maar ook ontzettend uitgebreid. Met deze workshop kun jij ook aan de slag.

Snapseed is niet zomaar een app. Er zit een bedrijfje met flink wat ervaring op vlak van fotobewerking achter: Nik Software. Dit bedrijf maakt onder andere plug-ins voor populaire programma's zoals Photoshop, Lightroom en Aperture. In 2011 bracht Nik Software zijn eigen fotobewerkingsapp uit en doopten het Snapseed. De app kreeg snel succes, werd vaak geüpdatet en verbeterd en dat viel ook Google op. De internetgigant heeft Nik Software in september 2012 gekocht.

Ontzettend uitgebreid

Het succes is ongetwijfeld te wijten aan de gigantische rits mogelijkheden. Je kunt je foto's namelijk niet enkel retoucheren en verbeteren, maar ook van een heleboel filters of kaders voorzien. Zodra je tevreden bent met het resultaat, kun je je plaat delen met vrienden via e-mail of sociale netwerken. We leggen je stap voor stap uit hoe je van een gewone foto een prachtplaat maakt.

Plaatje kiezen

Wanneer je Snapseed voor het eerst opent, krijg je een standaardfoto te zien waarmee je volop kunt experimenteren. Dat kan trouwens zowel met je iPad horizontaal als verticaal. Om een eigen plaatje te openen, tik je op de knop met het camera-icoontje in de linkerbovenhoek. Hier kun je je bron kiezen.

Tik op Camera als je nu een foto wilt maken om te bewerken, kies Photo Library om een foto uit de filmrol te kiezen of gebruik Paste Image als je een foto op je klembord hebt.

Via de knop met de camera en het plustekentje kun je de bron selecteren.

Automatische correcties

De gemakkelijkste manier om je foto te verbeteren? Via automatische correcties. Open een foto en kies vervolgens de knop boven Auto Correct. Snapseed neemt nu het contrast en de kleuren onder handen. Via de knop Compare in de linkeronderhoek kun je de originele foto opnieuw bekijken.

Veeg op de foto naar links of rechts om respectievelijk minder of meer contrast te geven. Veeg naar boven om te switchen naar Color Correction. Bevestig met Apply of keer terug met Back.

Je kunt de automatische correcties nog manueel aanpassen.

Manueel

Via de knop Tune Image op het startscherm kun je de foto handmatig bewerken. Door naar boven of beneden te vegen in de foto, krijg je vijf keuzemenu's: Brightness, Ambiance, Contrast, Saturation en White Balance. Zodra je gekozen hebt welke parameter je onder handen wilt nemen, moet je enkel nog naar links of rechts vegen. Onderaan in het midden van het scherm zie je een schuifbalk van -100 tot +100.

Neem je het heft liever zelf in handen? Dan kies je voor Tune Image.

Recht, rechter, rechtst!

Bij landschapsfoto's is het belangrijk dat je horizon recht staat. Gelukkig is dat met Snapseed eenvoudig te realiseren. Kies in het hoofdmenu voor Straighten & Rotate. Je krijgt nu een raster op je foto te zien dat je helpt om rechte lijnen te herkennen.

Tik in de foto tot je het gewenste resultaat bereikt hebt. Moet je foto 90 graden draaien? Dan gebruik je de knoppen Rotate Left en Rotate Right centraal onderaan in beeld.

Dankzij het raster is het een fluitje van een cent om je foto's recht te trekken.

0 Reactie(s) op: Snapseed - Gemakkelijke foto's bewerken op de iPad

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.