Smartphonemakers verdienen nauwelijks aan Android

© CIDimport

Smartphonemakers verdienen nauwelijks aan Android

Geplaatst: 21 januari 2012 - 08:15

Aangepast: 16 november 2022 - 10:23

Redactie ID.nl

De leveranciers van Android-smartphones verdienen er niet veel mee. Behalve Samsung staan ze allemaal onder zware financiële druk. De verliezen zijn groot.

Android is niet de kip met de gouden eieren waar leveranciers als HTC, LG Electronics, Sony Ericsson en Motorola op hadden gehoopt. Sony Ericsson is de laatste in een rijtje die zware verliezen moet melden, terwijl ook nog eens de omzet terugloopt. Het verlies over het laatste kwartaal van het vorige jaar, toch meestal de beste omzetmaanden van het jaar, is opgelopen naar 207 miljoen euro. Er werden 9 miljoen telefoons verkocht, 20 procent minder dan het jaar daarvoor.

Zware concurrentie nekt Android

Eerder gaven HTC en Motorola Mobility al de zware concurrentie in de markt voor Android-telefoons de schuld van het tegenvallende vierde kwartaal. Die concurrentie zorgt tevens voor prijserosie; de toestellen worden steeds goedkoper. Volgens analist Geoff Blaber van CCS Insight, is vooral het feit dat HTC eveneens onder financiële druk staat een teken dat de Android-leveranciers het over de gehele breedte het moeilijk hebben. “Het is erg moeilijk voor ze om wat geld te verdienen", zegt hij tegen Computerworld.com, een zustersite van Webwereld.

Enige uitzondering is Samsung. Naast Microsoft is dat het enige bedrijf dat nog geld verdient aan Android. Microsoft krijgt afhankelijk van de leverancier een bedrag van 5 tot 15 dollar omdat op Android licentieverplichtingen zitten vanwege het gebruik van Microsoft-technologie. Samsung is inmiddels de grootste smartphoneleverancier ter wereld.

Samsung heeft vele voordelen

Voor het succes van Samsung zijn diverse redenen aan te voeren. Ten eerste maakt het bedrijf veel componenten zelf, waardoor het niet hoeft in te kopen en controle houdt over de aanvoer en de kosten. Daarnaast heeft het een goede relatie met Google, waardoor het eerder kan beschikken over nieuwe versies van Android. Dat levert in de ontwikkeling van nieuwe telefoons voordeel op ten opzichte van de concurrentie.

Maar de afhankelijkheid van Android geeft Samsung toch wel wat reden tot zorgen. De overname van Motorola Mobile door Google, waardoor de laatste zowel Android als een hardwareplatform in handen heeft, wordt door Samsung gezien als een mogelijke bedreiging van zijn bevoorrechte positie.

Minder afhankelijk van Android

Dat is een van de redenen dat de Koreanen vorig jaar samen met Intel zijn gestart met de ontwikkeling van een alternatief mobiel besturingssysteem, Tizen. Samsung zou inmiddels denken aan het samenvoegen van Tizen met het al bestaande besturingsysteem Bada, dat slechts een klein (2,2 procent) marktaandeel heeft.

De op Android leunende leveranciers hebben ook moeite om onderscheidend te blijven. Daar heeft grote concurrent Apple met zijn iPhone geen last van. Apple zal volgende week zijn cijfers bekendmaken over het laatste kwartaal van vorig jaar en algemeen wordt verwacht dat het bedrijf een nieuw verkooprecord zal vieren. De schatting is dat er in de laatste drie maanden van vorig jaar 30 miljoen iPhones zijn verkocht.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten