© PXimport

Smartphone op vakantie

Geplaatst: 18 juli 2012 - 12:07

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Redactie ID.nl

U hebt vast een ritueel met uw smartphone, een dagelijkse routine bij de manier waarop u het apparaat gebruikt. Bijvoorbeeld zaterdagmiddag als boodschappenlijst, 's ochtends als vervanging van de krant en op de bank om foto's van de kinderen te bekijken. Tijdens uw vakantie is dat ritueel opeens heel anders. Hoe houdt u rekening met internetkosten en hoe gebruikt u de smartphone als optimaal hulpmiddel op reis?

1. Dataverkeer onderweg

Smartphones zijn voor veel mensen zo'n vast onderdeel van de dagelijkse gang van zaken geworden, dat ze er bijna niet meer bij stilstaan hoeveel gegevens er via het apparaat worden verzonden en ontvangen. Vooral op vakantie kan dat een behoorlijk probleem opleveren, omdat de kosten voor mobiel dataverbruik vele malen hoger zijn als u de grens oversteekt. En daarvoor hoeft u niet naar een ander werelddeel af te reizen; ook in Duitsland of België kunt u al enorme kosten maken. Let daarom goed op hoe vaak u apps als Facebook en Twitter gebruikt. En is het wel nodig om telkens uw e-mail te downloaden? Voor vertrek kunt u bijvoorbeeld een wifi-finder installeren die u onderweg helpt met het zoeken naar gratis wifi-netwerken. Let wel op dat u deze alleen gebruikt als ze van een betrouwbare bron komen. Handige mensen met slechte bedoelingen kunnen gemakkelijk uw gegevens hacken als u gebruikmaakt van hun wifi-netwerk. Houd ook altijd rekening met welke soort apps u gebruikt: muziek en video streamen - zoals met Spotify en YouTube - genereert ongelooflijk veel dataverkeer. Ook op de kaart kijken of u in de goede richting rijdt kan heel wat kosten veroorzaken. Hetzelfde geldt voor e-mails met vakantiefoto's versturen en filmpjes op Facebook zetten.

© PXimport

Pas uw gebruik van de smartphone aan als u op reis gaat.

2. Instellingen dataverkeer

Wie met een smartphone op reis gaat, kan al van tevoren de nodige instellingen doorvoeren om het dataverbruik onderweg te beperken. De belangrijkste tip is om dataroaming uit te zetten en deze pas weer inschakelen als u een mobiele dienst gaat gebruiken. Op de iPhone gaat u naar Instellingen / Algemeen / Netwerk om de opties voor mobiel dataverkeer te regelen. Daar ziet u Dataroaming. Zet u dit uit, dan is er in het buitenland geen dataverkeer mogelijk en kunt u dus nooit een hoge rekening ontvangen voor internetten over de grens. Als u dit een te drastische stap vindt, zult u gerichter in de gaten moeten houden op welke manier u gegevens gebruikt. Staat uw iPhone bijvoorbeeld zo ingesteld dat er automatisch e-mail wordt opgehaald, dan kunt u deze functie uitschakelen via Instellingen / E-mail, contacten, agenda's. Tik op Nieuwe gegevens en zet dit uit.

© PXimport

U kunt het steeds opnieuw controleren op nieuwe e-mails uitschakelen op de iPhone.

3. Instellingen dataverkeer

Android-telefoons gaan op dezelfde manier met dataverkeer om als iPhones: veel apps blijven data versturen en houden er geen rekening mee dat u in het buitenland bent. Als u uw smartphone voor de zekerheid helemaal wilt afsluiten van internet, gaat u naar Instellingen / Draadloos en netwerken / Gegevensroaming. Zet u dit uit, dan is er geen mobiel dataverkeer mogelijk in het buitenland. Iets minder drastisch maar een stuk bewerkelijker is om per app in te stellen wat er met de gegevensoverdracht moet gebeuren. Ook kunt u ervoor kiezen om wel zaken als e-mail en browsen toe te laten, maar te voorkomen dat de apps gegevens synchroniseren. Via Instellingen / Account / Synchroniseren kunt u de functie Achtergrondgegevens uitschakelen. Ook BlackBerry-bezitters kunnen hun internetverkeer in de gaten houden, met behulp van de Mobile Data Alerter-app.

4. Internet in het buitenland

U kunt dan wel goed letten op de instellingen om het dataverkeer in het buitenland te beperken, maar uiteindelijk wilt u uw smartphone wel gewoon gebruiken. Dat is natuurlijk prima mogelijk. Was het jaren geleden nog mogelijk om achteraf opgescheept te zitten met torenhoge rekeningen omdat de smartphone ongemerkt allerlei data binnensleepte in het buitenland, tegenwoordig is er veel meer regelgeving om dit soort praktijken te voorkomen. Zo heeft het Europese Parlement met regelgeving ingestemd die ervoor zorgt dat vanaf de zomer van 2012 in Europa de vaste maximumprijs geldt van 50 eurocent per megabyte. Vanaf 2014 moet dit 20 eurocent worden. Dit klinkt vrij streng, maar als u flink gebruikmaakt van Spotify en daarbij een halve gigabyte aan dataverkeer genereert, betaalt u met 50 cent per megabyte toch nog zo'n 250 euro. Veel handiger is het om bij uw provider een extra service in te stellen om zo zorgeloos te internetten in het buitenland. Zo biedt T-Mobile een Internet Europa-bundel aan die voor 10 euro per maand 500 MB aan internetdataverkeer toestaat. Komt u boven deze limiet, dan wordt alleen de snelheid vertraagd. Gaat u maar één keer op vakantie, dan kunt u ook voor de Travel & Surf-pas kiezen, die een week lang onbeperkt internetten voor 14,95 euro biedt.

© PXimport

Er zijn inmiddels wettelijke limieten voor datakosten in het buitenland, maar de kosten van tevoren beperken is altijd beter.

Ook klanten van KPN kunnen voorzieningen treffen om een hoge rekening wegens bezoek aan het buitenland te voorkomen. Met de Internetbundel EU kunt u voor 10 euro per maand zo'n 100 MB aan data binnenhalen binnen Europa. Overschrijdt u die limiet, dan ontvangt u een sms. U kunt daarna nog gewoon doorgaan met internetdata 'gebruiken', alleen betaalt u wel de gebruikelijke hoge kosten per megabyte. Ook Vodafone heeft speciale voorzieningen om de reiziger voordelig te laten internetten. Deze diensten zijn verpakt in de zogenaamde Blox, die Vodafone-klanten zelf kunnen in- en uitschakelen. Met de Internet op Reis Dagbundel kunt u voor 2 euro per dag tot 35 megabyte downloaden in de zogenaamde Passport-landen, waarvan de meeste zich in Europa bevinden. Wilt u ook in andere landen zoals de Verenigde Staten gebruikmaken van een soortgelijke dienst, dan komt de Reis Dagbundel Wereld van pas, die 4 megabyte dataverkeer toestaat voor 5 euro per dag. Bij de telecomproviders geldt dat de internetdiensten in het buitenland ook onderdeel kunnen zijn van een mobiel abonnement, maar in de meeste gevallen kunt u ze beter los inschakelen als u er alleen op vakantie gebruik van wilt maken.

© PXimport

Er zijn internetbundels waarmee u tegen een vast bedrag kunt internetten in het buitenland.

5. Digitale woordenboeken

De smartphone is een handig hulpmiddel op reis. Zo zijn er verschillende digitale woordenboeken verkrijgbaar voor de iPhone, zoals de Van Dale Pocketwoordenboeken. Op het moment van schrijven zijn deze verkrijgbaar voor 10 euro per stuk. Wel moet u er rekening mee houden dat dit een vrij beknopte versie is van het woordenboek en dat u bijvoorbeeld op reis in Frankrijk niet letterlijk alle woorden zult vinden. Wel handig is dat u in de zoekfunctie een vraagteken kunt gebruiken als u de spelling niet precies weet, dat u in beide richtingen kunt vertalen en een zoekgeschiedenis van de laatste 100 woorden wordt bijgehouden. Bovendien kunt u deze app offline gebruiken, ook al is hij maar 64 megabyte groot. De woordenboeken van Prisma bieden in plaats van de 65.000 woorden van Van Dale zelfs 70.000 woorden en tienduizenden voorbeeldzinnen. De apps, die onder andere verkrijgbaar zijn in het Spaans, Duits en Frans, kosten 7 euro en zijn ook op de iPad te gebruiken.

© PXimport

Digitale woordenboeken hebben meestal minder woorden dan de grote versies, maar voldoen voor op vakantie.

Ook voor Android zijn er prima woordenboeken in app-vorm, zoals de Van Dale Pocketwoordenboekenreeks voor 20 euro per app of het Duits-Nederlands Woordenboek van movin'App voor 1 euro. Beide apps zijn zonder internetverbinding te gebruiken als ze eenmaal zijn geïnstalleerd. Google heeft van de vertaaldienst Google Vertalen ook een echte app gemaakt. Hiermee kunt u tekst vertalen in 63 verschillende talen en deze zelfs laten uitspreken in 24 talen. U kunt ook de tekst zelf in het Nederlands inspreken, waarna de app de tekst herkent en vertaalt in de gewenste taal. De app is in de App Store ook verkrijgbaar voor de iPhone, maar wordt daar abusievelijk als Google Transalte vermeld. Overigens kunt u ook gewoon naar Google Translate surfen en dezelfde dienst gebruiken zonder de app te downloaden.

© PXimport

Maakt u gebruik van internet in het buitenland, dan kunt u altijd op Google Vertalen kijken.

6. Laat uw smartphone spreken

In plaats van woorden opzoeken en teksten laten vertalen is het ook handig om kort en snel te communiceren met de lokale bevolking. Dit gaat prima met een van de slimme apps die voorvertaalde zinnetjes bevatten in de gewenste taal. Een goed voorbeeld zijn de gratis

iPhone-apps van TeleacTalen. Deze apps, verkrijgbaar in allerlei talen, zoals Duits, Frans, Italiaans en Portugees, bevatten meer dan tweehonderd gesproken zinnen en woorden in categorieën als Pech en problemen, Reizen en Hotel. Tik bijvoorbeeld de zin "Heeft u een kamer vrij?" aan en de app spreekt de zin in de taal van de app uit, zodat u hem niet zelf hoeft uit te spreken. U kunt ook een lijst met favorieten aanmaken om snel de juiste zin te vinden. Voor Android zijn er de 100%-taalgidsen, zoals 100% Engels, Duits, Frans, Spaan, Italiaans en Portugees.

© PXimport

Moeite met de uitspraak? Laat de smartphone zelf aan het woord!

7. Routeplanners

Er zijn uitstekende routeplanners verkrijgbaar voor verschillende smartphones. Vooral toen de smartphone een paar jaar geleden in opkomst was, bleek het een van de belangrijkste redenen voor de populariteit van deze gadget. Op de iPhone kunt u natuurlijk altijd gewoon de simpele routeplanner gebruiken die in de app Kaarten is verwerkt. Maar als u echt op reis gaat, verbruikt u hiermee veel teveel data over het mobiele internet. Veel slimmer is een toegewijde navigatie-app te installeren. Deze geeft u net als de TomTom-kastjes die een paar jaar geleden in zwang waren, een uitstekende stap-voor-stap-uitleg over hoe u ergens moet komen. TomTom maakt al sinds de opkomst van de iPhone prima navigatiesoftware. Goedkoop zijn de apps niet: de versie voor West-Europa kost momenteel 90 euro. Naast een uitgebreide routeplanner met gesproken instructies krijgt u ook verkeersinformatie door en kunt u alternatieve routes laten berekenen. Navigon Europe is een goed alternatief. Deze app kost momenteel 50 euro. Beide apps worden voor de reis gedownload en hebben onderweg alleen een GPS-signaal nodig. Een gratis alternatief in de App Store is Waze, dat de content van gebruikers - zoals informatie over files en ongelukken - live verwerkt in de kaarten.

© PXimport

Besluit niet op het laatste moment om een navigatie-app aan te schaffen: door de grootte van de app kan het downloaden een paar uur duren.

Ook voor Android-telefoons zijn meer dan genoeg routeplanners te vinden. Navigon heeft net als op de iPhone een uitgebreid aanbod van routeplanners, waaronder de Europa-versie voor 60 euro. Een alternatief voor Navigon is Sygic, een app die gebruikmaakt van TomTom-kaarten. De testversie biedt zeven dagen gratis functionaliteit, daarna moet u betalen. Er zijn Sygic-versies van verschillende landen en regio's, zoals Europa, Italië, Frankrijk en de Benelux. Ook Waze, de gratis routeplanner, is verkrijgbaar voor Android-toestellen. Het leuke aan deze app is dat er naast een goede routeplanner ook een aantal vermakelijke elementen in zit, zoals de de aangename vormgeving en de mogelijkheid om berichten naar andere Waze-gebruikers te sturen. Waze spoort de gebruiker aan om onderweg zaken te melden zoals verkeersopstoppingen en mobiele flitsteams. Hoe meer de 'Wazers' doorgeven, hoe meer zij uiteindelijk gaan profiteren van elkaars meldingen.

© PXimport

Denk na voordat u een app koopt: heeft u alleen Frankrijk nodig of kunt u beter meteen de Europa-versie aanschaffen?

8. Weersverwachtingen

Als u onderweg op de hoogte wilt blijven van het weer, raden we de uitgebreide weerapp Weather Pro aan. Deze Nederlandstalige app is verkrijgbaar voor 3 euro in de App Store. Weather Pro geeft een weersverwachting voor zeven dagen en geeft naast de temperatuur ook informatie over windrichting en -snelheid, laat de verwachtingen zien in grafiekvorm en biedt zelfs geanimeerde satellietbeelden van over de hele wereld. Bij een betaald abonnement krijgt u nog meer informatie, al heeft u die meestal niet nodig. Ook zijn er specialistische apps, voor wie nog specifiekere vragen heeft over weersomstandigheden voor de beoefening van een hobby of sport. Zo geeft de app Waterkaarten toegang tot de waterkaarten van de ANWB en de Wateralmanak deel 2. Hiermee kunnen mensen die er in Nederland met de boot op uit trekken alle informatie over de vaarwegen, sluizen en bruggen met zich meenemen. Helaas is voor deze app wel een abonnement nodig om de juiste informatie te laden, voor een prijs vanaf 4 euro per week. Het dient aanbeveling om zelf actief de beëindiging van dit contract in de gaten te houden, omdat er in het verleden slechte ervaringen van gebruikers zijn geweest met automatische verlenging.

© PXimport

Weather Pro geeft uitgebreide weersinformatie voor over de hele wereld.

9. Reisgidsen (iPhone)

Met papieren reisgidsen is niets mis, maar praktisch gezien is een digitale versie vaak sneller en veelzijdiger. Inmiddels zijn er verschillende reisgidsen van Capitool voor de iPhone verschenen. Het gaat om de Nederlandstalige versies van de reisgidsen voor Amsterdam, Berlijn, Londen, Parijs, Rome, Barcelona en New York. In de digitale gidsen, die voor 6 euro in de App Store worden aangeboden, krijgt de gebruiker allerlei bezienswaardigheden en leuke activiteiten voorgeschoteld. Er is voor ieder wat wils: uitjes voor de kinderen, kunst, parken, hotels en uitgaansgelegenheden. Ook staan er foto's in en top 10-lijsten. Een erg handige functie is de mogelijkheid om thuis al de kaarten te downloaden, zodat deze op de iPhone blijven staan en u dus bespaart op roamingkosten in het buitenland. Ook de bekende Lonely Planet-reeks is er op de iPhone. Als u de gratis app Lonely Planet Travel Guides downloadt, kunt u vanuit deze app verschillende gratis light-versies van stedengidsen downloaden. Naast het enorme aanbod en de uitgebreide informatie is het wel jammer dat de app vrij traag is en alleen in het Engels verkrijgbaar.

© PXimport

Digitale reisgidsen voor stedentrips kunt u altijd meenemen en zijn praktisch in gebruik.

Ook voor Android zijn er de nodige reisgidsen verkrijgbaar. Erg fraai zijn de 100%-gidsen, met varianten van Parijs, Amsterdam, Berlijn, Antwerpen en Barcelona. Ook in deze Nederlandstalige app kunt u alles thuis downloaden en de kaart offline gebruiken. Door middel van de navigatietechnologie kunt u op de kaart zien welke bezienswaardigheden in de buurt zijn. Er zijn verschillende routes met adressen toegevoegd, die u meteen kunt bellen vanuit de app of waarmee u naar de website kunt surfen. Ook handig is de toevoeging van metrokaarten en de sprekende tolk die in een aantal categorieën zelf zinnetjes uitspreekt in de lokale taal. Gebruikt u de telefoon niet telkens als reisgids, dan kunt u volstaan met een simpele Android-app als De Reisgids. Deze kijkt via de GPS-technologie waar u bent en koppelt de locatie aan informatie uit Wikipedia. Zo hebt u snel toegang tot informatie van bezienswaardigheden. Natuurlijk verbruikt u dan wel mobiele data, dus gebruik de app niet de hele dag.

© PXimport

Met de GPS-technologie kunt u bezienswaardigheden in de buurt opzoeken.

10. Batterij (iPhone)

Ook de iPhone werkt niet dagenlang op één acculading. Denk eraan dat u de iPhone (of een andere telefoon) niet in zon legt. Bij een te hoge temperatuur loopt de batterij snel leeg. Apple houdt zelf een aanbevolen temperatuur van tussen de 0 en 35 graden aan. 22 graden is volgens de fabrikant de ideale temperatuur. Er is een aantal maatregelen te treffen om batterijverbruik te beperken. Stel bijvoorbeeld het ontvangen van notificaties per app tijdelijk uit via Instellingen / Berichtgeving. Ook locatievoorzieningen onder Instellingen / Locatievoorzieningen kosten energie. Ook een goede besparing is de helderheid van het scherm aanpassen. Hoewel een scherm met een hoge helderheid er mooi uitziet, is het vaak in praktische zin helemaal niet nodig. Als u naar Instellingen / Helderheid gaat, kunt u handmatig de waarde verlagen en ook de automatische aanpassingen uitschakelen. Daarnaast is het verstandig om het automatisch ophalen van e-mail uit te schakelen (zie tip 1).

© PXimport

Op zonnige locaties moet u uw smartphone in de schaduw leggen.

Wie enorme afstanden rijdt, kan maar beter over een volle telefoon beschikken. Helaas blijft de techniek op dit gebied bij bijna alle smartphones achter. Bij de Samsung Galaxy S2, momenteel een populair Android-toestel, kan de batterij na zwaar gebruik al na een dag leeg zijn. Om de batterij te sparen, kunt u wel een aantal maatregel treffen. Let er bijvoorbeeld op dat de bluetooth-functie uitstaat. Ook kunt u het automatisch regelen van de helderheid van het scherm uitzetten door naar Instellingen / Display / Helderheid / Helderheid automatisch te gaan. Als u deze functie uitvinkt, kunt u handmatig de helderheid regelen door over de bovenste balk naar links en naar rechts te slepen. Ook kunt u GPS uitschakelen als u zeker weet dat u geen gebruik gaat maken van Kaarten of navigatie-apps. Kijk ook altijd of er geen apps zijn die automatisch gegevens ophalen. Dit kost behoorlijk wat energie. U kunt dit zien bij Instellingen / Accounts en Synchronisatie, en in de apps zelf.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten