Smartphone op vakantie

Door: Richard Borgman | 18 juli 2012 16:07

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

U hebt vast een ritueel met uw smartphone, een dagelijkse routine bij de manier waarop u het apparaat gebruikt. Bijvoorbeeld zaterdagmiddag als boodschappenlijst, 's ochtends als vervanging van de krant en op de bank om foto's van de kinderen te bekijken. Tijdens uw vakantie is dat ritueel opeens heel anders. Hoe houdt u rekening met internetkosten en hoe gebruikt u de smartphone als optimaal hulpmiddel op reis?

1. Dataverkeer onderweg

Smartphones zijn voor veel mensen zo'n vast onderdeel van de dagelijkse gang van zaken geworden, dat ze er bijna niet meer bij stilstaan hoeveel gegevens er via het apparaat worden verzonden en ontvangen. Vooral op vakantie kan dat een behoorlijk probleem opleveren, omdat de kosten voor mobiel dataverbruik vele malen hoger zijn als u de grens oversteekt. En daarvoor hoeft u niet naar een ander werelddeel af te reizen; ook in Duitsland of België kunt u al enorme kosten maken. Let daarom goed op hoe vaak u apps als Facebook en Twitter gebruikt. En is het wel nodig om telkens uw e-mail te downloaden? Voor vertrek kunt u bijvoorbeeld een wifi-finder installeren die u onderweg helpt met het zoeken naar gratis wifi-netwerken. Let wel op dat u deze alleen gebruikt als ze van een betrouwbare bron komen. Handige mensen met slechte bedoelingen kunnen gemakkelijk uw gegevens hacken als u gebruikmaakt van hun wifi-netwerk. Houd ook altijd rekening met welke soort apps u gebruikt: muziek en video streamen - zoals met Spotify en YouTube - genereert ongelooflijk veel dataverkeer. Ook op de kaart kijken of u in de goede richting rijdt kan heel wat kosten veroorzaken. Hetzelfde geldt voor e-mails met vakantiefoto's versturen en filmpjes op Facebook zetten.

Pas uw gebruik van de smartphone aan als u op reis gaat.

2. Instellingen dataverkeer

Wie met een smartphone op reis gaat, kan al van tevoren de nodige instellingen doorvoeren om het dataverbruik onderweg te beperken. De belangrijkste tip is om dataroaming uit te zetten en deze pas weer inschakelen als u een mobiele dienst gaat gebruiken. Op de iPhone gaat u naar Instellingen / Algemeen / Netwerk om de opties voor mobiel dataverkeer te regelen. Daar ziet u Dataroaming. Zet u dit uit, dan is er in het buitenland geen dataverkeer mogelijk en kunt u dus nooit een hoge rekening ontvangen voor internetten over de grens. Als u dit een te drastische stap vindt, zult u gerichter in de gaten moeten houden op welke manier u gegevens gebruikt. Staat uw iPhone bijvoorbeeld zo ingesteld dat er automatisch e-mail wordt opgehaald, dan kunt u deze functie uitschakelen via Instellingen / E-mail, contacten, agenda's. Tik op Nieuwe gegevens en zet dit uit.

U kunt het steeds opnieuw controleren op nieuwe e-mails uitschakelen op de iPhone.

3. Instellingen dataverkeer

Android-telefoons gaan op dezelfde manier met dataverkeer om als iPhones: veel apps blijven data versturen en houden er geen rekening mee dat u in het buitenland bent. Als u uw smartphone voor de zekerheid helemaal wilt afsluiten van internet, gaat u naar Instellingen / Draadloos en netwerken / Gegevensroaming. Zet u dit uit, dan is er geen mobiel dataverkeer mogelijk in het buitenland. Iets minder drastisch maar een stuk bewerkelijker is om per app in te stellen wat er met de gegevensoverdracht moet gebeuren. Ook kunt u ervoor kiezen om wel zaken als e-mail en browsen toe te laten, maar te voorkomen dat de apps gegevens synchroniseren. Via Instellingen / Account / Synchroniseren kunt u de functie Achtergrondgegevens uitschakelen. Ook BlackBerry-bezitters kunnen hun internetverkeer in de gaten houden, met behulp van de Mobile Data Alerter-app.

4. Internet in het buitenland

U kunt dan wel goed letten op de instellingen om het dataverkeer in het buitenland te beperken, maar uiteindelijk wilt u uw smartphone wel gewoon gebruiken. Dat is natuurlijk prima mogelijk. Was het jaren geleden nog mogelijk om achteraf opgescheept te zitten met torenhoge rekeningen omdat de smartphone ongemerkt allerlei data binnensleepte in het buitenland, tegenwoordig is er veel meer regelgeving om dit soort praktijken te voorkomen. Zo heeft het Europese Parlement met regelgeving ingestemd die ervoor zorgt dat vanaf de zomer van 2012 in Europa de vaste maximumprijs geldt van 50 eurocent per megabyte. Vanaf 2014 moet dit 20 eurocent worden. Dit klinkt vrij streng, maar als u flink gebruikmaakt van Spotify en daarbij een halve gigabyte aan dataverkeer genereert, betaalt u met 50 cent per megabyte toch nog zo'n 250 euro. Veel handiger is het om bij uw provider een extra service in te stellen om zo zorgeloos te internetten in het buitenland. Zo biedt T-Mobile een Internet Europa-bundel aan die voor 10 euro per maand 500 MB aan internetdataverkeer toestaat. Komt u boven deze limiet, dan wordt alleen de snelheid vertraagd. Gaat u maar één keer op vakantie, dan kunt u ook voor de Travel & Surf-pas kiezen, die een week lang onbeperkt internetten voor 14,95 euro biedt.

Er zijn inmiddels wettelijke limieten voor datakosten in het buitenland, maar de kosten van tevoren beperken is altijd beter.

Ook klanten van KPN kunnen voorzieningen treffen om een hoge rekening wegens bezoek aan het buitenland te voorkomen. Met de Internetbundel EU kunt u voor 10 euro per maand zo'n 100 MB aan data binnenhalen binnen Europa. Overschrijdt u die limiet, dan ontvangt u een sms. U kunt daarna nog gewoon doorgaan met internetdata 'gebruiken', alleen betaalt u wel de gebruikelijke hoge kosten per megabyte. Ook Vodafone heeft speciale voorzieningen om de reiziger voordelig te laten internetten. Deze diensten zijn verpakt in de zogenaamde Blox, die Vodafone-klanten zelf kunnen in- en uitschakelen. Met de Internet op Reis Dagbundel kunt u voor 2 euro per dag tot 35 megabyte downloaden in de zogenaamde Passport-landen, waarvan de meeste zich in Europa bevinden. Wilt u ook in andere landen zoals de Verenigde Staten gebruikmaken van een soortgelijke dienst, dan komt de Reis Dagbundel Wereld van pas, die 4 megabyte dataverkeer toestaat voor 5 euro per dag. Bij de telecomproviders geldt dat de internetdiensten in het buitenland ook onderdeel kunnen zijn van een mobiel abonnement, maar in de meeste gevallen kunt u ze beter los inschakelen als u er alleen op vakantie gebruik van wilt maken.

Er zijn internetbundels waarmee u tegen een vast bedrag kunt internetten in het buitenland.

0 Reactie(s) op: Smartphone op vakantie

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.