© PXimport

Smartphone-koopgids

Geplaatst: 14 september 2011 - 08:58

Aangepast: 16 november 2022 - 10:25

Joris Peterse

Smartphones gaan als zoete broodjes over de toonbank, iets waar veel fabrikanten een graantje van mee proberen te pikken. Er zijn veel verschillende toestellen verkrijgbaar, met elk hun voors en tegens. Om de keuze wat makkelijker te maken leggen wij de verschillen uit en bespreken we enkele van de beste toestellen, waarmee u in ieder geval een tijdje mee kunt komen.

Awards

De Redactie TIP-awards die wij in onze tests toekennen, zijn normaal gesproken voor producten met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Omdat de meeste smartphones in combinatie met een abonnement worden aangeboden hebben wij de prijs niet zwaar gewogen in het oordeel. De twee toestellen die als Redactie TIP gekozen zijn, zijn smartphones die op een positieve manier opvallen. Per telefoon staat overigens een straatprijs vermeld: de gemiddelde losse verkoopprijs uit diverse aanbieders.

De meeste mobiele telefoons die nu worden verkocht zijn smartphones. Deze mobieltjes zijn de afgelopen jaren geëvolueerd tot kleine zakcomputers. Vrijwel alle smartphones zijn constant verbonden met internet, zodat u altijd kunt chatten, mailen, sociale netwerken bijhouden, nieuws lezen enzovoort. Ook zijn de meeste toestellen uitgerust met gps (voor navigatie- of locatiediensten), wifi- en bluetoothverbinding, en een aanraakscherm. De eerste toestellen met een NFC-chip verschijnen nu ook, deze chip zorgt ervoor dat u met uw telefoon betalingen kunt doen op een manier die vergelijkbaar is met de OV-chipkaart. Een bijkomend nadeel van al die mogelijkheden én een groot verlicht (aanraak)­scherm, is dat de batterij van de meeste smartphones niet langer dan een dag meegaat, BlackBerry's uitgezonderd.

Welk besturingssysteem?

Omdat smartphones zo veel mogelijkheden hebben, is het belangrijkste onderdeel het besturingssysteem. Niet alleen om de functies en mogelijkheden zo efficiënt mogelijk uit de verf te laten komen, ook om het toestel net even dat persoonlijke tintje mee te geven. Wanneer u overweegt om een smartphone aan te schaffen, kiest u het beste eerst het besturingssysteem uit. Er zijn veel besturingssystemen voor smartphones, maar omdat veel ervan een vrij marginaal marktaandeel hebben, laten wij de grootste vijf aan bod komen: Android (Google), iOS (Apple), BlackBerry OS, Symbian (Nokia) en Windows Phone 7. De keuze van het besturingssysteem hangt natuurlijk geheel af van wat u wilt uitspoken met uw smartphone. Houdt u het 't liefst bij bellen en sms'en, dan is een Nokia van een paar tientjes nog altijd de beste oplossing. Ieder besturingssysteem heeft zijn eigen specifieke sterke punten.

Applicatiemarkten, -winkels en -werelden

Iedere smartphone komt met basale functionaliteiten ingebakken, zoals bel- en sms-mogelijkheden, browser, camera, mediaspeler, et cetera. Om de functionaliteit van het toestel uit te breiden installeert u applicaties (apps), vergelijkbaar met het installeren van software op uw pc. Deze apps haalt u uit een applicatiewinkel. Ieder platform heeft een eigen variant, waarbij verschillen onderling groot zijn. Iedere ontwikkelaar probeert een goede applicatiewinkel te maken, het zijn namelijk de apps die het toestel maken of breken. Het is de bedoeling dat de applicatiewinkels goed gevuld zijn met zo veel mogelijk hoogwaardige applicaties. Ook voor ontwikkelaars zijn apps interessant, want ook zij verdienen aan applicaties, hoewel ze een deel moeten afdragen aan de uitbater van de applicatiewinkel. Er schuilt wel een gevaar voor gebruikers: applicaties vragen bij de installatie om permissie tot bepaalde 'delen' van de telefoon, zoals bijvoorbeeld het inzien van contacten, het opvragen van locatiegegevens middels gps of zelfs permissie om te bellen of een sms te versturen. Wanneer u een applicatie installeert waarmee u foto's met grappig filter kunt maken, is het logisch dat de app toegang nodig heeft tot de camerafunctie. Helaas worden deze permissies ook vaak 'misbruikt' door app-ontwikkelaars. Vooral bij gratis applicaties worden er meer permissies gevraagd dan nodig, bijvoorbeeld wanneer een spelletje uw contactpersonen, locatie en sms-berichten wil uitlezen. Deze gegevens kunnen door de applicatiemakers gebruikt worden om geld te verdienen. Er zijn zelfs een paar malafide ­Android-applicaties gesignaleerd, die op het oog onschuldig lijken, maar met de toegekende rechten voor bellen en sms'en in het geniep uw telefoonrekening verhogen. Let bij de installatie van apps dus goed op of de rechten die u toekent wel helemaal koosjer zijn.

Android

Android is het besturingssysteem dat ontwikkeld is door (voornamelijk) Google. Het besturingssysteem is opensource, gebaseerd op de Linux-kernel. Ondertussen is de recentste versie op moment van schrijven 2.3 (Gingerbread). Het feit dat het een open besturingssysteem is, heeft als gevolg dat veel fabrikanten het gebruiken op hun smartphones. Ze hoeven immers alleen maar de hardware ontwikkelen. Het open platform biedt voor fabrikanten ook de mogelijkheid om te sleutelen aan het besturingssysteem, waardoor een behoorlijke wildgroei van apparaten met Android is ontstaan. Google heeft onlangs met telefoonfabrikanten afgesproken dat iedere Android-telefoon minstens achttien maanden lang van updates wordt voorzien. Google knutselt namelijk ijverig door aan het besturingssysteem, en hoopt binnenkort met versie 2.4 (Ice Cream) te komen. Let er bij de aanschaf van een Android-telefoon op welke versie van het besturingssysteem draait. Bij versie 2.2 of lager moet u nagaan of het toestel nog geüpdatet zal worden naar de nieuwste versie. Is dat niet het geval, ga er dan van uit dat het toestel al verouderd is bij aanschaf. Het besturingssysteem Android geeft de gebruiker vijf verschillende bureaubladen, die ingericht kunnen worden met bijvoorbeeld snelkoppelingen naar apps of widgets. Widgets zijn een beetje vergelijkbaar met de widgets die ook bestaan in Windows. Het is een bijzonder handige functie van Android, het biedt handige overzichten en functionaliteiten, direct vanuit één van uw bureau­bladen. Er is tevens een applicatieoverzicht op uw scherm te toveren, van waaruit u iedere geïnstalleerde applicatie kunt starten.

Android-skins

Omdat Android opensource is, kunnen telefoonfabrikanten aan Android sleutelen. Nodig is het niet echt, het besturingssysteem is compleet genoeg. Toch sleutelen fabrikanten eraan. Soms subtiel, soms gaat het hele besturingssysteem op de schop. HTC is een van de fabrikanten met een eigen 'skin': de Sense-interface. Vooral herkenbaar aan de grote digitale klok en het weersoverzicht. Het voegt veel mogelijkheden toe, nuttig (zoals de telefoon omkeren wanneer deze overgaat om het geluid te dempen), maar soms ook niet (zoals Amazon MP3). Ook Samsung heeft de interface onder handen genomen, met een skin genaamd TouchWiz. Samsung laat naar ons idee zien hoe het niet moet: het applicatieoverzicht is rommelig ingedeeld, de snelkoppelingen zijn felgekleurde lelijke blokken en bovendien móet het synchronisatie- en updateproces met Kies!-software. Helaas werkt Kies! omslachtig en zit het vol met bugs. Kortom, het voegt niets toe. Sony Ericsson, Acer en LG pakken het subtieler aan. Zij laten de Android-interface goeddeels zoals hij is en voegen slechts kleine wijzigingen toe. Android is als besturingssysteem voor telefoons compleet genoeg, op Google-telefoons zoals de Google Nexus S treft u een onbewerkte versie van Android aan, geheel naar eigen smaak in te richten en in te vullen.

© PXimport

Hetzelfde beturingssysteem, verschillende skins.

Apps

Applicaties zijn te downloaden vanuit de Market: Googles applicatiewinkel. Hiervoor moet u wel uw Google-account aan uw smartphone koppelen. Dat kunt u doen bij het welkomsvenster, wanneer u de telefoon voor het eerst in gebruik neemt. Of u kunt het later nog doen door naar Instellingen te gaan, te kiezen voor Accounts en synchronisatie en vervolgens onder in uw venster op Account toevoegen te drukken. Een wizard laat u vervolgens uw account maken of de gegevens van uw bestaande account invoeren. De Market bevat behoorlijk wat applicaties, zo'n 200.000. Alleen de App Store van Apple overtreft dit aantal. Een verschil tussen de twee applicatiewinkels is dat het merendeel van de Android-applicaties gratis verkrijgbaar is, bij Apples App Store moet juist voor een groot deel van de apps de portemonnee getrokken worden (naar onderzoek van Distimo).

De Market kan ook vanuit uw browser op de pc doorgebladerd worden op Market Android. Handigheidje is, wanneer u bent ingelogd op de Market-website, u applicaties vanaf uw computer kunt laten downloaden en installeren op uw Android-toestel.

Waarom wel of geen Android?

Android-telefoons zijn in feite zakcomputers, waar veel aan te veranderen valt. Zoals gezegd vallen de bureaubladen geheel naar eigen smaak in te richten. Maar u kunt ook kiezen uit allerlei (interactieve) achtergronden en er eventueel meer uit de Market plukken. Omdat er veel in te stellen en te wijzigen valt, is er wel een leercurve. Vooral gebruikers die de overstap van een iPhone naar Android maken, is gewenning nodig. Een nadeel is dat er veel fragmentatie in de toestellen zit, iedere fabrikant heeft eigen wijzigingen aangebracht, waardoor elk toestel net even anders in gebruik is. Bovendien zijn sommige toestellen voorzien van apps die niet te verwijderen zijn, die waarschijnlijk meer de portemonnee van de fabrikant spekken­, dan dat ze iets toevoegen voor de gebruiker. Voorbeelden hiervan zijn DigiLezen van Bol.com (Samsung-toestellen) en de Amazon MP3-winkel (HTC-toestellen). Samsung duwt er zelfs een alternatieve applicatiewinkel (Samsung Apps) door, met slechts een handjevol nuttige apps. Dit vinden wij hoogst irritant, maar het lijkt een onoverkoombare keerzijde van een open besturingssysteem.

Samsung ­Galaxy S II

De Samsung Galaxy S was niet geheel onterecht een zeer populaire Android-smartphone. De Galaxy S II zet dit succes voort. Opvallend is dat het scherm groter en vooral helderder is. Verder is het toestel dunner en bijzonder snel in gebruik. Ook de camera en ruime opslagcapaciteit zijn zeker om over naar huis te schrijven. Minpuntjes zijn er helaas ook, zoals de in het kader 'Android-skins' besproken TouchWiz-interface en het updateproces, waarvoor de aparte software Kies! of een Samsung-account nodig is. Ondanks dat is de Galaxy S II de beste smartphone van het moment, vooral dankzij de geweldige hardware: klaar voor de toekomst.

© PXimport

Samsung ­Galaxy S II

Straatprijs Ca. € 545,-

Formaat 125 x 66 x 8 mm

Gewicht 116 gram

Processor 1,2 GHz (dualcore)

Geheugen 1 GB

Opslag 16 GB (uitbreid­baar met microSD-kaart)

Scherm 4,27 inch, 480 x 800

Camera 8 megapixel

Accu 1650 mAh

Besturingssysteem Android 2.3

Overig Bluetooth 3.0, wifi, gps

Oordeel 9/10

Pluspunten

Goede hardware

Veel opslaggeheugen

Uitstekende camera

Helder beeldscherm

Minpunten

TouchWiz-interface

Updaten via Kies! of met Samsung-account

Sony Ericsson Xperia Play R800i

Een Android-telefoon en tevens spelcomputer? Sony Ericsson blaast dit concept leven in met de Xperia Play. Het toestel is uit te klappen zodat gameknoppen verschijnen. Er is een extra applicatiewinkel speciaal voor games, helaas is het spelaanbod nog erg matig. Bovendien liepen wij bij de trial van het spel Worms tegen een regiorestrictie aan. Kortom, een concept met potentie, alleen de uitwerking is zeker voor verbetering vatbaar.

© PXimport

Sony Ericsson Xperia Play R800i

Straatprijs Ca. € 514,-

Formaat 119 x 62 x 16 mm

Gewicht 175 gram

Processor 1 GHz

Geheugen 512 MB

Opslag 512 MB (uitbreid­baar met microSD-kaart)

Scherm 4 inch, 480 x 854

Camera 5 megapixel

Accu 1500 mAh

Besturingssysteem Android 2.3

Overig Bluetooth 2.1, wifi, gps

Oordeel 6/10

Pluspunten

Telefoon en spelcomputer in één

Minpunten

Dik en log toestel

Matige hardware

Spelaanbod (nog) beperkt

LG Optimus 2x Speed

Qua hardware is de LG Optimus 2x Speed ietsje minder dan de HTC Sensation of de Samsung Galaxy S II. Niet gek ook, het toestel verscheen wat eerder. Ondanks dat is het een prettig en stevig toestel dat zich vlot laat aansturen dankzij een dualcore-processor. Er had wel een wat helderder scherm en iets meer geheugen in gemogen om mee te komen met de twee andere toptoestellen van Android. Voordeel van dit toestel is de HDMI-aansluiting, waarmee u het toestel op tv of beeldscherm aansluit. Ook erg prettig is dat LG Android goeddeels intact heeft gelaten. Zo heeft u zelf de ruimte uw eigen toestel in te richten.

© PXimport

LG Optimus 2x Speed

Straatprijs Ca. € 476,-

Formaat 124 x 63 x 11 mm

Gewicht 139 gram

Processor 1 GHz (dualcore)

Geheugen 512 MB

Opslag 8 GB (uitbreid­baar met microSD-kaart)

Scherm 4 inch, 480 x 800

Camera 8 megapixel

Accu 1500 mAh

Besturingssysteem Android 2.3

Overig Bluetooth 2.1, wifi, gps

Oordeel 7/10

Pluspunten

Snelle processor

Weinig gesleuteld aan interface

Prijs-kwaliteitverhouding

Minpunten

Wat weinig geheugen

Ietwat dof scherm

HTC ­Sensation

We riepen de Samsung Galaxy S II uit tot beste smartphone van het moment. Maar het was een lastige keuze, want ook de HTC Sensation is een goed toestel. Qua snelheid en camera is het een fractie minder dan de Galaxy S II. HTC Sense en de stevige behuizing springen er weer uit voor de HTC. Ook het scherm is een tikje groter - terwijl de Galaxy S II een helderder beeld heeft. HTC is de telefoon die het compleetst wordt afgeleverd en krijgt daarom ons keurmerk Redactie TIP.

© PXimport

HTC ­Sensation

Straatprijs Ca. € 551,-

Formaat 126 x 65 x 11 mm

Gewicht 148 gram

Processor 1,2 GHz (dualcore)

Geheugen 768 MB

Opslag 1 GB (uitbreid­baar met microSD-kaart)

Scherm 4,3 inch, 540 x 960

Camera 8 megapixel

Accu 1520 mAh

Besturingssysteem Android 2.3

Overig Bluetooth 3.0, wifi, gps

Oordeel 9/10

Pluspunten

Goede hardware

HTC Sense

Minpunten

Veel apps met Sense mee geïnstalleerd

Weinig opslaggeheugen

Symbian

Het besturingssysteem Symbian werd ontwikkeld door (onder andere) Nokia, Sony Ericsson, Samsung en Motorola. Het samenwerkingsverband zakte echter langzaam ineen, en nu sleutelt alleen Nokia nog aan het besturingssysteem. Het is dan ook niet verwonderlijk dat alleen Nokia-telefoons nog Symbian draaien. Nokia trekt zelf de stekker vooralsnog niet uit het besturingssysteem, maar komt wel dit najaar met telefoons op de markt met Windows Phone 7. Wellicht zegt dat genoeg.

Is het dan zo droevig gesteld met Symbian? Helaas wel. Het besturingssysteem kan de concurrentie niet bijbenen. Het oogt rommelig, om iets voor elkaar te krijgen is altijd net een stapje meer nodig en het is niet intuïtief. Het aanbod in de Ovi Store (applicatiewinkel) is redelijk, en Ovi Maps, waarmee u ook kunt navigeren, werkt prettig. Helaas is het niet genoeg.

Nokia E 7

De E7 is een smartphone met uitklapbaar toetsenbord, wanneer dichtgeklapt lijkt het toestel als twee druppels water op de N8. Wanneer u de telefoon voor het eerst in handen krijgt valt meteen op dat het om een degelijk en stevig toestel gaat. Het besturingssysteem Symbian is het grootste minpunt van het toestel. Het gevoel blijft hangen dat de smartphone eigenlijk meer in zijn mars heeft. Op onze website treft u een uitgebreide test van de Nokia E7.

© PXimport

Nokia E 7

Straatprijs Ca. € 508,-

Formaat 123,7 x 62 x 13,6 mm

Gewicht 175 gram

Processor 680 MHz

Geheugen 256 MB werkgeheugen, 1 GB ROM

Opslag 16 GB

Scherm 4 inch, 640 x 360

Camera 8 megapixel

Besturingssysteem Symbian^3

Accu 1200 mAh

Overig Bluetooth 3.0, wifi, gps

Oordeel 5/10

Pluspunten

Bouwkwaliteit

HDMI-uitgang

Usb-ingang

Ovi Kaarten

Minpunten

Symbian^3

Camera minder goed dan specificaties doen hopen

Geen kaartslot

Windows Phone 7

In de begindagen van de pda en smartphone was Windows Mobile een veelgebruikt besturingssysteem. Toch werd het platform hard opzij gezet door de opkomst van de iPhone, Android en BlackBerry. Microsofts antwoord kwam pas laat, in oktober 2010 werd Windows Phone 7 gelanceerd. In Nederland verschenen al enkele toestellen op de markt, terwijl het platform nog niet eens echt klaar is voor ons. Het is niet mogelijk om de Nederlandse taal in te stellen, de ingebouwde xBox-Live integratie blijft vooralsnog uit, en - kwalijker - een Nederlandse versie van de applicatiewinkel bestaat niet. U moet u aanmelden voor de Marketplace van de VS waarin enkele Nederlandse apps verstopt zitten. Eigenlijk is Windows Phone 7 dus nog niet klaar voor de Nederlandse markt. In oktober 2011 verschijnt een grote update die deze rimpels gladstrijkt, genaamd Mango. Het besturingssysteem krijgt hiermee ook multitasking en meer handige functies, zoals 'Live Tiles': blokken op het beginscherm met actuele informatie, vergelijkbaar met widgets. Maar het neemt niet het gevoel weg dat Microsoft te laat en te traag reageert op Google en Apple. Hopelijk zal de samenwerking met Nokia het besturingssysteem de boost geven die het nodig heeft. Hiervoor moet de Marketplace wel snel gaan groeien, want deze loopt zwaar achter op de concurrentie. Voorlopig moet u het doen met de voorgeïnstalleerde apps, waaronder Office, dat prettige toegevoegde waarde biedt. Gek genoeg ontbreekt Windows Live Messenger wel in zowel het systeem als in de Marketplace. Hebt u interesse in een Windows Phone 7-toestel, dan adviseren wij om te wachten tot het najaar.

Tiles

De nadelen maken niet gelijk dat Microsoft slecht werk heeft afgeleverd. Zeker niet. Het besturings­systeem heeft een eigenzinnige manier van aansturing: laagdrempelig en vlotjes. Het beginscherm is opgebouwd uit blokken, zogenoemde 'Tiles'. Hiermee hebt u direct toegang tot uw favoriete functies en applicaties. Handig dat deze Tiles direct overzicht geven van nieuwe gebeurtenissen, zoals een ontvangen bericht. De Tiles op de beginpagina kunt u overigens geheel zelf indelen. Door het beginscherm naar links te slepen krijgt u een overzicht van alle instellingen en apps. Het besturingssysteem oogt fris en speels dankzij de grote rechthoekige blokken, overgangs­effectjes en frisse kleuren die overal terugkomen.

HTC 7 Trophy

Eén van de eerste HTC-toestellen in Nederland met Windows Phone 7 was HTC's 7 Trophy. Het toestel is één van de mooiste in zijn soort: elegant vormgeven, zwart met subtiele zilveren randen en het scherm geeft de felle kleuren van Windows Phone 7 prima weer. Onder de behuizing is alles met 576 MB geheugen en een 1GHz-processor redelijk te noemen. Het opslaggeheugen van 8 GB is echter karig. Vooral omdat dit niet uit te breiden valt met een geheugenkaart. Op onze website treft u een uitgebreide test.

© PXimport

HTC 7 Trophy

Straatprijs Ca. € 425,-

Formaat 118,5 x 61,5 x 11,96 mm

Gewicht 140 gram

Processor 1 GHz

Geheugen 576 MB

Opslag 8 GB

Scherm 3,8 inch, 480 x 800 pixels

Camera 5 megapixel

Accu 1300 mAh

Besturingssysteem Windows Phone 7

Overig Bluetooth 2.1, wifi, gps

Oordeel 6/10

Pluspunten

Elegant vormgegeven

Soepele aansturing

Helder beeldscherm

Minpunten

Nog geen Nederlandse ondersteuning

Weinig opslaggeheugen

Opslaggeheugen niet uitbreidbaar

Samsung Omnia 7

De Omnia 7 van Samsung is minder oogstrelend dan de plastic HTC 7 Trophy, maar dankzij de metalen behuizing wel een stuk robuuster. De telefoon kan wel tegen een stootje en de afsluitbare micro-usb-aansluiting zorgt dat het toestel ook nog tegen een spatje kan. De overige specs tonen verder veel gelijkenis met de HTC-variant. Het toestel is in twee varianten verkrijgbaar: met 8 GB of met 16 GB opslaggeheugen. Helaas beschikt ook deze smartphone niet over een slot voor een geheugenkaart.

© PXimport

Samsung Omnia 7

Straatprijs Ca. € 474,-

Formaat 122 x 64 x 10 mm

Gewicht 138 gram

Processor 1 GHz

Geheugen Onbekend

Opslag 8 GB of 16GB

Scherm 4 inch, 480 x 800 pixels

Camera 5 megapixel

Accu 1500 mAh

Besturingssysteem Windows Phone 7

Overig Bluetooth 2.1, wifi, gps

Oordeel 6/10

Pluspunten

Robuust

Soepele aansturing

Helder beeldscherm

Minpunten

Nog geen Nederlandse ondersteuning

Opslaggeheugen niet uitbreidbaar

Wat logge vormgeving

BlackBerry OS

De BlackBerry Bold 9700 is het best verkochte toestel van 2010. De BlackBerry bleek zakelijk gezien een schot in de roos. Systeembeheerders kunnen de toestellen van werknemers uitstekend beheren, en gebruikers kunnen - vooral dankzij de aanwezigheid van een fysiek toetsenbord - makkelijk communiceren via e-mail en onderling via Ping. Ook de batterij gaat dagen mee, een verademing in vergelijking met vele andere smartphones. De communicatiemogelijkheden maken van de BlackBerry ook een succesverhaal onder jongeren, die massaal BlackBerry-toestellen kopen zodat ze (gratis) onderling kunnen Pingen. Tegenwoordig val je op middelbare scholen op als je géén BlackBerry hebt.

Moeilijke tijden

Geen wolkje aan de lucht voor RIM (de ontwikkelaar van BlackBerry), toch? Niet helemaal waar, er gaa lastige tijden aanbreken voor de ontwikkelaar. Het populaire Ping is inmiddels achterhaald door chatapplicaties (zoals Whatsapp) die cross-platform en populairder zijn. Het besturingssysteem zelf is wel aan een drastische vernieuwing toe. Het is allemaal wat beperkt: de functies, de mogelijkheden, de intuïtiviteit, het applicatieaanbod van de App World (de applicatiewinkel van BlackBerry). Wilt u niet e-mailen of Pingen, dan bent u gauw klaar. Ook het relatief kleine scherm op de populaire modellen draagt hieraan bij, op veel populaire toestellen is dit ook geen aanraakscherm. Dit maakt de aansturing een stuk beperkter dan bij andere smartphonemodellen. Bovendien zijn de mogelijkheden een stuk geringer op toestellen zonder touchscreen. De navigatie door webpagina's en apps gebeurt dan ook vrij houterig, door een muiscursor te sturen met de zwarte, vierkante touchpad onder het scherm.

BlackBerry-abonnement

Een ander nadeel dat het vermelden waard is, is dat BlackBerry-telefoons toegang nodig hebben tot het BlackBerry-netwerk voor internettoegang. Hebt u dus al een 3G-abonnement (dus geen BlackBerry-netwerk-abonnement) en schaft u een nieuw BlackBerry-toestel aan, dan kunt u hiermee niet online. Maar ook andersom. Kortom, als u gebruik wilt maken van andere mogelijkheden dan communicatie, dan bent u met een ander type smartphone vaak beter af. Ondanks dat zijn er ook gegronde redenen om wél voor een BlackBerry te kiezen. Zoals de bouwkwaliteit, batterijduur en het heldere (niet-aanraakbare) scherm van de Bold-modellen.

BlackBerry Bold 9700/9900

Toestellen uit de Bold-serie hebben een klein scherm en een toetsenbord. Het scherm is erg helder en geeft kleuren goed weer. Deze zomer zag de nieuwste versie van de BlackBerry Bold het levenslicht, de 9900. Zelfde uiterlijk, maar met aanraakscherm, NFC-chip, een snelle 1,2 GHz processor en een nieuwe versie van het besturingssysteem. Het is dus verstandiger voor de nieuwere te gaan 9900, in plaats van een 9700 aan te schaffen. Hopelijk weet RIM het besturingssysteem genoeg aan te passen om mee te komen. Toch blijft naar onze mening het formaat van het scherm te klein om leuke apps of het afspelen van video écht goed tot zijn recht te laten komen.

© PXimport

BlackBerry Bold 9700

Straatprijs Ca. € 545,-

Formaat 109 x 60 x 14 mm

Gewicht 122 gram

Processor 624 MHz

Geheugen 256 MB

Opslag 256 MB (uitbreid­baar met microSD-kaart)

Scherm 2,44 inch, 480 x 360

Camera 3,2 megapixel

Accu 1230 mAh

Besturingssysteem BlackBerry OS 7

Overig Bluetooth 2.1, wifi, gps

Oordeel 5/10

Pluspunten

Fysiek toetsenbord

Mooie vormgeving

Prima batterijduur

Minpunten

Mogelijkheden BlackBerry OS wat beperkt

Karig applicatieaanbod

Klein scherm

Verouderd

BlackBerry Torch 9800

Onze favoriete BlackBerry is de Torch 9800. De smartphone beschikt namelijk niet alleen over een helder aanraakscherm, ook is een toetsenbord uit te klappen. Zo is het in feite een hybride model tussen een 'gewone' smartphone en een BlackBerry. Andere pluspunten zijn de stijlvolle behuizing en de prima batterijduur. Nadelig punt is het toch wat beperkte besturingssysteem. Op onze website treft u een uitgebreide test van de Torch 9800.

© PXimport

BlackBerry Torch 9800

Straatprijs Ca. € 525,-

Formaat 111 x 62 x 14 mm

Gewicht 161 gram

Processor 624 MHz

Geheugen 512 MB RAM

Opslag 4 GB (uitbreid­baar met microSD-kaart)

Scherm 3,2 inch, 480 x 360 pixels

Camera 5 megapixel

Accu 1300 mAh

Besturingssysteem BlackBerry OS 6

Overig Bluetooth 2.1, wifi, gps

Oordeel 6/10

Pluspunten

Fysiek toetsenbord

Mooie vormgeving

Prima batterijduur

Minpunten

Mogelijkheden BlackBerry OS wat beperkt

Karig applicatieaanbod

iOS

iOS is het besturingssysteem dat op Apple-apparaten zoals iPods, iPads en iPhones te vinden is. Op het moment van schrijven is het besturingssysteem aangekomen bij versie 4.3.3. Het grote voordeel van het besturingssysteem is dat werkelijk iedereen ermee overweg kan, van peuters tot bejaarden. De interface is simpel opgezet, het hoofdscherm laat de apps en andere systeemonderdelen, zoals de App Store, camera en instellingen, zien als vierkante blokken. Door het hoofdscherm naar links te slepen bladert u door de geïnstalleerde apps. Door het scherm naar rechts te slepen komt u in de zoekfunctie. Onder in het beeld is ruimte gemaakt voor de vier belangrijkste onderdelen en applicaties, naar eigen wens in te delen. De volgorde van alle onderdelen en apps is trouwens zelf in te delen. Dat doet u door een pictogram vast te houden tot dit begint te bewegen, vervolgens kunt u het slepen naar de gewenste plek. Onder het scherm zit een fysieke knop, wanneer u deze indrukt komt u direct in het hoofdscherm terug. Wanneer u al in het hoofdscherm bent, leidt de knop naar het zoekvenster. Twee keer kort achter elkaar drukken geeft de draaiende applicaties weer, waar u met één druk op het pictogram weer in terugkomt. Bij het ingedrukt houden van het pictogram verschijnt er een min-teken waarmee u de applicatie kunt afsluiten. De algemene aansturing valt dus in één alinea te verduidelijken. Ook de navigatie binnen elementen en apps is eenvoudig. Een schakelknopje zet functies aan of uit, een knop linksboven brengt u altijd een stapje terug, et cetera. Een kind kan de was doen. Deze eenvoudige opzet heeft ook zijn keerzijde, de enige personalisatie die mogelijk is, is de scherm­achtergrond en de volgorde van de apps. Leuke widgets, zoals een fotolijstje of feeds van nieuwsberichten of sociale netwerksites, ontbreken. Voordat u uw iPhone in gebruik kunt nemen dient u eerst uw toestel te activeren middels een koppeling met iTunes. U bent verplicht deze software te gebruiken, ook om uw toestel te updaten of bestanden over te zetten. Nadeel hiervan is dat u beperkt wordt tot apps, muziek-, video- en fotobestanden. Even een pdf overzetten om onderweg te lezen? Vergeet het maar.

App Store

Een groot voordeel van iOS is de App Store. Deze applicatiewinkel is onovertroffen, in zowel de kwaliteit als de kwantiteit van de apps. Apple bewaakt de kwaliteit van de apps streng en is niet bang om apps te weigeren of achteraf te verwijderen. Voor veel apps moet u de portemonnee trekken.

iOS 5

Begin juni kondigde Steve Jobs de nieuwste versie van besturingssysteem iOS aan. In de vijfde versie is het eindelijk niet meer nodig om te synchroniseren met een pc. Tevens zijn het berichtensysteem en Safari flink onder handen genomen, is Twitter geïntegreerd opgenomen en is iMessage (waarmee iPhone-gebruikers onderling gratis berichten sturen) geïntroduceerd. Op de Apple-website is hier meer over te lezen.

iPhone 4

De iPhone 4 van Apple is, niet geheel onterecht, één van de meest begeerde smartphones van dit moment. Het toestel is in juni 2010 uitgekomen, waarna het lang duurde voordat de concurrentie het toestel eindelijk kon bijbenen. Vooral de nauwkeurigheid en helderheid van het aanraakscherm bleven lang ongeëvenaard. Inmiddels zijn er wel wat punten waar de concurrentie op voorloopt. Zo zijn de processorsnelheid, het aantal MB's werkgeheugen en de batterijcapaciteit een jaar na het uitkomen, zeker voor verbetering vatbaar. Natuurlijk werkt Apple achter de schermen aan de opvolger. Het besturingssysteem zal in ieder geval dit najaar van een grote update voorzien worden. Op onze website treft u een uitgebreide test.

© PXimport

iPhone 4

Straatprijs € 599,- (16 GB), € 699,- (32 GB)

Formaat 115 x 59 x 9 mm

Gewicht 137 gram

Processor 800 MHz

Geheugen 512 MB

Opslag 16 GB of 32 GB

Scherm 3,5 inch, 640 x 960 pixels

Camera 5 megapixel

Accu 1419 mAh

Besturingssysteem iOS 4.3

Overig Bluetooth 2.1, wifi, gps, kompas

Oordeel 8/10

Pluspunten

Scherp beeld

Werkt soepel

Minpunten

Geen ruimte voor geheugenkaarten

Toestel raakt wat verouderd

Conclusie

Overweegt u een smartphone aan te schaffen, en wilt u veel profijt hebben van het aanraakscherm en gebruikmaken van apps? Dan kunt u volgens ons het beste kiezen tussen een Android-telefoon of een iPhone. Android-telefoons hebben een wat 'nerderig' imago, omdat er veel in te stellen, frutselen en te optimaliseren valt. Hebt u liever een telefoon die makkelijker in gebruik is en waar altijd alles op werkt, dan kiest u beter voor een iPhone. Qua app-aanbod scoren beide platformen goed. iOS loopt voor, ook kwalitatief. Android heeft echter widgets en een groter aanbod van gratis apps. BlackBerry is een prima keuze als u veel mailt, sms't en chat. De mogelijkheden en apps van het besturingssysteem zijn echter wat beperkter, waardoor BlackBerry's in gebruik wat saaier zijn dan iPhones of Androids. Hebt u interesse in een Windows Phone 7-smartphone, wacht dan nog even af tot er nieuwe modellen dit najaar verschijnen. Tegen die tijd hebben Nederlandse gebruikers écht wat aan het besturingssysteem. Symbian, ten slotte, is waarschijnlijk een aflopend verhaal, hoewel we wel benieuwd zijn naar Symbian Anna.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten