Smartphone-koopgids

Door: Joris Peterse | 14 september 2011 12:58

iPad

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5
 6. pagina 6
 7. pagina 7
 8. pagina 8
 9. pagina 9
 10. pagina 10
 11. pagina 11
 12. pagina 12
 13. pagina 13
 14. pagina 14

Smartphones gaan als zoete broodjes over de toonbank, iets waar veel fabrikanten een graantje van mee proberen te pikken. Er zijn veel verschillende toestellen verkrijgbaar, met elk hun voors en tegens. Om de keuze wat makkelijker te maken leggen wij de verschillen uit en bespreken we enkele van de beste toestellen, waarmee u in ieder geval een tijdje mee kunt komen.

Awards

De Redactie TIP-awards die wij in onze tests toekennen, zijn normaal gesproken voor producten met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Omdat de meeste smartphones in combinatie met een abonnement worden aangeboden hebben wij de prijs niet zwaar gewogen in het oordeel. De twee toestellen die als Redactie TIP gekozen zijn, zijn smartphones die op een positieve manier opvallen. Per telefoon staat overigens een straatprijs vermeld: de gemiddelde losse verkoopprijs uit diverse aanbieders.

De meeste mobiele telefoons die nu worden verkocht zijn smartphones. Deze mobieltjes zijn de afgelopen jaren geëvolueerd tot kleine zakcomputers. Vrijwel alle smartphones zijn constant verbonden met internet, zodat u altijd kunt chatten, mailen, sociale netwerken bijhouden, nieuws lezen enzovoort. Ook zijn de meeste toestellen uitgerust met gps (voor navigatie- of locatiediensten), wifi- en bluetoothverbinding, en een aanraakscherm. De eerste toestellen met een NFC-chip verschijnen nu ook, deze chip zorgt ervoor dat u met uw telefoon betalingen kunt doen op een manier die vergelijkbaar is met de OV-chipkaart. Een bijkomend nadeel van al die mogelijkheden én een groot verlicht (aanraak)­scherm, is dat de batterij van de meeste smartphones niet langer dan een dag meegaat, BlackBerry's uitgezonderd.

Welk besturingssysteem?

Omdat smartphones zo veel mogelijkheden hebben, is het belangrijkste onderdeel het besturingssysteem. Niet alleen om de functies en mogelijkheden zo efficiënt mogelijk uit de verf te laten komen, ook om het toestel net even dat persoonlijke tintje mee te geven. Wanneer u overweegt om een smartphone aan te schaffen, kiest u het beste eerst het besturingssysteem uit. Er zijn veel besturingssystemen voor smartphones, maar omdat veel ervan een vrij marginaal marktaandeel hebben, laten wij de grootste vijf aan bod komen: Android (Google), iOS (Apple), BlackBerry OS, Symbian (Nokia) en Windows Phone 7. De keuze van het besturingssysteem hangt natuurlijk geheel af van wat u wilt uitspoken met uw smartphone. Houdt u het 't liefst bij bellen en sms'en, dan is een Nokia van een paar tientjes nog altijd de beste oplossing. Ieder besturingssysteem heeft zijn eigen specifieke sterke punten.

Applicatiemarkten, -winkels en -werelden

Iedere smartphone komt met basale functionaliteiten ingebakken, zoals bel- en sms-mogelijkheden, browser, camera, mediaspeler, et cetera. Om de functionaliteit van het toestel uit te breiden installeert u applicaties (apps), vergelijkbaar met het installeren van software op uw pc. Deze apps haalt u uit een applicatiewinkel. Ieder platform heeft een eigen variant, waarbij verschillen onderling groot zijn. Iedere ontwikkelaar probeert een goede applicatiewinkel te maken, het zijn namelijk de apps die het toestel maken of breken. Het is de bedoeling dat de applicatiewinkels goed gevuld zijn met zo veel mogelijk hoogwaardige applicaties. Ook voor ontwikkelaars zijn apps interessant, want ook zij verdienen aan applicaties, hoewel ze een deel moeten afdragen aan de uitbater van de applicatiewinkel. Er schuilt wel een gevaar voor gebruikers: applicaties vragen bij de installatie om permissie tot bepaalde 'delen' van de telefoon, zoals bijvoorbeeld het inzien van contacten, het opvragen van locatiegegevens middels gps of zelfs permissie om te bellen of een sms te versturen. Wanneer u een applicatie installeert waarmee u foto's met grappig filter kunt maken, is het logisch dat de app toegang nodig heeft tot de camerafunctie. Helaas worden deze permissies ook vaak 'misbruikt' door app-ontwikkelaars. Vooral bij gratis applicaties worden er meer permissies gevraagd dan nodig, bijvoorbeeld wanneer een spelletje uw contactpersonen, locatie en sms-berichten wil uitlezen. Deze gegevens kunnen door de applicatiemakers gebruikt worden om geld te verdienen. Er zijn zelfs een paar malafide ­Android-applicaties gesignaleerd, die op het oog onschuldig lijken, maar met de toegekende rechten voor bellen en sms'en in het geniep uw telefoonrekening verhogen. Let bij de installatie van apps dus goed op of de rechten die u toekent wel helemaal koosjer zijn.

0 Reactie(s) op: Smartphone-koopgids

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.