Smartphone in het buitenland

Door: Dennis Gandasoebrata | 19 september 2011 16:29

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Als u voor werk of vakantie een smartphone, laptop of tablet meeneemt over de grens, is het belangrijk dat u zich optimaal voorbereidt en zorgt dat u niet te veel betaalt.

Over de mogelijkheden en kosten van bellen en internetten in het buitenland bestaat helaas nog veel onduidelijkheid. Wie kent ze niet: de verhalen over torenhoge rekeningen voor bel- en dataverkeer na afloop van een reis naar het buitenland. Feit is dat de situatie het afgelopen anderhalf jaar flink is veranderd, en in de meeste gevallen is verbeterd. Inmiddels hebt u verschillende mogelijkheden tot uw be­schikking om ook in het buitenland voor niet te veel geld gebruik te maken van uw smartphone, laptop en tablet.

1. Wifi-hotspots

Een van de gemakkelijkste manieren om in het buitenland gebruik te maken van internet, is via een draadloze hotspot. Hoewel de wifi-dekking vooral de afgelopen jaren een hoge vlucht heeft genomen, verschilt het aantal beschikbare draadloze toegangspunten nog aanzienlijk per land. Op Wi-Fi Alliance vindt u voor verschillende vakantiebestemmingen een overzicht van wifi-locaties. Dit overzicht is verre van compleet, maar biedt voor veel landen een goed uitgangspunt. U ziet onder meer in welke cafés of openbare ruimten draadloze internettoegang wordt aangeboden.

Zelf kunt u ook de nodige maatregelen nemen om snel een geschikte hotspot te vinden. U kunt een wifi-zoeker op uw telefoon installeren, zodat u snel ziet welke draadloze netwerken in uw omgeving beschikbaar zijn. Jiwire heeft voor iPhone, iPad en Android-telefoons een gratis app beschikbaar. Op het moment van schrijven beschikt de applicatie over een overzicht van wifi-locaties voor 144 landen, met in totaal ruim een half miljoen hotspots. Daarbij wordt aangegeven of de hotspot betaald of gratis is. Handig is bovendien dat de applicatie kan worden gebruikt zonder internetverbinding, de database wordt namelijk lokaal opgeslagen. U vindt Wi-Fi Finder via Apple voor iOS en Android Market voor Android.

Wegwerpwachtwoord

Hebt u Hotmail en bezoekt u een internetcafé of een andere ruimte met openbare computers om e-mail te controleren? U kunt bij Hotmail gebruikmaken van een code voor eenmalig gebruik. Met deze relatief onbekende optie kunt u een eenmalig 'wegwerpwachtwoord' gebruiken om uw inbox te openen. U verkleint hiermee het risico dat uw account wordt gekraakt (bijvoorbeeld doordat een keylogger op de computer is geïnstalleerd). De aanmeldcode wordt u telkens per sms toegestuurd.

Voor gebruik dient u de dienst te activeren (doe dit thuis alvast). Surf naar Live en meld u aan met uw Windows Live ID. Wordt niet direct de accoutinformatie getoond, klik dan rechtsboven op uw naam, en kies Accountservices. Klik in de sectie Wachtwoordherstelgegevens naast Mobiel nummer op Toevoegen en geef uw gegevens op. Log nu uit om te testen of alles werkt. Ga opnieuw naar Live en kies nu voor Aanmelden met een andere Windows Live ID. Kies hierna voor de - merkwaardig vertaalde - optie Een code van één regel aanvragen voor aanmelden. Klik op Vraag er hier een aan. De code wordt toegestuurd per sms. Vervolgens geeft u uw Windows Live ID op en typt u de code voor eenmalig gebruik in het juiste vak. Klik op Aanmelden en u bent ingelogd.

Met Hotmail kunt u gebruikmaken van een code voor eenmalig gebruik.

2. Sms

Het verzenden van sms-berichten in het buitenland kan - afhankelijk van de hoeveelheid - aardig wat geld kosten. Er zijn inmiddels alternatieven beschikbaar, die het ouderwetse sms'en overbodig maken. Vaak maken deze alternatieve diensten voor de verzending van de berichten gebruik van internet, waardoor de kosten ten opzichte van een sms lager uitvallen. Het afgelopen jaar is WhatsApp Messenger enorm in populariteit gestegen. U kunt hiermee gratis een groepschat opzetten en tekstberichten, video's, afbeeldingen en geluidsbestanden verzenden. Het is belangrijk dat u zich realiseert dat de berichtendienst alleen werkt met een internetverbinding, bijvoorbeeld via wifi of 3G. In het buitenland hebt u niet altijd een verbinding, en voor data-overdracht via een 3G-verbinding worden extra kosten gerekend.

WhatsApp is beschikbaar voor iPhone, BlackBerry, Android en Nokia. Op het moment van schrijven valt Windows Phone helaas nog buiten de boot: de kans is aanwezig dat de applicatie wel wordt geïntroduceerd bij 'Mango', de volgende grote update van Windows Phone.

WhatsApp is voor meerdere besturingssystemen beschikbaar. U communiceert via internet met andere WhatsApp-gebruikers.

3. Mobiele hotspot

Wilt u met meerdere computers gebruikmaken van internet, dan kunt u een compact draadloos netwerk creëren. Er zijn al een hoop smartphones in te stellen als draadloos toegangspunt. Andere apparaten met wifi-mogelijkheden, zoals uw laptop, kunnen vervolgens verbinding maken met uw hotspot. Deze functie op uw smartphone heet tethering. Er zijn wel een paar puntjes waar u rekening mee dient te houden. Het is het afhankelijk van uw telefoon en besturingssysteem of u tethering kunt gebruiken. Bij iPhones is het bijvoorbeeld afhankelijk van de internetprovider. Ga dit na voordat u op reis gaat, om nare verrassingen te voorkomen. Nog een punt om rekening mee te houden is dat ook het internet behoorlijk traag kan zijn, vooral wanneer u uw 3G-verbinding deelt met meerdere apparaten.

Heeft uw smartphone geen mogelijkheid tot tethering, dan kunt u een apparaat als de MiFi overwegen. Dit apparaatje van Nederlandse bodem doet in feite hetzelfde als uw smartphone met tethering. U plaatst een simkaart in het apparaat en hebt vervolgens een eigen netwerk tot uw beschikking. Hierop kunt u met meerdere computers inloggen. Bij stap 6, 'Lokale simkaart', leest u meer over de mogelijkheid om een (prepaid) simkaart van het lokale land aan te schaffen. Ook deze kaart kunt u in de MiFi gebruiken.

Gebruik uw eigen simkaart voor de connectiviteit.

0 Reactie(s) op: Smartphone in het buitenland

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.