Skype 'gegarandeerd' voor Apple en Android

Door: Jasper Bakker | 17 oktober 2011 09:44

Nieuws

Microsoft zegt toe Skype aan te houden voor Apple- en Android-gebruikers. Dit volgt op het schrappen van de Google-bundeling door Skype.

De door Microsoft aangekochte VoIP-software (Voice over IP) heeft de banden met Google verbroken. De Skype-installatie biedt niet langer de Google-browsertoolbar en -webbrowser Chrome aan. Dit terwijl de nieuwe eigenaar bezweert dat Skype de zelfstandigheid behoudt.

Niet Windows-only

Microsoft sust ongerustheid dat de VoIP-software meer concurrentie in de ban zal doen. Gebruikers van Google's mobiele besturingssysteem Android, maar ook gebruikers van Apple's platformen (Mac OS X en iOS) krijgen de geruststelling dat Microsoft de ontwikkeling van Skype gewoon voortzet.

"De waarde van Skype is juist dat het multi-platform is, op verschillende apparaten, of dat nou pc's, desktops of mobiele telefoons zijn en of dat nou in de woonkamer is [of niet - red.]. Dat is het belangrijkste en dat moet blijven. We zijn daar aan toegewijd", zegt voormalig Skype-ceo Tony Bates.

Hij stelt in een blogpost dat het samengaan met Microsoft de beste manier is om Skype als voorkeurscommunicatiemiddel te vestigen, waarbij hij linkt naar gebruikscijfers van de VoIP-software. Zijn blogpost is vergezeld van een videoboodschap, in Microsofts eigen Silverlight-formaat.

Microsoft ontbreekt op mobiel

Bates leidt nu de Skype Division of Microsoft. Hij zegt dat de Windows-producent er ook volledig op is gericht om Skype alomtegenwoordig (ubiquitous) te houden: dus de communicatiesoftware op elk apparaat en elk platform te voeren.

De Skype-software is voor computers nu beschikbaar op Windows, Mac OS X en Linux. Voor smartphones is de VoIP-client er voor iOS (van Apple), Android (van Google), BlackBerry OS (van RIM) en Symbian (van Nokia). Laatstgenoemde delft het onderspit ten gunste van Microsofts mobiele besturingssysteem Windows Phone 7; de van Microsoft afkomstige nieuwe Nokia-ceo heeft daarvoor een vergaande deal gesloten.

Tot op heden bestaat Skype niet voor Windows Phone. De uitvoering voor voorganger Windows Mobile is begin 2010 juist geschrapt, tegelijk met de Java-variant. Skype was toen voorlopig niet van plan een opvolger te maken voor Windows Phone.

Net als Office voor de Mac

De baas van Microsofts Skype-divisie rapporteert direct aan ceo Steve Ballmer. Die topman heeft bij de bekendmaking van de overname al bezworen dat zijn bedrijf Skype blijft ontwikkelen op concurrerende platformen.

"Wij zijn ook een van de weinige bedrijven die dat in het verleden al hebben gedaan", zei Ballmer toen. Daarbij noemde hij de Mac-uitvoering van kantoorpakket Office als voorbeeld, schrijft Webwerelds Amerikaanse zustersite Computerworld.com.

0 Reactie(s) op: Skype 'gegarandeerd' voor Apple en Android

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.