Shortlist: 9 opmerkelijke opslagapparaten

Door: Jeroen Boer | 05 juni 2015 07:37

Blog

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Je zou denken dat door de opkomst van clouddiensten als Dropbox, OneDrive en WeTransfer er geen plek meer is voor externe opslag. Toch zijn er genoeg situaties waarin een usb-stick of externe schijf onmisbaar is. Wij zetten een aantal opmerkelijke externe opslagapparaatjes voor je op een rij.

Externe opslag is nog altijd onmisbaar om bestanden mee te nemen. Er zijn grofweg drie vormen van externe opslag: usb-sticks, externe SSD's en externe harde schijven. Usb-sticks komen vooral van pas als je op zoek bent naar een goedkope en compacte opslagmethode. Door het ontbreken van bewegende onderdelen hoef je er niet heel voorzichtig mee om te gaan, wel zo prettig onderweg. Op zich voldoet iedere usb-stick voor het meenemen van bestanden onderweg en kun je in principe iedere usb-stick met genoeg opslagcapaciteit kiezen. Kies wel altijd voor een stick met een usb 3.0-aansluiting. Wij stellen drie sticks aan je voor met ieder een extraatje voor onderweg.

Wil je vooral veel bestanden meenemen, dan kun je nog steeds niet om de externe harde schijf heen. Het maakt niet zoveel uit welk merk je kiest. Wel kun je naast uiterlijk letten op onderscheidende mogelijkheden als encryptie of wifi. Wij hebben daarom drie externe schijven met wifi op een rij gezet. Hiermee kun je niet alleen bestanden transporteren, je kunt ze onderweg ook draadloos gebruiken via je smartphone, tablet of laptop.

Een externe SSD combineert de sterke eigenschappen van zowel de usb-stick als de harde schijf. Externe SSD's bevatten geen bewegende onderdelen. Vergeleken met usb-sticks zijn ze veel sneller en past er net als bij een harde schijf doorgaans meer data op.

Beveilig je bestanden!

Bestanden zet je moeiteloos op een usb-stick of externe schijf, waarna je ze op een andere pc weer kunt gebruiken. Denk er wel aan dat iedereen die bestanden kan openen en je de kleine apparaatjes (zeker een usb-stick) zo verloren bent. Sommige usb-sticks of externe schijven komen met ingebouwde hardwarematige of softwarematige encryptie. Heeft je stick of schijf dat niet, gebruik dan een encryptie-programma. Een jaar geleden zouden we je het uitstekende Truecrypt aanraden, maar dat wordt niet meer ondersteund door de makers. Op onze website vind je een aantal encryptieprogramma's. Gebruik je Windows 8.1 Pro of Enterprise, dan kun je het in Windows ingebouwde BitLocker gebruiken.

Snelheden vergeleken

Goede usb3.0-stick

Lezen: 95 MByte/s

Schrijven: 65 MByte/s

Goede externe SSD

Lezen: 390 MByte/s

Schrijven: 300 MByte/s

Goede externe 2,5inch-schijf

Lezen: 85 MByte/s

Schrijven: 85 MByte/s

2 Reactie(s) op: Shortlist: 9 opmerkelijke opslagapparaten

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 5 juni 2015 09:10 darknessblade
  de pretec bullet proof verslaat de lacie rugged met gemak

  https://www.youtube.com/watch?v=_v8nMfUAoRA

  alleen een .500 magnum kan 'm slopen
  (mogelijk is de data nog intact)

  .44 magnum geeft cosmetische schade (data kan nog intact zijn)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 juni 2015 20:06 Anoniem
  Samsung Portable SSD T1
  Prijs: € 184,- (250 MB)
  Moet dat niet GB zijn ipv MB?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.