Dropbox als back-up van je bestanden: handig of dom?

Door: chwhynny-overbeeke | 18 augustus 2016 07:13

Blog

Dropbox is handig om je bestanden op verschillende apparaten te synchroniseren. Maar is het verstandig om Dropbox uitsluitend als clouddienst te gebruiken, zonder lokale opslag?

Dropbox wordt veelal gebruikt om bestanden op verschillende apparaten gesynchroniseerd te houden. Je kunt de dienst natuurlijk ook gebruiken voor een back-up van je bestanden in de cloud. Lees ook: 17 tips om alles uit Dropbox te halen.

En als je op je apparaten ruimte vrij wilt maken, zou je de lokale versies van de bestanden kunnen verwijderen en uitsluitend gebruik maken van de online versies met de Selective Sync-optie van Dropbox. Maar is dat wel verstandig?

Met Selective Sync kun je aangeven welke mappen je met je pc wil synchroniseren, en vooral welke niet.

Cloud-only

Om bij je bestanden die uitsluitend in de cloud zijn opgeslagen (dus zonder dat er een kopie op je harde schijf staat) te kunnen, moet je een internetverbinding hebben. Als je al een verbinding hebt, kan deze traag zijn, of onveilig. Cloud-only opslag dwingt je ertoe om je bestanden via het internet te benaderen. Dus als je geen internet hebt, zoals bijvoorbeeld in het vliegtuig of op vakantie, kun je niet bij je bestanden.

Het is ook mogelijk dat de cloud bestanden niet goed geback-upt worden. Je bent namelijk afhankelijk van de back-up-functies die Dropbox hanteert, en er kan – net als op je eigen systeem natuurlijk – altijd iets misgaan.

Cloudopslag is per TB duurder dan een harde schijf, en met een harde schijf heb je zelf controle over je bestanden en back-ups. Cloudopslag is heel handig voor synchronisatie en indien je computer gestolen wordt, maar het is het veiligst om Dropbox alleen als extra back-up en als synchronisatiedienst te gebruiken.

0 Reactie(s) op: Dropbox als back-up van je bestanden: handig of dom?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.