Samsung ziet af van verkoopverbod iPad in Nederland

Door: henk-jan-buist | 18 december 2012 15:53

Nieuws

Samsung eist in zijn patentzaak tegen Apple in Nederland niet langer een verbod op de verkoop van iPhones en iPads. De rechtszaak zelf blijft wel doorgaan.

Smartphoneproducent Samsung laat het verkoopverbod tegen Apple-producten in Nederland vallen. De Galaxy-fabrikant trekt een Europees verkoopverbod terug in het 'belang van de keus voor consumenten', zo laat het bedrijf weten in een persbericht aan diverse media.

Europese antitrustdruk

Samsung staat in Europa onder druk om niet te schermen met standaardessentiële patenten. De Galaxy-fabrikant probeert terug te slaan richting Apple met octrooien op onder meer 3G-technologie. De Europese Unie doet om die reden onderzoek naar vermeende antitrustpraktijken van Samsung.

Samsung bevecht Apple namelijk met patenten waar iedere fabrikant gelijke toegang tot moet hebben, volgens FRAND-afspraken. Apple heeft nog niet gereageerd op de onverwachte zet van Samsung.

Verkoopverbod VS van de baan

De zet van Samsung volgt vrijwel direct op een oordeel in de Verenigde Staten op een verkoopverbod op Galaxy-producten. Vannacht besliste rechter Lucy Koh in de zaak van Apple tegen Samsung dat het verbod van tafel is dat Apple eiste na de overwinning in de slepende zaak van de twee bedrijven. Ook de verdediging van Samsung dat de jury bevooroordeeld was veegt ze van tafel en om die reden wordt de zaak niet overgedaan.

Over de hoogte van de schadevergoeding wordt nog een oordeel geveld. De jury wees Apple meer dan 1 miljard toe. Apple eist het drievoudige, omdat de jury 'moedwillig' kopiëren van Apple's produceten bewezen acht. Met die juridische omschrijving kan een klagende partij de driedubbele hoogte van het bedrag eisen.

Motie tegen boete

Samsung vindt de opgelegde boete te hoog en heeft een motie ingediend waarin het bedrijf de rechtbank vraagt deze schadevergoeding naast zich neer te leggen. In theorie is het dan nog mogelijk dat Koh om die reden de zaak wil overdoen, omdat de boete verkeerd tot stand is gekomen en de jury zijn instructie heeft genegeerd. Maar dat lijkt zeer onwaarschijnlijk.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Samsung ziet af van verkoopverbod iPad in Nederland

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.