Samsung wint weer Haagse tabletzaak tegen Apple

Door: andreas-udo-de-haes | 16 januari 2013 12:39

Nieuws

De Galaxy Tab 7.7, 8.9 en 10.1 van Samsung maken geen inbreuk op een tabletontwerp van Apple, oordeelt de Haagse rechtbank nu ook in de bodemprocedure. Het kort geding ligt al bij de Hoge Raad.

Samsung behaalt andermaal een overwinning in een juridisch gevecht met Apple om het uiterlijk van zijn tablets. De Galaxy Tab 7.7, 8.9 en 10.1 vallen niet onder de beschermingsomvang van het Gemeenschapsmodel van Apple, een serie schetsen van een rechthoekig device uit 2004. Dat oordeelt de Haagse rechtbank in een bodemprocedure die door Samsung was aangespannen.

Apple door het stof

Samsung wilde namelijk inhoudelijk duidelijkheid, nadat Apple alleen maar doorhamerde over de Tab 10.1 in kort geding. Dat kort geding verloor Apple eveneens in eerste én tweede instantie. Die zaak ligt inmiddels bij de Hoge Raad.

De Haagse rechtbank baseert haar vonnis echter vooral op de Britse zaak tussen Apple en Samsung, omdat die daar al uitgebreid inhoudelijk is behandeld, inclusief hoger beroep. In die zaak moest Apple publiekelijk door het stof en in de media en op zijn site een rectificatie plaatsen dat de tablets van Samsung geen inbreuk maken op Apple's ontwerprechten. Apple trachtte ook nog op een oneerlijke manier onder die rectificatie uit te komen.

Samsung tablets 'vrij' in hele EU

Van een Nederlandse rectificatieplicht voor Apple is geen sprake. Wel moet Apple van de rechter toestaan dat Samsung via Nederland de 'vrijgesproken' tablets over de hele EU verspreidt.

Samsung is uiteraard in zijn nopjes met het vonnis: “Wij verwelkomen de beslissing van de rechtbank in Den Haag van vandaag. De uitspraak bevestigt eerdere beslissingen van rechtbanken in andere landen dat onze Samsung GALAXY Tab producten geen inbreuk maken op designrechten van Apple. Wij blijven ervan overtuigd dat Apple niet de eerste was die een tablet ontwierp met een rechthoekige vorm en afgeronde hoeken. De oorsprong van de geregistreerde designfeatures van Apple is te vinden in talrijke voorbeelden van oudere kunst", stelt het Koreaanse concern.

Eisen Apple 'buitensporig'

Volgens Samsung leiden Apple's “buitensporige juridische eisen" tot schade aan innovatie in de industrie en wordt de keuzevrijheid van consumenten enorm beperkt. Apple wil geen commentaar geven.

0 Reactie(s) op: Samsung wint weer Haagse tabletzaak tegen Apple

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.