Samsung valt jury-voorman aan tegen Apple

Door: Jasper Bakker | 03 oktober 2012 12:11

Nieuws

Samsung vecht zijn verlies tegen Apple aan door het jurylid aan te pakken die de jury heeft geleid tot het oordeel en de 1 miljard dollar boete. Hij begrijpt 'prior art' niet én heeft gelogen.

Samsungs advocaten hebben hun nieuwe tactiek geopenbaard om het forse verlies om te keren in de dubbele rechtszaak van en tegen Apple. Uit moties ingediend bij de rechtbank blijkt dat ze inzetten op het onderuit halen van de voorman die de jury heeft aangevoerd in de - verrassend snelle - overweging van de juridisch én technisch complexe zaak.

De negen Amerikaanse burgers oordeelden na slechts twee dagen beraad dat Samsung schuldig is aan inbreuk op Apple's patenten op en design van de iPhone.

'Patentkwesties niet begrepen'

De rechter moet zich nog uitspreken over deze veroordeling door de jury. Het veroordeelde Samsung wil de uitspraak - en de daarbij opgelegde boete - ongeldig laten verklaren. Het heeft nu een uitgebreide verklaring ingediend waarom jury-voorman Velvin Hogan, die zelf patenthouder is, het juridisch bij het verkeerde eind heeft. De Zuid-Koreaanse elektronicaproducent heeft diverse uitspraken van Hogan doorgespit, meldt tech-nieuwssite Ars Technica.

Zo heeft hij gesteld dat ontwerprechten (zogeheten design patents) zijn gebaseerd op uiterlijk (look and feel) van een product, en dat 'prior art' een patent alleen ongeldig kan verklaren als die eerdere uitvinding uitwisselbaar is met het gepatenteerde. Volgens Samsung zijn dit juridisch incorrecte en dus ontoelaatbare stellingen. Verder heeft de jury-voorman openlijk gesteld dat hij met het oordeel en de boete een voorbeeld wilde stellen. De rechter heeft de jury echter opgedragen dat een eventuele boete alleen dient te zijn voor de schade die de gedupeerde partij heeft geleden.

Eerdere zaak verzwegen

Verder pakt Samsung de omstreden voorman aan door de rechter erop te wijzen dat hij heeft gelogen. Hogan is begin jaren negentig zelf verwikkeld geweest in een rechtszaak. Hij heeft dat echter niet vermeld toen de rechter de potentiële juryleden vroeg of zij eerder juridische activiteiten hebben gehad. Dat betreft zowel jurydienst in andere zaken als zelf betrokken zijn in rechtszaken.

Hogan, die ooit is aangeklaagd door zijn toenmalige werkgever Seagate, heeft al gesteld dat hij dit niet bewust heeft verzwegen én dat het er niet toe doet. Hij heeft aan persbureau Bloomberg uitgelegd dat de vraag van de rechtbank naar juridische verwikkelingen sloeg op de afgelopen tien jaar. Als er een open vraag naar rechtszaken was gesteld, had Hogan de Seagate-zaak zeker onthuld, stelt hij.

Zaak overnieuw doen

Samsung valt de man ook nog aan op het verhullen van zijn pro-patent houding, wat hij in interviews na de rechtszaak duidelijk heeft gemaakt. Tijdens de selectie van de juryleden is hun ook gevraagd of zij 'sterke gevoelens' hebben over het Amerikaanse patentsysteem. Hogan heeft er toen het zwijgen toegedaan.

Samsung verzoekt de rechter om een nieuwe hoorzitting met alle juryleden, vanwege Hogans gedrag tijdens de juryselectie vantevoren. Het bedrijf argumenteert dat een nieuwe rechtszaak nodig is. Apple heeft inmiddels een extra eis voor schadevergoeding (à 700 miljoen dollar) ingediend, op basis van de reeds behaalde overwinning. Vanwege de vele ingediende moties - van beide partijen - is het eindoordeel al uitgesteld van eind september naar december dit jaar.

0 Reactie(s) op: Samsung valt jury-voorman aan tegen Apple

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.