Samsung stoot Nokia hard van mobiele troon

Door: andreas-udo-de-haes | 27 april 2012 13:58

Nieuws

Samsung is Nokia voorbijgestreefd als 's werelds grootste leverancier van mobiele telefoons. Het Finse concern laat enorme gaten vallen, vooral in de smartphonemarkt.

Nokia is na 14 jaar mobiele marktleider van de troon gestoten door Samsung. Het afgelopen kwartaal verscheepte het Koreaanse concern 93,5 miljoen mobieltjes, waarvan bijna de helft, 44,5 miljoen, smartphones.

Nokia mist de boot

Het worstelende Nokia zakte ver terug en verscheepte de laatste drie maanden 82,7 miljoen mobiele telefoons, waarvan slechts 11,9 miljoen smartphones. Dat meldt De IDG News Service op basis van een rapport van Strategy Analytics.

Daarmee komt het marktaandeel van Samsung uit op 25 procent tegen 22,5 procent voor Nokia. Een jaar geleden zag het beeld er heel anders uit: toen was Nokia nog dominant met 30,4 procent van de totale markt in volumes en zat Samsung op 19,3 procent.

Nokia zag de markt voor goedkope feature phones stagneren, maar miste bovenal de boot in de exploderende en lucratieve smartphonemarkt. Daar zijn Apple en Samsung nu samen oppermachtig.

Operators bang voor Apple

In Amerika is de iPhone zo dominant dat operators 'zuchten onder het juk van Apple' en desperaat alternatieven, zoals Nokia's Lumia 900, promoten. Of dat toestel echt aanslaat moet nog blijken.

Volgens analist Katie Lewis van de Yankee Group 'zijn de operators er ziek van om de oekazen van Apple te moeten gehoorzamen'. Traditioneel hebben de operators in de VS veel macht en spelen ze verdeel-en-heers ten opzichte van de mobielmakers. Maar met het succes van de iPhone is die situatie gekanteld.

Europese operators zouden al hebben geconcludeerd dat de Lumia-serie niet goed genoeg is om tegenwicht te bieden aan de iPhone en de Android-topmodellen.

0 Reactie(s) op: Samsung stoot Nokia hard van mobiele troon

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.