Samsung sleept Apple voor Nederlandse rechter

Door: andreas-udo-de-haes | 09 augustus 2011 15:24

Mac

Samsung opent een Nederlands front in de internationale patentstrijd met Apple. De Koreaanse elektronicagigant start een bodemprocedure bij de Haagse rechtbank.

Samsung slaat terug tegen Apple met een rechtszaak in Nederland. Details zijn nog schaars, maar de rechtbank in Den Haag bevestigt de zaak tegenover onze zustertitel Webwereld na een anonieme tip aan de redactie. Daar staat de zaak Samsung tegen Apple voor 17 augustus op de rol. Dan vindt nog geen zitting plaats maar wordt de dagvaarding tegen Apple formeel ingediend bij de rechtbank. De zaak is dan aangebracht, zoals dat in jargon heet.

Zitting later

Omdat het een bodemprocedure is, kan het nog maanden duren voordat er een zitting is, vertelt een medewerkster van de roladministratie van de Haagse rechtbank.

De advocaat van Samsung, Bas Berghuis van Woortman van het internationale advocatenkantoor Simmons & Simmons, wil verder nog niets over de zaak kwijt voordat zijn cliënt daar toestemming voor geeft. Berghuis van Woortman is gespecialiseerd in intellectueel eigendom met de focus op patenten en technologie.

De woordvoering van Samsung Benelux kan ook geen details geven. "Dergelijke zaken worden internationaal geregeld, we weten daar verder niets vanaf. We net zo benieuwd als u,"aldus een zegsvrouw.

Internationale patentstrijd

Wel stuurt Samsung Benelux nog een algemeen statement dat het concern "zich zal blijven inzetten om haar intellectuele eigendomsrechten te verdedigen en te beschermen om onze voortdurende innovatie en groei in de mobiele communicatiewereld zeker te stellen." Apple Nederland onthoudt zich nog van commentaar, laat de woordvoerder weten.

Het dispuut draait hoogstwaarschijnlijk om patenten. Apple en Samsung zijn momenteel in een wereldwijde patentstrijd gewikkeld over smartphones, tablets en mobiele technologie. Over en weer klagen de bedrijven elkaar aan, maar het is vooral Apple die het voortouw neemt.

Importverbod Galaxy Tab

Apple claimt niet alleen dat Samsung patenten schendt, maar ook dat het concern het ontwerp van verschillende mobiele apparaten van onrechtmatig heeft gekopieerd van Apple. Het gaat onder meer om de succesvolle Android-smartphone Galaxy S en de tablet Galaxy Tab, die zouden zijn gekloond van de iPhone en de iPad.

Zo heeft Apple de import en verkoop van die tablet weten te blokkeren in Australië, hangende een rechtszaak aldaar. Samsung gaat daarom een speciale Australische versie van de tablet ivoeren om de blokkade te omzeilen. In de VS lopen verschillende zaken tussen de twee kemphanen.

Samsung spande in april reeds drie rechtszaken tegen Apple aan in thuisland Zuid-Korea, Japan en Duitsland. En nu dus een nieuwe zaak in Nederland.

De Koreaanse elektronicagigant heeft ruim 20.000 Europese patenten geregistreerd, waarvan ruim 1800 betrekking hebben op mobiele technologie.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Samsung sleept Apple voor Nederlandse rechter

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.