Samsung schiet met nog 8 patenten op Apple

Door: andreas-udo-de-haes | 19 april 2012 10:19

Nieuws

Onderhandelingen of niet, Samsung komt met nieuwe patentclaims tegen Apple in de VS. Apple schendt acht patenten, waaronder twee FRAND-octrooien, stelt het concern.

Van de-escalatie in de patentstrijd tussen de dominante nummers één en twee in de smartphonemarkt is absoluut geen sprake. Samsung heeft bij de rechtbank in Californië een nieuw mitrailleursalvo afgevuurd richting Apple. Over en weer lopen al sinds 2010 patentzaken, en daar doet Samsung nu een schepje bovenop. In februari kwam Apple overigens met een nieuwe zaak tegen Samsung, en dit is het antwoord van de Koreanen.

Uiteenlopende patenten

Verschillende Apple producten als iPhone en iPad zouden inbreuk maken op acht patenten, onder meer op videocommunicatie, multimedia synchronisatie en een methode om op verschillende manieren data te presenteren op een klein scherm, meldt Florian Müller op het FOSSPatens blog.

Daarnaast zet Samsung opnieuw twee mobiele telecompatenten in tegen Apple die het zelf standaardessentieel acht. Hierop rust een FRAND-verplichting om ze aan iedereen onder redelijke voorwaarden te licenseren.

De grote vraag is in hoeverre deze cruciale patenten mogen worden ingezet als wapen in rechtszaken, zeker als er een verbod wordt geëist. Dit is patentmachtsmisbruik van Samsung, stelt Apple. De Europese Commissie doet momenteel antitrustonderzoek naar deze praktijken.

In totaal heeft Apple 15 patenten plus modelrechten ingebracht tegen Samsung in de VS, Samsung heeft teruggeslagen met in totaal 20 octrooien, rekent Müller voor. Dat is nog los van de procedures die lopen bij handelsautoriteit ITC.

Gedwongen onderhandelingen

Het nieuwe offensief van Samsung is een indicatie dat van de komende onderhandelingen tussen de ceo's van beide bedrijven weinig valt te verwachten. Veel media brachten dit als een productieve doorbraak in het conflict, maar het lijkt steeds meer uit te draaien op een formele negeersessie.

Feit is dat de onderhandelingen zijn afgedwongen door de rechter die ook de patentklachten behandelt. Apple en Samsung zijn akkoord gegaan met de poging tot mediation, maar vooral om geen krediet bij de rechter te verspelen.

0 Reactie(s) op: Samsung schiet met nog 8 patenten op Apple

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.