Samsung is wereldkampioen mobiele patenten

Door: andreas-udo-de-haes | 21 juni 2012 14:33

Nieuws

Meer dan één op de vijf in 2011 toegekende patenten wereldwijd gaan over mobiele communicatietechnologie. Samsung leidt de wapenwedloop, gevolgd door IBM.

De patentbureaus van Europa en de VS worden overspoeld met octrooien op alles wat met mobieltjes en draadloze communicatie te maken heeft. Wereldwijd staat Samsung aan kop als het aankomt op het aantal toegekende mobiele patenten in 2011, gevolgd door IBM, Sony, RIM en Microsoft.

Ook qua aangevraagde maar nog niet toegekende (pending) patenten spant Samsung de kroon, zo blijkt uit onderzoek (pdf) van techanalysebureau Chetan Sharma Consulting.

Patentgrootgrutters

Historisch waren partijen als Nokia, Ericsson, Motorola en Alcatel-Lucent de grootgrutters van mobiele patenten. Maar vooral die laatste twee hebben de recentelijk minder mobiele innovaties, vindingen en technieken vastgelegd.

In totaal staan Nokia en Samsung daarom nu gezamenlijk aan kop met ruim 11.000 mobiele octrooien elk sinds 1995. Niet ver daarachter volgen Alcatel-Lucent, Ericsson, Microsoft, IBM en Sony met ieder circa 10.000 mobiele patenten.

Calimero's Apple en Google

Daarna volgt het patentpeloton, aangevoerd door NEC, Motorola, Qualcomm en RIM, die elk rond de 6000 mobiele patenten in portfolio hebben. Apple, momenteel een van de hoofdrolspelers in de patentoorlog, staat op de 29ste plek, nog net voor Google op plek 34.

Wie heeft de meeste mobiele patenten?

Wie heeft de meeste mobiele patenten? Zie grotere afbeelding. Bron: Chetan Sharma.

De explosie van mobiele patenten blijkt ook uit het sterk groeiende aandeel op het totaal aantal patenten. In 2001 had zo'n 5 procent van alle geregistreerde patenten wereldwijd betrekking op mobiele tech.

En terwijl het totaal aantal octrooien met maar liefst 50 procent is gegroeid, groeit het aantal mobiele patenten vele malen harder, becijfert het analistenbureau. In 2011 waren 21 procent van alle toegewezen patenten in de VS 'mobiel', Europa blijft relatief achter met 9 procent.

0 Reactie(s) op: Samsung is wereldkampioen mobiele patenten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.