Samsung Galaxy Tab S 10.5 vs. Apple iPad Air

Door: jim-martin | 24 juni 2014 14:30

Review

Samsung heeft onlangs haar nieuwste Android tablet aangekondigd op het Galaxy Premiere evenement: de Galaxy Tab S 10.5. Hoe presteert hij vergeleken met de iPad Air van Apple? Daar gaan we naar kijken in onze Galaxy Tab S 10.5 vs iPad Air review.

Opmerking: We hadden slechts weinig tijd om met de Galaxy Tab S 10.5 te werken, dus we kunnen nog geen volledige vergelijking tussen deze twee tablets aanbieden. Beschouw deze review als onze eerste indruk, die we zullen updaten zodra we tijd hebben gehad om de prestaties van deze nieuwkomer volledig te testen - waaronder de batterijduur.

Galaxy Tab S 10.5 vs iPad Air: prijs en beschikbaarheid

De prijs van de iPad Air begint (net als elke 9.7 inch iPad tot nu toe) bij 479 euro. Dat is voor de 16 GB wifi only versie. Wil je ook een 4G ondersteuning, dan zal dat 100 euro meer kosten dan de wifi only versie.

De Galaxy Tab S 10.5 zal in juli beschikbaar komen in Nederland, en begint bij 499 euro voor de 16GB wifi only versie, maar deze heeft wel ingebouwde GPS, of je nu het LTE model koopt of niet. Er is ons verteld dat LTE modellen 100 euro meer gaan kosten dan de wifi only versies. De Tab S heeft ook een aantal andere trucs, waarover we het zo meteen gaan hebben.

Galaxy Tab S 10.5 vs iPad Air: ontwerp en bouw

Samsung heeft niet veel afgeweken van voorgaand Galaxy Tab ontwerp, maar het is indrukwekkend hoe dun de Tab S is. Samsung zegt 6,6 mm, terwijl de iPad Air dikker is met zijn 7,5 mm.

De Tab S 10.5 weegt 465 gram, of iets meer als je voor de LTE versie gaat. Dat is ongeveer hetzelfde als de iPad Air (469 gram), en we denken niet dat iemand de extra negen gram van de LTE versie zal opmerken.

Je kunt kiezen uit 'Dazzling White' of 'Titanium Bronze', en de iPad is verkrijgbaar in 'Silver' of 'Space Grey'.

De Tab S heeft een fysieke thuisknop en twee aanraakgevoelige knoppen, met stereo speakers aan de zijkant. De achterkant is gemaakt van plastic met kuiltjes, wat merkbaar inferieur is aan het aluminium van de iPad. We vonden dat de Bronze versie er duurden uitzag dan wit, en beide zien ze er minder plastic uit dan de Galaxy S5.

Galaxy Tab S 10.5 vs iPad Air: scherm

Nu wordt het interessant, aangezien Samsung enorm trots is op het 10.5 inch-scherm van de Tab S. Het maakt gebruik van Super amoled technologie en heeft een resolutie van 2560 x 1600 (WQVGA). Een pixeldichtheid van 280ppi betekent dat alles er mooi helder uitziet, en de beeldverhouding van 16:10 is normaal voor een Android-tablet.

Met de adaptieve weergavemodus kun je het gamma, de verzadiging, en scherpte van het scherm aanpassen afhankelijk van de content, of je kunt selecteren welke modus je wilt gebruiken.

De iPad Air heeft de gebruikelijke beeldverhouding van 4:3 en een resolutie van 2048 x 1536 pixels - dat is 264ppi. Het is een 9.7 inch IPS paneel en een geweldig goed scherm.

Wat cijfers betreft wint de Tab S het, maar of die extra pixels en ruimte op je scherm het een betere tablet maken is nog maar de vraag. Aan de ene kant is een groter scherm inderdaad beter voor bepaalde dingen, maar aan de andere kant is de iPad Air net iets kleiner.

Samsung heeft er echter goed aan gedaan om de dimensies van de Tab S laag te houden - het is een begeerlijke tablet.

Galaxy Tab S 10.5 vs iPad Air: processor en hardware

De Tab S 10.5 bevat Samsung's Exynos 5 Octa-core processor, of een Qualcomm Snapdragon 800 afhankelijk van waar in de wereld je het apparaat aanschaft. Hij heeft 3 GB aan RAM. Wat opslag betreft kun je kiezen uit 16 of 32 GB, maar met de optie om via microSD uit te breiden tot 128 GB.

De iPad Air heeft Apple's A7 chip, maar Apple noemt geen kloksnelheden of RAM. Opslagopties liggen tussen de 16 en de 128 GB, en je kunt daar geen verandering in brengen nadat je je aankoop hebt gedaan. De Tab S heeft een IR blaster en vingerafdrukscanner - beiden komen af van de Galaxy S5 - en beide functies ontbreken op de iPad.

Een andere overwinning ten opzichte van de iPad is ondersteuning voor 802.11ac wifi (de Air heeft dual-band 802.11n), maar er is geen NFC.

Galaxy Tab S 10.5 vs iPad Air: camera's

De Galaxy Tab S 10.5 heeft een 8Mp naar achteren gerichte camera met een LED flitser en een 2.1 MP camera op de voorzijde.

Ondertussen heeft de iPad Air een 5MP naar achteren gerichte camera (met 1080p video) en een 1.2MP naar voren gerichte 720p webcam. Het is vrij duidelijk dat de Tab S hier wint. De iPad heeft ook niet het slow motion effect dat alleen op de iPhone 5s verkrijgbaar is.

Galaxy Tab S 10.5 vs iPad Air: software

De Galaxy Tab S 10.5 draait Android 4.4.2 KitKat met Samsung's nieuwste TouchWiz software. Het lijkt precies op de S5 interface omdat het dezelfde iconen, widgets en notificatiebalk heeft.

De iPad Air draait iOS 7 (binnenkort iOS 8). De winnaar hangt hier af van persoonlijke voorkeur.

Galaxy Tab S 10.5 vs iPad Air: kortom

Het is te vroeg om te zeggen welke tablet het beste is, omdat we onder andere de prestaties, batterijduur, en camerakwaliteit nog moeten testen. Het is echter duidelijk dat de Tab S 10.5 een sterke concurrent is voor de iPad Air, en voor sommige mensen is de hogere prijs dan de Air eenvoudig te rechtvaardigen. Voor anderen is de iPad Air de meest voor de hand liggende keuze, met name als ze al andere Apple producten bezitten.

2 Reactie(s) op: Samsung Galaxy Tab S 10.5 vs. Apple iPad Air

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 13 september 2014 13:53 Anoniem
  samsung is een tab geen apple
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 december 2014 18:20 Anoniem
  Welke is qua hardware beter. De tab s of de air? Marc
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.