Samsung en Apple demarreren, HTC lijdt balverlies

Door: andreas-udo-de-haes | 06 april 2012 14:54

Nieuws

Apple en Samsung consolideren hun dominantie op de smartphonemarkt. HTC laat steken vallen en vecht nu met Nokia, RIM en Huawei om de derde plek.

HTC zakt verder in. Het afgelopen kwartaal daalde de omzet van het Taiwanese concern naar 2,3 miljard dollar, 35 procent minder dan vorig jaar. De winst kelderde zelfs met 70 procent tot 150 miljoen dollar.

Druk peloton

Het slechte prestaties zijn voor een belangrijk deel te wijten aan een zwak einde van 2011, meldt Bloomberg. HTC heeft in de laatste drie maanden van vorig jaar, traditioneel een topkwartaal voor alle fabrikanten, gevoelig “balverlies geleden" met een smartphone-aanbod waarvan het design niet top was. Dat erkende Winston Yung, financiële topman van HTC onlangs. Daardoor had het bedrijf de laatste tijd last van een te groot overschot.

HTC maakt niet meer bekend hoeveel smartpones het verscheept, maar volgens het doorgaans goedingelichte DigiTimes vecht HTC momenteel om de derde plek op de smartphonemarkt qua volumes met Nokia, RIM en Huawei. Maar er zit behoorlijke beweging in het peloton, en ook LG, Sony, ZTE en Motorola doen hier mee.

Duo aan kop

Eenzaam aan kop schittert het duo Apple en Samsung. Samen zijn ze momenteel goed voor praktisch de helft van alle verscheepte smartphones wereldwijd. Samsung is marktleider met 28 procent van de markt.

De Koreaanse techgigant heeft nog geen definitieve cijfers van het afgelopen kwartaal vrijgegeven, maar voorspelt alvast een recordomzet van 40 miljard dollar en een winst van 5 miljard dollar. Twee derde van deze winst komt uit de handset divisie, weet The New York Times.

Vooral het succes van de Galaxy Note is verrassend. Van deze 5,3 inch-scherm 'phablet', die het midden houdt tussen een smartphone en een tablet, zijn er al meer dan 5 miljoen verkocht.

Volgens DigiTimes zullen er dit jaar in totaal circa 700 miljoen smartphones worden verscheept.

0 Reactie(s) op: Samsung en Apple demarreren, HTC lijdt balverlies

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.