Samsung eist verbod iPhone en iPad in Nederland

© PXimport

Samsung eist verbod iPhone en iPad in Nederland

Geplaatst: 23 september 2011 - 11:27

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Redactie ID.nl

Samsung is in Den Haag vier kort gedingzaken begonnen tegen Apple wegens patentinbreuk. Alle 3G-producten van Apple moeten uit de winkels. Maandag is de eerste zitting.

Samsung eist een Nederlands import- handels- en verkoopverbod van alle iPhones en iPads die gebruik maken van 3G technologie. Dat verbod geldt voor het moederbedrijf Apple Inc en maar liefst vijf andere Apple BV's die distributie en verkoop regelen.

Uit de schappen

De inbreukmakende smartphones en tablets van Apple moeten zelfs, op straffe van zware boetes, uit de winkels worden teruggehaald, een zogenaamde 'recall'. Dat geldt voor alle 'professionele afnemers', maar zeker in winkels als Media Markt, waar Apple zelf een shop-in-shop uitbaat.

Dat blijkt uit de dagvaardingen van vier kort gedingzaken die aanstaande maandag beginnen bij de Haagse rechtbank. Webwereld heeft de aanklachten ingezien.

De inbreuk en het handelsverbod geldt "in het bijzonder, maar niet uitsluitend voor de meest recente Apple producten iPhone 3GS, iPhone 4, iPad 1 en iPad 2", aldus Samsung in de aanklacht. Het Koreaanse concern eist van Apple één miljoen euro voor iedere overtreding van het verbod en voor ieder dagdeel dat de overtreding voortduurt.

Keihard terugslaan

Tijdens de Nederlandse rechtszaak van Apple tegen Samsung in augustus werd al duidelijk dat Samsung hard terug zou slaan. "De patenten die Apple inbrengt zijn futiel, marginaal en irrelevant," betoogde Samsung's advocaat Bas Berghuis destijds. "Dat raakt niet de essentie van een smartphone."

De vier 3G patenten waar Samsung mee terug slaat zijn wel cruciaal. Advocaat Berghuis: "Apple is in 2007 ineens op de telefoniemarkt gestapt. Voor die tijd deed het computers en muziekspelers. Ze hebben het heel goed gedaan, maar ze hebben aan niemand licenties gevraagd voor de patenten, die aan de basis liggen van de 3G en UMTS standaard. Samsung heeft meer dan honderd van dergelijke patenten, en een vergoeding hiervoor is redelijk. Die wordt dan ook door iedereen betaald, behalve door Apple."

Cruciale 3G patenten

Per kort geding wordt één van de vier patenten behandeld. Zo beschrijft Europees patent (EP) 1114528 van Samsung "de inrichting voor het aansturen van een demultiplexer en een multiplexer voor het overeenstemmen van gegevenssnelheden ('rate matching') in een mobiel communicatiesysteem, zodat de data conform de 3G standaard draadloos kunnen worden verzonden tussen een mobiel station, zoals een mobiel of tablet, en een basisstation."

EP 1478136 is een speciale methode voor het aansturen van de snelheid van de uplink van mobiel naar basisstation, door die met grote stappen op te voeren of te verlagen, waardoor de doorloop verbetert.

EP 1097516 is een zogenaamd 'turbocodeerorgaan' voor het datasignaal van een 3G-apparaat. En EP 1188269 ten slotte heeft betrekking op TFCI (Transport Format Combination Indicator) veld dat ontvanger informeert omtrent de gegevenssnelheid van de data die wordt verzonden door een mobiel of tablet.

Samsung brengt ook nog andere vergelijkbare patenten in stelling tegen Apple in rechtszaken in onder meer de VS, Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Japan en Zuid-Korea.

De octrooien die Samsung inzet zijn zogenaamde standaardessentiële patenten: ze zijn feitelijk onderdeel van de 3G en UMTS standaarden zoals die eind jaren negentig zijn vastgelegd door verschillende standaardisatieorganisaties zoals ETSI.

Samsung mag Apple niet weigeren

Op het eerste gezicht lijkt Samsung dus sterk te staan en is Apple de klos. Maar er zit een belangrijke adder onder het gras: juist omdat het zulke fundamentele octrooien zijn, mag Samsung een licentie aan Apple niet weigeren.

Houders van standaardessentiële octrooien zijn namelijk verplicht om derde partijen een licentie te gunnen onder redelijke voorwaarden. Dit zijn zogenaamde FRAND voorwaarden: Fair, reasonable, and non-discriminatory. Fair betekent dat ze geen monopolie in de hand mogen werken, Reasonable dat de prijs voor gebruik redelijk is, terwijl Non-Discrimatory behelst dat iedereen op gelijke voet moet worden behandelt.

De advocaten van Apple hebben daarom een extra zitting aangevraagd om eerst dit FRAND-vraagstuk aan te kaarten, vóór de technische en juridische behandeling van de patenten en de vermeende inbreuk. De rechter heeft dit verzoek gehonoreerd. Deze FRAND-zitting dient aanstaande maandag, bevestigt de griffier van de Haagse rechtbank.

Machtsmisbruik Samsung

Patentconsulent en -activist Florian Müller prijst het besluit van de rechter. "Ik denk dat de rechtbank Den Haag goed bezig is door eerst de FRAND-kwesties te evalueren. Dit kan de zaak enorm vereenvoudigen en terugbrengen tot de vraag of Samsung geld van Apple krijgt, en zo ja, hoe veel, vóórdat dat er überhaupt over een verbod gesproken hoeft te worden."

Müller volgt de talloze patentzaken tussen de twee techgiganten kritisch, maar vindt dat vooral Samsung fout bezig is met "juridisch dubieuze hagelschoten over de hele wereld" om Apple tot een schikking te dwingen.

Volgens Müller kan Samsung alleen op een zak cruciale patenten teren omdat het, samen met andere grote telecomfabrikanten zoals Nokia en Motorola, het standaardisatieproces van mobiele technologieën heeft gemonopoliseerd.

"Als blijkt dat Apple de markt is opgegaan zonder een licentie te nemen op essentiële patenten, dan is dat onverdedigbaar en moet Apple betalen. Maar dit rechtvaardigt nog geen misbruik van standaardessentiële patenten. Het eisen van een verbod is misbruik, tenzij de gedaagde pertinent weigert om FRAND royalties te betalen," aldus Müller.

Samsung en Apple en hun advocaten wilden niet inhoudelijk reageren.

Meer weten over de patentstrijd tussen Apple en Samsung? Ga naar de Webwereld dossierpagina.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten