Samsung draait recordomzet, ziet mobiele markt afvlakken

Door: chris-koenis | 26 juli 2013 10:56

Nieuws

Samsung heeft het afgelopen kwartaal een recordomzet gedraaid en zag de winst wederom fors toenemen. Toch geeft de fabrikant vrijdag ook een waarschuwing af voor de toekomst. Zo verwacht Samsung dat de groei van de mobiel markt zal afnemen en dat er meer concurrentie komt op de markt voor smartphones.

Samsung is het afgelopen kwartaal doorgegaan met de sterke verkoop van de Galaxy-reeks. Met name de lancering van vlaggenschip Galaxy S4 in april zorgt voor indrukwekkende verkoopcijfers. Zowel de omzet als de netto winst stijgen daardoor fors. Desondanks plaatst de Zuid-Koreaanse fabrikant een kanttekening: het ziet de mobiele markt de komende tijd afvlakken.

Het tweede kwartaal van 2013 leverde Samsung Electronics zoals vooraf voorspeld winstcijfers op. Het bedrijf komt uit op een netto winst van 7,77 biljoen won ofwel 5,28 miljard euro. Dit bij een omzet van 57,46 biljoen won, omgerekend zo’n 39 miljard euro. Dat is respectievelijk 50 procent (winst) en 20 procent (omzet) meer dan dezelfde periode vorig jaar.

Winst mobiele tak neemt af

Gek genoeg verdient Samsungs mobiele tak ondanks de megaverkoopcijfers van de Galaxy S4 - nu al 20 miljoen stuks in twee maanden tijd - minder dan het eerste kwartaal van 2013. Met name vanwege hogere kosten voor onderdelen en dure reclamecampagnes boekt het bedrijf met omgerekend 4,27 miljard euro 3,3 procent minder winst. De mobiele omzet steeg wel: met 8,8 procent naar 23,5 miljard euro.

Samsung wijst investeerders bij zijn kwartaalcijfers op de afnemende groei op de smartphonemarkt. De fabrikant ziet dat de productie- en ontwikkelingskosten steeds meer groeien, terwijl de mondiale markt voor smartphones wel verder groeit, maar sterk afhankelijk is van het seizoen en bovendien steeds meer concurrentie oplevert.

‘Trager tempo’

Desondanks verwacht Samsung dat er komend kwartaal weer meer smartphones en tablets zullen worden verkocht. “De sterke groei voor de smartphonemarkt zet zich naar verwachting door in het derde kwartaal, zij het in een trager tempo”, schrijft het Zuid-Koreaanse bedrijf in een statement.

Samsung maakt zoals gebruikelijk niet bekend hoeveel smartphones het verkoopt, maar uit schattingen van onderzoeksbedrijf Strategy Analytics blijkt dat er zo’n 76 miljoen smartphones over de toonbank gingen het afgelopen kwartaal. Dat is inmiddels tweemaal zoveel als voornaamste concurrent Apple en geeft Samsung een marktaandeel van liefst 33 procent.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Samsung draait recordomzet, ziet mobiele markt afvlakken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.