Samsung: Apple's multitouch handiger dan Android

© CIDimport

Samsung: Apple's multitouch handiger dan Android

Geplaatst: 7 september 2012 - 11:31

Aangepast: 16 november 2022 - 09:23

Redactie ID.nl

Samsung stelt voor de Haagse rechter dat multitouch in Android ingewikkelder is voor app developers dan in Apple's gepatenteerde systeem. Android maakt dus geen inbreuk.

Ruim een jaar na het kort geding staan Apple en Samsung weer tegenover elkaar voor de rechtbank Den Haag. Dit keer in een grondige bodemprocedure over één Apple patent op het managen (toelaten of negeren) van aanrakingen op verschillende elementen van een user interface.

EU-breed Galaxy verbod

Apple eist niet alleen een verkoopverbod op alle Galaxy-apparaten, maar ook het terughalen van de toestellen bij distributeurs en resellers. Mogelijk kan dit Europabrede consequenties hebben voor Samsung, omdat zijn Europese distributietak is gevestigd in Nederland en ook aangeklaagd.

De advocaten doken in de zitting vandaag direct de diepte in. Het patent in kwestie EP 2098948, beschrijft hoe je ongewenste aanrakingen op een touchscreen kunt voorkomen door elke “view" (een UI-element zoals een knop) exclusiviteit te geven met een flag, zodat aanrakingen op andere views worden genegeerd.

Android werkt anders, ingewikkelder

Android 2.3 en hoger heeft een vergelijkbaar systeem, dat echter hiërarchisch is en alleen werkt op een groep van views of een hele window, maar niet direct op een view, zoals het patent expliciet voorschrijft.

Om aan te tonen dat Android echt anders werkt, en dus geen inbreuk maakt, betoogde Samsung ook dat de hiërarchische methode in Android feitelijk meer werk betekent voor app developers. Bij Apple's gepatenteerde systeem wordt al veel selectiewerk voor (on)gewenste aanrakingen afgevangen op OS-niveau.

Apple: Android "equivalent" aan patent

Apple stelt dat de verschillen vooral semantisch zijn, want het resultaat is hetzelfde: in Android kun je desgewenst ook een view exclusiviteit geven door een window maar één view te geven. Onder meer de Gmail-app in Android werkt met deze “inbreukmakende" constructie, aldus de advocaten van Apple. Ook wordt in Android precies hetzelfde doel bereikt als EP 948 claimt: door het negeren van ongewenste aanrakingen wordt de cpu ontlast en de user interface logisch en consistent.

Samsung stelt ook nog dat het patent ongeldig is, omdat het systeem triviaal is en er allerhande andere, eerdere voorbeelden zijn, zogeheten prior art. Samsung wees bijvoorbeeld op de DiamondTouch uit 2001, een schermtechnologie die de input van verschillende gebruikers tegelijk (dus een soort multitouch) regelt.

Apple staat op verlies

Apple's kansen op succes lijken klein. Vorig jaar oordeelde de Haagse kortgedingrechter al dat Samsung (en dus feitelijk Android) geen inbreuk maakt. Meer recentelijk brandde een Britse rechter ook het patent zelf af in een zaak van Apple tegen HTC. Het octrooi is ongeldig, want beschrijft triviale technologie voor het softwarematig selectief interpreteren van user input , al jaren gemeengoed, oordeelde judge Floyd.

Afgelopen juli zette Apple hetzelfde patent in tegen Samsung én Motorola in Duitsland. Dat vonnis wordt 21 september verwacht. Zelfs patentblogger Florian Müller, doorgaans zeer kritisch over vermeende inbreuken van Android, schat de kans op succes voor Apple op slechts 20 procent.

Meer zaken op de rol

De Haagse rechtbank beloofde het Duitse vonnis goed te gaan lezen, maar het zal uiteindelijk zelf een afweging maken. Op 24 oktober is de uitspraak.

Voor die tijd is er alweer een nieuwe zaak in Den Haag tussen de kemphanen over een patent op het scrollen door een fotogallerij. Daarop maakte ten minste Android 2.3 wel inbreuk, oordeelde de rechter vorig jaar in kort geding. Samsung omzeilde de inbreuk echter met een eenvoudige update.

Klinkende Apple overwinning in VS

Uiteraard behaalde Apple onlangs wel een gigantische overwinning op Samsung in de VS. Die zaak staat echter, juridisch gezien, volledig los van de procedures in Europa. Ze zijn allemaal onderdeel van een wereldwijde patentoorlog tussen de techtitanen, die in meer dan tien landen wordt uitgevochten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten